StoryEditor

Kedysi to bol sklad chemických hnojív, dnes synagóga v Bardejove vstáva z popola

26.09.2017, 00:01
„Je to výnimočná synagóga, má bohatú dekoratívnu výzdobu a ucelenú zachovanú hmotu zelého židovského suburbia“, hovorí jeden z autorov obnovy synagógy v Bardejove Ján Krcho.

Už po šesnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela súťaže CE.ZA.AR 2017  Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

CE-ZA-AR 2017

Samotná budova v minulosti vznikala veľmi dlho, až počas dvoch generácií. Po vyvraždení židovskej komunity slúžila ako sklad chemických hnojív a neskôr bol v nej železiarsky obchod. Objekt bol zavlhnutý, statika narušená a synagóga sa rozpadávala. Ján Krcho hovorí: „Teraz objekt vstal z popola“.

fotografie

​Pri obnove riešili architekti celý komplex areálu, hľadali mu vhodné využitie. Do prípravy hovorili vlastníci, potomkovia  bardejovskej židovskej komunity v zahraničí aj pamiatkový úrad: „Najdôležitejšie bolo práve zadefinovanie rozsahu retuše a rekonštrukcie výtvarnej výzdoby do miery, aby nebola zavádzajúca, ale aby sprístupnila pôvodný výraz a celkovú atmosféru objektu. Hoci sme uvažovali aj o obnove zbúraného rizalitu v podobe novotvaru, nakoniec sme sa rozhodli pre jeho rekonštrukciu. Vychádzali zo množstva zdrojov, zachytili sme pôvodné základy a odtlačky na stene a našli sme aj dokumentáciu z rozoberania tejto časti, takže sa nám rizalit podarilo rekonštruovať vo veľkej miere hodnovernosti“.

Obnova areálu prebieha už dlhšie, teraz sa ukazujú prvé výsledky. V bardejovskej synagóge vznikol priestor pre kultúru – výstavy, koncerty alebo múzeum. Najviac práce bolo s reštaurovaním výzdoby. Synagóga je súčasťou takzvaného Židovského suburbia. Pôvodne budovy slúžili duchovným a komunitným potrebám ortodoxnej židovskej komunity. Stará synagóga v Bardejove súťaží o cenu za výnimočné architektonické dielo CE-ZA-AR 2017. Obnova areálu prebieha už dlhšie, teraz sa ukazujú prvé výsledky. V bardejovskej synagóge vznikol priestor pre kultúru – výstavy, koncerty alebo múzeum. Najviac práce bolo s reštaurovaním výzdoby. Synagóga je súčasťou takzvaného Židovského suburbia. Pôvodne budovy slúžili duchovným a komunitným potrebám ortodoxnej židovskej komunity. Stará synagóga v Bardejove súťaží o cenu za výnimočné architektonické dielo CE-ZA-AR 2017. CE.ZA.AR. foto T.Lupták, J.Krcho

Hlavná časť prác na obnove synagógy spočívala v reštaurovaní jej vnútornej výzdoby vonkajších architektonických článkov, z architektonického hľadiska bolo potrebné v úzkej spolupráci s reštaurátormi riešiť niektoré funkčné záležitosti a nutnú technickú vybavenosť.

fotografie

​„Našou snahou bolo znovusprístupnenie jej výtvarných hodnôt zahŕňajúcich dve vývojové etapy syntetickou formou s odkazom na pohnutú históriu židovskej komunity. Stará synagoga v Bardejove je znova prístupná. Má dôstojnosť chrámu a s láskou sa delí o svoj príbeh. Navštívte ju aj Vy“.

Hlasovať o Cene verejnosti môžete TU. 

01 - Modified: 2017-09-14 14:16:23 - Feat.: 0 - Title: Kedysi tam bola divoká príroda, dnes je to obľúbené miesto na stretávanie 02 - Modified: 2017-09-14 13:57:24 - Feat.: 0 - Title: Atypický dom v dome ponúka neštandarné riešenia medzi bývaním a záhradou 03 - Modified: 2017-09-14 13:56:33 - Feat.: 0 - Title: Vo Vlčom hrdle vyrástol víkendový dom s industriálnou atmosférou
01 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 02 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 03 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 04 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 19:20