StoryEditor

Toyota chce mať bezpečnejšie vozidlá

26.09.2012, 00:00
Automobilka doplnila svoju štvrtú verziu digitálneho simulátora o figurínu "drobnej ženy" a "urasteného muža".

Automobilka Toyota Motor Corporation doplnila svoju štvrtú verziu digitálneho simulátora THUMS (komplexný model človeka pre bezpečnosť) o figurínu „drobnej ženy“ a „urasteného muža“. Konštruktérom umožňuje veľmi podrobnú analýzu prípadných zlomenín kostí, poškodenia väzov a podobne. V počítačoch simuluje celý rad charakteristík ľudského tela – od tvaru tela až po štruktúru kostry a pokožku. Práce na vývoji modelu THUMS začala automobilka už v roku 1997. V roku 2000 bola dokončená verzia 1, ktorá sa v tom istom roku začala predávať. V roku 2004 nasledovala verzia 2, ktorá model doplnila o tvár a kosti. Verzia 3 uvedená v roku 2006 priniesla presný model mozgu. Verzia 4 s podrobným modelom vnútorných orgánov bola dokončená a prestavená v roku 2010 a doteraz obsahovala iba digitálny model muža stredného vzrastu (s výškou 179 cm). Nedávno bola rozšírená o digitálny model ženy s výškou 153 cm a muža s výškou 189 cm.

Všetky tri modely sú k dispozícii vo dvoch variantoch – pre cestujúceho vo vozidle alebo chodca, čím celkový počet digitálnych modelov človeka narástol na šesť. Pri analýze vnútorných poranení spôsobených pri dopravnej nehode je teraz možné brať do úvahy rôzne veľkosti postavy. Aktuálny typ oproti predchádzajúcej verzii obsahuje približne 14-krát viac informácií. Podrobnejšie modelovanie umožňuje lepšie pochopiť mechanizmy poškodenia vnútorných orgánov v prípade dopravnej nehody.

Automobilka využije výsledky testov simulátora na vývoj bezpečnejších vozidiel s cieľom úplne eliminovať smrteľné zranenia v dôsledku dopravných nehôd. Okrem toho plánuje doplniť simulátor o model staršej osoby a dieťaťa, aby bolo možné testy obohatiť o ďalšie možné scenáre.





Pripravené v spolupráci s:


CASPER MEDIA

menuLevel = 2, menuRoute = style/autospektrum, menuAlias = autospektrum, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 05:02