StoryEditor

Lučeneckej synagóge hrozil zánik, našťastie, dočkala sa obnovy

27.09.2017, 00:01
Lučenecká synagóga bola dlhé roky vo veľmi zlom stave. Mala ohrozenú statiku a okolo rástla bujná vegetácia.

Už po šesnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela súťaže CE.ZA.AR 2017  Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

CE-ZA-AR 2017

„Prvý kontakt so synagógou siaha ešte do môjho detstva. Ako študent lučeneckej stavebnej priemyslovky som trávil svoje najkrajšie roky práve v tomto meste. Pamätám si, že budovu synagógy som už vtedy obdivoval a nechápal som, ako môžu ľudia nechať túto majestátnu budovu chátrať“, spomína na svoj prvý kontakt s budovou architekt Zsolt Papp. V tom čase sa budova využívala ako sklad umelého hnojiva.

CE.ZA.AR. foto T.Škandík

​Architektov oslovili v roku 2013 noví majitelia objektu. Ateliér okolo architekta Pappa mal už predtým skúsenosti s obnovou pamiatok. Projektovali napríklad obnovu kráľovského zámku na Vígľaši, obnovu  kaštieľa Madáchovcov v Dolnej Strehovej a rekonštrukciu barokového kaštieľa na hrade Modrý Kameň. 

Ing. arch. Tibor Škandík

​V tom období už reálne hrozilo, že ak sa niečo s lučeneckou synagógou nezačne robiť, jednoducho zanikne: „ Statika budovy bola ohrozená, hlavné nosné konštrukcie boli zvetrané. Stropy vo vnútri postupne prepadávali, zo strechy, na ktorej už rástli stromy,  tiekla voda  priamo do interiéru synagógy, ktorý mimochodom obsadili stovky holubov.  Nový vlastníci mali len jeden cieľ: "zachrániť synagógu"  a dali nám do rúk jej ďalší osud“.

Ing. arch. Tibor Škandík

​Pamiatkári trvali na tom, aby zostala zachovaná pôvodná podorysná dispozícia. Architekti navrhli iba malé dispozičné zmeny. Priestor severného schodiska využili na doplnenie sociálnych zariadení. „Pre zmenu architektonického vzhľadu sa zvolila metóda umožňujúca zachovať originálnu situáciu v prepojení fragmentov omietok, štukovej výzdoby a kamenných prvkov s vloženými novotvarmi“ .

Hlasovať o Cene verejnosti môžete TU. 

 

01 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 02 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 03 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 04 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 21:18