StoryEditor

Auto od Mercedes Benz je ekologické aj ako šrot

26.09.2012, 00:00
Novinka je prvým osobným modelom značky, ktorý kombinuje dieselový motor a elektromotor.

Paralelne so svojím uvedením na trh teraz model E 300 BlueTEC HYBRID získal ekologický certifikát podľa normy ISO 14062. Toto ocenenie vychádza z ekologickej bilancie, pri ktorej nezávislí znalci zo skúšobne TÜV Süd komplexne posudzujú vplyvy osobného automobilu na životné prostredie počas celého životného cyklu. Novinka je prvým osobným modelom značky, ktorý kombinuje dieselový motor a elektromotor. Najúspornejší model vyššej triedy na svete je zaradený do triedy energetickej účinnosti A+. Ekologický certifikát a vysvetlenia sú sprístupnené verejnosti v sérii dokumentov Life Cycle, ktorá je uložená na webovej adrese http://www.mercedes-benz.com.

Aj pre iné modely
Modulárna hybridná technika otvára automobilke Mercedes Benz cestu, ako rýchlo doplniť hybridnými modelmi aj ďalšie konštrukčné rady. Ak sa vezme do úvahy celý životný cyklus tohto automobilu od výroby cez využívanie na viac ako 250-tisíc kilometroch ciest až po recykláciu, nový model vyprodukuje o 23 percent emisií CO2 menej než porovnateľný automobil E 300 CDI BlueEFFICIENCY. Veľký podiel na tom má výrazné zníženie spotreby. Spotreba modelu sa oproti tomuto dieselovému modelu zníži zo 6,1 až 5,8 l/100 km na 4,3 až 4,2 l/100 km (109 g CO2/km) – v závislosti od použitých pneumatík. To predstavuje podstatné zníženie až o 28 percent.

Ekologický aj ako šrot
Už v priebehu vývoja auta sa zohľadňovali aj požiadavky na budúcu recykláciu vozidla. Dohromady sa používa 43 konštrukčných dielov s celkovou hmotnosťou 41,5 kilogramu, ktoré sa môžu čiastočne vyrábať z kvalitných recyklovaných plastov. Až 44 konštrukčných dielov v triede E s celkovou hmotnosťou 21 kilogramov sa okrem toho vyrába za použitia prírodných materiálov. Napríklad dno batožinového priestoru je z lepenkovej voštinovej štruktúry, ako aktívny filter slúži uhlie z olivového dreva.


Pripravené v spolupráci s:

CASPER MEDIA

menuLevel = 2, menuRoute = style/autospektrum, menuAlias = autospektrum, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:31