StoryEditor

Novinky na cestách

11.11.2007, 23:00

Šesťtýždňový predstih
Koncom októbra opustil výrobnú linku závodu Kia pri Žiline prvý kus trojdverovej športovej verzie Kia pro_cee'd. Sériová výroba už v poradí tretej verzie európskeho modelu cee'd sa začala so šesťtýždňovým predstihom. Automobil v čiernej farebnej verzii s dvojlitrovým dieselovým motorom, päťstupňovou manuálnou prevodovkou a vo vybavení EX poputuje k zákazníkovi do Poľska.
V závode Kia pri Žiline v pracuje 2 600 zamestnancov v dvoch pracovných zmenách a v súčasnosti sa tam vyrábajú už štyri automobily: cee'd hatchback, kombi verzia cee'd_sw, trojdverový pro_cee'd a športovo úžitkový model Sportage.

Bližšie k zákazníkom
Škoda Auto predĺžila partnerstvo s legendárnym cyklistickým pretekom Tour de France o ďalšie štyri roky. Predĺžením spolupráce s prestížnym cyklistickým zápolením pokračuje Škoda Auto v podpore cyklistiky, ktorá je spoločne s ľadovým hokejom pilierom stratégie sponzoringu a komunikácie firmy.
"Cyklistika je celosvetovým fenoménom, súčasťou športového vyžitia milióna ľudí na celom svete všetkých vekových kategórií a profesií a my chceme byť tam, kde sú naši súčasní aj potenciálni zákazníci a zároveň chceme svojou účasťou prispievať k podpore tohto krásneho športu," povedal Martin Lauer, vedúci podnikovej komunikácie Škoda Auto.

Znečisťuje najmenej
Najekologickejší model automobilky Seat je Ibiza Ecomotive. S motorom 1.4 TDI/80k produkuje iba 99 gramov emisií CO2 na kilometer jazdy. Nielen kvôli nízkym emisiám Ibiza Ecomotive rešpektuje životné prostredie, ale taktiež dosahuje nízku spotrebu paliva s hodnotou len 3,8 litra nafty na 100 kilometrov. Auto je vybavené filtrom pevných častíc, ktorý chráni a zachytáva sadze, typický vedľajší produkt naftových motorov.

Svet v duchu BMW
BMW Group otvorilo v Mníchove pozoruhodné multifunkčné centrum, nový "domov značky". Dostal príznačné meno - BMW Welt - a ponúka pohľad do minulosti, prítomnosti aj budúcnosti automobilky. Nachádza sa v bezprostrednej blízkosti centrály BMW, výškovej budovy známej ako "štvorvalec", tesne vedľa prvej továrne BMW. Spolu s múzeom tak vytvára ucelený komplex. Súčasťou centra je aj Junior Campus, ktorý poskytne deťom možnosť hravou formou sa oboznámiť všetkými svojimi zmyslami so svetom mobility BMW a stráviť tam napríklad voľný čas, kým ich rodičia absolvujú program slávnostného odovzdania nového vozidla.

Scania Irizar PB autobusom roka
Luxusný diaľkový autobus Scania Irizar PB sa stal víťazom čitateľskej ankety Bus of the season 2007, ktorú tento rok už po šestnástykrát usporiadal motoristický mesačník Trucker. Českí a slovenskí čitatelia zvolili autobus Scania Irizar PB za víťaza v autobusovej kategórii po štvrtý raz. "Veľmi sa tešíme, že sa nám podarilo zvíťaziť nielen v Čechách, ale aj na Slovensku," hovorí Zdeněk Abraham, riaditeľ divízie autobusov Scania CER. Víťazi jednotlivých kategórií si ocenenia prevzali počas výstavy úžitkových vozidiel Autosalón Nitra 2007. Prvý ročník súťaže Vozidlo roka sa konal v roku 1992. Čitatelia mesačníka Trucker, ktorý vychádza spoločne v Česku i u nás, môžu hlasovať v štyroch rôznych kategóriách -- trucky, dodávky, autobusy a prívesy.

Kapsch dodá mýtny systém Južnej Afrike
Rakúska spoločnosť Kapsch TrafficCom AG sa môže po nedávno získaných zákazkách v Čile a na Novom Zélande pochváliť ďalšou referenciou -- dodá Juhoafrickej republike systém výberu mýta v hodnote miliardy eur. Vyriešenie dopravnej telematiky, moderný mýtny systém, vyrobí pre zadávateľa, juhoafrického správcu ciest, firma Tolcon Lehumo (Pty) Ltd., dcérska spoločnosť Kapsch TrafficCom Južná Afrika (Pty) Ltd. Založená bola iba v marci tohto roku. Zákazka v takejto vysokej hodnote zahŕňa vývoj, zavedenie a odovzdanie systému na úseku diaľnice N3 medzi mestami a Johannesburg v oblasti Marianhill. Mýtny systém bude umožňovať tak zmiešaný, ako aj plne elektronický výber mýta. Spoločnosť Kapsch TrafficCom Južná Afrika bude okrem samotnej dodávky a zavedenia systému mýt zodpovedná aj za technickú prevádzku a údržbu.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
08. máj 2024 00:08