StoryEditor

Najviac lízing na autá

08.09.2008, 00:00
Autor:
SITASITA

Celkový objem financovania hnuteľných a nehnuteľných predmetov na Slovensku v obstarávacej cene bez dane z pridanej hodnoty členov Asociácie leasingových spoločností dosiahol za prvý polrok tohto roka 40,885 mld. Sk (1,357 mld. €). V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 12,4 %.
Tohtoročný prírastok obchodov je takmer o polovicu vyšší, v prvom polroku minulého roka totiž predstavoval celkový nárast obchodov 9,1 %. Počet novouzatvorených zmlúv vzrástol medziročne o takmer 12 % na vyše 53 tis. kusov. V rámci celkového objemu dominovali v prvej trojici na slovenskom trhu ČSOB Leasing, UniCredit Leasing Slovakia a Tatra-Leasing. Vyplýva to z informácií zverejnených asociáciou.
Z celkového objemu v obstarávacích cenách tvorilo financovanie hnuteľných predmetov 39,425 mld. Sk (1,309 mld. €) a nehnuteľnosti tvorili 1,46 mld. Sk (48,46 mil. €). Na rozdiel od rastu obchodov pri hnuteľných veciach bol zaznamenaný opätovný pokles v prípade nehnuteľností. To však v polročnom období, vzhľadom na osobitosti lízingu nehnuteľností, nie je podľa asociácie výnimočný jav. "Vzhľadom na dlhodobý charakter prípravy zmlúv nie je pokles výrazom istého trendu. Celoročné výsledky môžu mať iný charakter," uviedla asociácia.
Z analýzy typu zariadení vyplýva, že v najväčšom objeme sa z hnuteľných predmetov prefinancovali osobné automobily, a to v sume 12,36 mld. Sk (410,3 mil. €) pri medziročnom raste o 10 %. Postavenie dominantného predmetu financovania, ktorým sú osobné automobily, je stále silné. Ich podiel však podľa asociácie nepretržite klesá. Na druhom mieste boli stroje a zariadenia s medziročným nárastom o 21,5 % na 9,921 mld. Sk (329,3 mil. €). Z relevantných predmetov podľa asociácie najrýchlejšie rástli úžitkové automobily, a to o 26,4 % na 7,12 mld. Sk (236,3 mil. €). Naopak, pri nákladných automobiloch bol nárast pomerne nízky. Ich objem rástol medziročne o 2,5 % na 8,464 mld. Sk (281 mil. €).
Z typov financovania dominoval finančný lízing s objemom 25,212 mld. Sk (836,9 mil. €) a v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška vzrástol iba nepatrne. Zvýšený záujem klientov sa prejavil však pri úveroch. "I keď finančný lízing na trhu prevláda a tvorí necelé dve tretiny trhu, jeho podiel klesá. Podiel úverov a predaja na splátky spolu rastie pomerne rýchlo," skonštatovala asociácia. Operatívny lízing pri nízkom podiele opätovne klesol, a to na najnižšiu úroveň za posledné dva roky.
rámec - Kto to je?
Asociácia leasingových spoločností vznikla v októbri 1992. Je zapojená do medzinárodných štruktúr prostredníctvom členstva v európskej federácii národných lízingových asociácií, teda Leaseurope.

menuLevel = 2, menuRoute = style/autospektrum, menuAlias = autospektrum, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 11:14