StoryEditor

Pod nitrianskym hradom vyrástla moderná reštaurácia, ktorá zároveň rešpektuje históriu

20.09.2017, 00:01
Nitriansky hrad a jeho okolie každý rok o čosi viac odkrýva svoj potenciál.

Naposledy k tomu prispel projekt Castellum Café. Reštaurácia a vyhliadková terasa v jednom svojím jednoduchým a čitateľným stvárnením nerušene zapadá do historického areálu hradného kopca.

Už po šesnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela súťaže CE.ZA.AR 2017  Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

CE-ZA-AR 2017

Pod Castellum Café sa architektonicky podpísala trojica Martin Dulík, Marek Šumichrast a Lívia Dulíková. Z interiéru môže návštevník pozorovať hradby, rozľahlú panorámu mesta a okolitých kopcov vrátane Zoboru a keď vyjde na terasu a otočí hlavu, týči sa pred ním hrad.

CE.ZA.AR. F.Rišiaň, D.Veselský, M.Dulík

​Návrh objektu bol súčasťou širšieho zámeru rekonštrukcie a oživenia dovtedy skrytého a zabudnutého priestoru vonkajšieho areálu Nitrianskeho hradu. Architekti sa pokúsili o moderný, no zároveň ohľaduplný až pokorný vstup do vzácneho historického areálu. Reštaurácia je zapustená do východného svahu hradného kopca a viditeľnými fasádami sa tak stávajú iba jej transparentná fasáda a strešná drevená terasa. 

Čo sa materiálov týka, okrem masívneho dreva architekti použili betónové obkladové panely, zasklené plochy, čiernu oceľ a andezitovú štiepanú dlažbu. „V kontexte historických konštrukcií sme chceli použiť prírodné a prirodzené materiály v exteriéri aj interiéri, aby objekt mohol prirodzene starnúť,“ vysvetľujú architekti.

CE.ZA.AR. F.Rišiaň, D.Veselský, M.Dulík

​Nosné konštrukcie monolitických stien reštaurácie sú priznané, pričom strešná konštrukcia presahuje pred fasádu reštaurácie a vytvára zatienenie interiéru a krytý priestor pre možnosť vonkajšieho sedenia na terase. Originálnym a funkčným detailom sú strešné svetlíky v terasových laviciach, ktoré vizuálne prepájajú reštauráciu s terasou: do interiéru púšťajú svetlo a večer osvetľujú terasu.  

Nitriansky hrad tak získal pôsobivý priestor, v ktorom si môžu návštevníci po jeho prehliadke posedieť, vypiť dobrú kávu a vydať sa na prechádzku niektorou z trás areálu hradného kopca.

Dano Veselský, Martin Dulík, František Rišiaň

Architekti však popritom zušľachtili hradný kopec aj po iných stránkach: upravili existujúce parkovisko, odprezentovali románske a renesančné hradobné opevnenie nájdené pri archeologickom výskume a obnovili zrútenú časť východnej hradby.

Castellum Café sa nachádza na mieste horného vstupu do hradného parku, ktorého genius loci ešte zintenzívni plánovaná renovácia parku. Tá hrad prepojí s mestským parkom na Sihoti, ktorý svojou veľkosťou a atmosférou nemá na Slovensku konkurenciu.

Hlasovať o Cene verejnosti môžete TU

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:04