StoryEditor

Slovák Jakúbek medzi elitou Európy

19.03.2006, 23:00

Európske finále súťaže Mladý európsky vodič kamióna (YETD), ktoré sa konalo tradične vo Švédsku, znamenalo skvelý úspech pre slovenského šampióna. Vo finále sa medzi súťažiacimi z 27 európskych štátov umiestnil na vynikajúcom druhom mieste Milan Jakúbek, 30-ročný vodič zo spoločnosti JMD -- špedícia Ilava. Lepší bol iba Belgičan Laurens D´Huyvetter (28 r.), ktorý získal hlavnú cenu -- ťahač Scania novej R-serie. Víťaz z roku 2004 Michele Sandri z Talianska neobhájil svoj titul a skončil na treťom mieste. Finále vo švédskom Södertälje pritiahlo pozornosť takmer 10-tisíc divákov.
Súťaž Mladý európsky vodič kamióna 2005 vyšla z iniciatívy spoločnosti Scania, ktorá tým sleduje zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky. Do akcie sa zapojilo približne 13 000 mladých profesionálnych vodičov (narodených v roku 1970 a neskôr) z celej Európy, vrátane Nórska, Švajčiarska a Turecka.
Prvý deň súťažili kamionisti v jazde hospodárnosti, na druhý deň si zmerali sily v jazde zručnosti. Najlepších šesť finalistov bojovalo potom v náročnej jazde zručnosti, špeciálne pripravenej len pre šesť najlepších. Pravidlá súťaže vychádzali z nových nariadení Európskej komisie pre tréning vodičov.
Slovenský reprezentant Milan Jakúbek neskrýval po skončení finále svoju radosť: "Keď som sa hlásil do tejto súťaže, jednoducho som cítil, že sa prepracujem až do finále a získam umiestnenie. I keď som nezískal prvé miesto, je to pre mňa, a určite aj pre celé Slovensko, obrovský úspech. Už dnes môžem s istotou povedať, že sa prihlásim aj do ďalšieho ročníka tejto súťaže."

menuLevel = 2, menuRoute = style/autospektrum, menuAlias = autospektrum, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 16:37