StoryEditor

Montované domy nie sú malý panelák. Postavíte ich za menej času a peňazí

29.07.2017, 00:01
Pri výrobe montovaných domov sa využívajú počítačovo riadené stroje a 3D modelovanie. Hlavná idea stojí na čo najväčšom počte rovnakých typizovaných dielcov, ktoré sa skladajú dohromady. Ušetrí sa čas a pracovná sila na stavbe a vďaka množstvu rovnakých dielov je výroba lacnejšia.

Posun nastáva predovšetkým v úžitkových vlastnostiach montovaných domov. Odráža sa v nich čoraz väčší tlak na energetickú úspornosť a nízkonákladovú prevádzku akýchkoľvek novostavieb. Tento trend okrem iného poháňa aj smernica Európskej únie, ktorá zaväzuje krajiny k energeticky šetrnej výstavbe, píše iDNES.

"V praxi to znamená, že už od roku 2020 nepôjde postaviť rodinný dom inak ako v nízkoenergetickom štandarde," vysvetľuje Petr Hynšt zo spoločnosti Lindab.

Montáž na mieru

Mnoho architektov v montovaných domoch stále vidí unifikovaný výrobok. "Problém takých domčekov je v tom, že nie sú priamo určené vám, ale snažia sa vyhovieť potrebám čo najväčšieho počtu zákazníkov. Nie je v nich veľa miesta na individualizáciu, "rezolútne konštatuje Štěpán Toman z kancelárie Ting Architects.

"Vo svete sa tieto stavby naozaj kreatívne stvárňujú, a to aj na tých najnedostupnejších miestach, ako sú vysoko položené horské búdy v Alpách, hotel v hlbokých lesoch Nórska, individuálne víkendové stavby na lúkach či v lesoch. Je škoda, že sa stále vo veľkej miere realizujú montované drevostavby, ktoré majú potom na povrchu klasickú fasádu s točenou omietkou, škridlovú strechu, nástrek na sokli, plastové okná, prefabrikovaný betónový komín a podobné nezmysly, "hodnotí architekt Patrik Tichý.

Individualizáciu montovaných domov nahráva využitie lepších strojov, pomáhajú nové technológie a materiály vo výrobe. Vďaka novým materiálom a nárokom na stavby sa menia aj systémy a výroba modulárnych stavieb, ktoré majú k tým montovaným veľmi blízko.

"Je to priemyselná výroba, takže aj tu sa uplatňujú systémy, priemyslu 4.0 ', kam vstupuje digitalizácia a automatizácia," hovorí Martin Hart z Koma Modular. Ako priemysel 4.0 sa označuje štvrtá priemyselná revolúcia, ktorá je práve na začiatku.

Jej cieľom je úplné digitálne prepojenie všetkých úrovní ekonomiky - od vývoja výrobku až po logistiku. Nové stroje, materiály a postupy zlepšujú hlavne presnosť, rýchlosť a kvalitu výroby.

Materiál podľa terénu

Skôr sa k obstaraniu montovaného domu uchyľovali predovšetkým ľudia, ktorí uprednostňovali na prvom mieste rýchlosť výstavby v niekoľkých dňoch či týždňoch a ostatné pre nich nebolo také dôležité.
To sa však zmenilo. Dnes už sa výrobcom aj architektom darí montované domy ponúkať ako plnohodnotnú alternatívu klasicky stavaných domov - v ekonomike prevádzky, úžitkovom komforte a vnútornej pohode domu.

Čo zostáva rovnaké, je rozhodnutie, či ako základný stavebný materiál využiť drevo, betón alebo kov. Každá technológia má svoje výhody a nevýhody. Do úvah sa premietajú aj miestne podmienky a charakter pozemku, na ktorom chcete stavať.

Napríklad systém s oceľovou konštrukciou možno veľmi dobre využiť pre výstavbu na rovinatom i svahovitom teréne. Jeho prednosťou je aj to, že môže stáť na mikropilótach a nie je nutné robiť základovú dosku. Aj niektoré ďalšie systémy sa stavia len na pätky či zemné skrutky.

Iné však potrebujú pevné základy a rovinu, čo je napríklad príklad montáže z dielcov z ľahkého keramického betónu. Môže vyhovovať ľuďom, ktorí uprednostňujú masívne murivo a zároveň sa nechcú zdržovať klasickou mokrou výstavbou. Má minimum spojov, zaisťuje priaznivú mikroklímu, odolnosť proti požiaru i vlhkosti a schopnosť pohlcovať zvuk.

S počítačom na drevo
V posledných rokoch sa dosť etablovala jedna z najmodernejších technológií, systém masívnych drevených panelov z dreva lepeného krížom označovaných skratkou CLT.

"Dom postavený technológiou CLT má vysoký podiel dreva oproti drevostavbám, ktoré sa vyrábajú klasickou rámovou konštrukciou," uvádza jeden z argumentov pre výber Pavel Dufek zo Stora Enso.
Ako vysvetľuje Pavel Horák, panely sú vo výrobe na základe 3D počítačového modelu dopredu opracované na CNC strojoch a následne zmontované ako skladačka. Možno očakávať, že práve CNC opracovanie plošných alebo aj trámových prvkov bude pri drevostavbách stále výraznejšie.

Montáž versus murovanie

Výhody a nevýhody montovaných stavieb oproti murovaným domom:

  • Výhody
    Jednoduchšie založenie stavby
    Jednoduchšie izolovanie stavby zospodu
    Kratší čas stavby
    Suchá výstavba takmer nezávislá na ročnom období
    Relatívne priaznivá cena, podľa prevedenia a veľkosti
  • Nevýhody
    Môže byť kratšia životnosť
    Vysoké nároky na presnosť
    Veľké nároky na kvalitu materiálov a prevedenia, čo sa však z pohľadu užívateľa obracia na výhodu
    Obmedzené možnosti na individualizáciu

Druhy montovaných domov

Ľahké drevostavby
Sendvičovú stenu tvorí dve konštrukčné dosky, medzi ktoré sa dáva izolácie a väčšinou aj rám drevené nosné konštrukcie. Existuje však aj systém panelov bez rámu. Ako konštrukčné dosky sa používajú tie drevovláknité, OSB, cementotrieskové, slamové, sadrokartónové, sadrovláknité a tiež preglejky. Z takýchto sendvičov sa v továrni vyrobia celé steny a panely sa potom na stavbe s pomocou žeriavu zmontujú.

Ťažké drevostavby
Najmodernejšie technológie z masívnych CLT panelov. Dom sa montuje zo stien vyrobených v továrni, tvorí ich masívne drevo lepené z niekoľkých vrstiev, pričom každá je pootočená o 90 stupňov. Vďaka tomu sú panely veľmi pevné a trvanlivé.

Betónové rámy
Kostra sa zostaví z betónových modulov, zvyšok sa domuruje tehlami alebo doplní sendvičom používaným aj pri ľahkých drevostavbách.

Betónové panely
Z ľahčeného betónu sa vyrobia celé steny obsahujúce izoláciu, na stavbe sa zmontujú a doplnia ďalšími prvkami.

Betónové dielce
V továrni sa vyrobí celej časti domu vrátane vybavenia, dom je na stavbe zmontovaný už za niekoľko dní.

Kovové rámy
Kostru tvorí tenká oceľ či po novom aj hliník, doplní sa izoláciami a doskami.

01 - Modified: 2024-01-19 15:07:07 - Feat.: - Title: Je ich málo a na záujemcov si môžu dovoliť čakať. Majitelia rodinných domov v Bratislave z cien nezľavňujú 02 - Modified: 2023-10-12 14:38:01 - Feat.: - Title: Slovensko.Digital vyzýva, aby štát zopakoval štvrtú výzvu v programe Obnov dom. Otriasol ním kybernetický útok 03 - Modified: 2023-09-18 09:58:16 - Feat.: - Title: Povolenia na výstavbu domov v Nemecku strmo klesajú, odvetvie žiada od Scholza stimuly 04 - Modified: 2023-07-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Nová daň na obzore: Viacpodlažné rodinné domy má zaťažiť vyššia taxa 05 - Modified: 2023-06-02 10:33:38 - Feat.: - Title: Vlastné bývanie aj bez hypotéky? Vo tejto krajine si môžete kúpiť dom pri mori za pár tisíc
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 00:29