StoryEditor

Parkovací asistent vás zbaví stresu za volantom

26.09.2012, 00:00
Nervózni parkujúci vodiči už nemusia mať dôvod na obavy, do automobilov prichádza nová elektronika.





S takzvanou parkovacou fóbiou má osobnú skúsenosť viac motoristov, než by sa zdalo. Ide o strach zo situácie, keď treba rýchlo a presne zaparkovať, a manéver sledujú netrpezliví vodiči ostatných áut, ako aj baviaci sa chodci.

Nevieme parkovať
Spoločnosť Ford Motor Company si objednala prieskum, ktorý potvrdil, že pre mnohých motoristov je stresom hlavne paralelné parkovanie. Takmer tretina európskych vodičov (32 percent) uviedla, že pri paralelnom parkovaní potrebujú viac ako jeden pokus. Tento údaj sa zvýšil na 41 percent u žien. Mladí vodiči z celej Európy vyhlásili paralelné parkovanie za rovnako stresujúce ako vianočné nákupy a dvakrát také stresujúce ako návštevu svokrovcov a jazdu po diaľnici.

Prieskum bol vykonaný na šiestich európskych trhoch – Veľká Británia, Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Rusko, zapojilo sa doň 7 500 motoristov.

Nová elektronika
Nervózni parkujúci vodiči už nemusia mať dôvod na obavy, do automobilov prichádza nová elektronika. Napríklad v nových modeloch Ford Focus, C-MAX a Grand C-MAX je k dispozícii systém Active Park Assist, ktorý využíva desať ultrazvukových snímačov umiestnených na bokoch vozidla a v prednom a zadnom nárazníku. Snímače na prednej bočnej strane neustále vyhľadávajú medzery medzi automobilmi zaparkovanými na okraji cesty a zvukovým tónom a vizuálnym zobrazením na stredovej konzole upozornia vodiča na vhodné parkovacie miesto.

Systém ponecháva vodičovi kontrolu nad plynovým a brzdovým pedálom a nad voľbou prvého alebo spätného prevodového stupňa. To je všetko, čo musí vodič urobiť. Točenie volantom zabezpečuje elektronický systém posilňovača riadenia, ktorý na perfektné zaparkovanie vozidla na parkovacie miesto používa informácie zo snímačov. Parkovacie manévre je možné vykonávať až do rýchlosti 10 km/h. Systém je navrhnutý tak, aby vodič vozidlo zaparkoval 150 milimetrov od obrubníka, aby nedošlo k poškodeniu kolies alebo pneumatík.

Systém aktívneho parkovacieho asistenta ponúka viacero popredných výrobcov automobilov.


Pripravené v spolupráci s:

CASPER MEDIA

menuLevel = 2, menuRoute = style/autospektrum, menuAlias = autospektrum, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:48