StoryEditor

Funkčná klimatizácia zvyšuje pohodlie

24.05.2011, 00:00
Klimatizácia v aute sa počas horúcich dní stáva témou nejedného rozhovoru. Samozrejmosťou je "klíma" v autách strednej a vyššej triedy, v súčasnosti autá bez nej rýchlejšie strácajú na cene. Aby studený vzduch vodičom spríjemňoval horúce letné počasie, pri kúpe treba klimatizáciu poriadne preveriť a počas roka jej venovať náležitú pozornosť.

Klimatizácia v ojazdených autách strednej a vyššej triedy je v súčasnosti samozrejmosťou; jej absencia, naopak, znamená zaručene stratu pri predaji vozidla v budúcnosti. Ešte minulý rok sa podľa viceprezidentky AAA AUTO Karolíny Topolovej za auto s klimatizáciou priplácalo až o 800 eur oproti priemeru, dnes sa už berie pri novších autách ako samozrejmosť. „V AAA AUTO na Slovensku je momentálne vybavených klimatizáciou 72 % všetkých ponúkaných áut. Pomer manuálnej a automatickej klimatizácie sa pritom zmenil z 2:1 na 3:2,“ dodáva Karolína Topolová.

Otestujte klímu už pri kúpe
Pri kúpe ojazdeného auta s klimatizáciou je dobré jej funkčnosť poriadne odskúšať. Klimatizáciu treba nechať zapnutú počas celej doby skúšobnej jazdy, pričom by mal vodič sledovať, či teplota skutočne klesá. Môže ju skontrolovať aj čuchom: z výduchov by nemal vychádzať žiaden zápach. Správne fungujúca klimatizácia nesmie vydávať pazvuky počuteľné v kabíne, ako vŕzganie, pískanie či škrípanie. Ďalším predpokladom, aby klimatizácia v aute plnila svoj účel počas horúcich dní, je pravidelná starostlivosť.

Starostlivosť počas roka
Či ide o manuálnu alebo automatickú klimatizáciu, odborníci odporúčajú minimálne raz ročne ju nechať vyčistiť a skontrolovať v špecializovanom servise. Zapínať by ju vodiči mali aspoň raz do mesiaca aj v chladnom ročnom období a pri jazde s klimatizáciou ju vypnúť vždy skôr, než vypnú motor auta, aby stihol vyschnúť jej výparník. Platia aj všeobecné pravidlá o používaní klimatizácie – rozdiel medzi teplotou vonku a vnútri auta by mal byť najviac šesť stupňov Celzia, klíma by nemala bežať stále, ale približne štvrtinu až tretinu z odjazdenej hodiny. Prúd studeného vzduchu by nemal smerovať priamo na telo a tvár, ale na čelné sklo. Pár kilometrov pred cieľom je dobré teplotu v kabíne opäť postupne zvyšovať. Pri deťoch treba dávať zvlášť pozor, aby nedošlo k ich podchladeniu a pre všetkých v aute platí dôsledné dodržiavanie pitného režimu.

Rady pre servisnú údržbu klimatizácie:

  • minimálne raz ročne nechať klimatizáciu vyčistiť a skontrolovať v špecializovanom servise
  • klimatizáciu zapnúť aspoň raz do mesiaca i v chladnom ročnom období, aby sa dostatočne premazala
  • klimatizáciu vypnúť vždy chvíľu predtým, než vodič vypne motor auta, aby stihol vyschnúť jej výparník

Základné odskúšanie klimatizácie pri kúpe ojazdeného auta:

  • klimatizáciu nechať zapnutú počas celej doby skúšobnej jazdy a sledovať, či teplota skutočne klesá
  • z výduchov klimatizácie by nemal vychádzať zápach
  • klimatizácia nesmie vydávať žiadne pazvuky počuteľné v kabíne (napr. pískanie, škrípanie a vŕzganie)
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
01. máj 2024 04:19