StoryEditor

Na bicykli popri Dunaji aj cez historické mestečká. Zvládnu to aj menej zdatní cyklisti

18.08.2018, 15:00
Dunajská cyklotrasa je súčasťou veľkej európskej cesty Eurovelo 6.

Odporúčame začať v nemeckom Passau, pokračovať cez Rakúsko a o päť dní ste v Bratislave. Väčšina trasy vedie po rovine a lemuje tok Dunaja.

420 kilometrov (plus si pripočítajte zopár desiatok kilometrov na odbočky k zaujímavým mestám) zvládnu aj menej zdatní športovci. Tí najväčší frajeri si trúfnu prebicyklovať tam aj späť, no bežným cykloturistom odporúčame vlak.

Z Viedne vás prepraví vlak priamo do Passau. O svoje bicykle sa nebojte, vlak má špeciálne vozne na ich prepravu.Odporúčame pribaliť si stan a počas cesty sa ubytovať v kempoch. Pamätajte na to, že väčšie kempy a tie, ktoré sú najbližšie k turisticky atraktívnym miestam, sú vždy drahšie. 

Passau Tourismus

​Počas cesty sa môžete zastaviť na rôznych miestach. Toto sú tie najzaujímavejšie cyklistické ciele: 

Passau

Známy sútok troch riek - Dunaj, Inn a Ilz. Jeho staré centrum leží na výbežku medzi sútokom Innu a Dunaja, nové štvrte sa rozprestierajú na priľahlých kopcoch. Všimnite si barokovú architektúru, ktorej dominuje dóm svätého Štefana s druhým najväčším organom na svete. Na miestnej univerzite dnes študuje asi 5 tisíc študentov. Ak si chcete pozrieť okolie, odporúčame vyhliadkové plavby okolo Passau aj do okolitých miest. 

Schlögen
Dunaj tu zmení svoj smer a otočí sa o 180 stupňov. Jeden z vôbec najkrajších pohľadov na dunajské meandre si musíte zaslúžiť. Nie na bicykli ale po vlastných sa dostanete na kopec, z ktorého sa otvárajú neopakovateľné výhľady. 

Ralf Hochhauser

​​Linz

Tretie najväčšie mesto Rakúska, ktoré bolo nedávno aj hlavným mestom kultúry. Opäť platí, že najlepšie urobíte, ak sa budete držať rieky. Dunaj vás privedie rovno na námestie Hauptplatz, ktoré patrí k najväčším v Európe. Dominuje mu stĺp Svätej trojice a budova starej radnice.

Linz Tourismus, Johann Steininger

​V Mozarthaus skomponoval Wolfgang Amadeus Mozart svoju Linzer Symphonie. Do najväčšieho rakúskeho kostola Neuer Dom (alebo Dóm svätej Márie) sa zmestí až 20 tisíc ľudí a je naozaj impoznatný. 

Enns

Jedno z najstarších rakúskych miest. Enns získalo mestské privilégiá už v roku 1212. Odporúčame navštíviť vežu zo 16. storočia. 

Mauthausen

Temné miesto na mape Európy. Počas druhej svetovej vojny tu stál koncentračný tábor. Odhady hovoria, že v ňom zahynulo vyše 300 tisíc väzňov. Väčšinou išlo o ľudí z vyšších spoločenských vrstiev.

Flickr.com

​Dnes je tu múzeum, v ktorom môžete vidieť fotografie, mapy, šaty po väzňoch aj plynové komory. 

Melk

Dominantou mesta je benediktínsky kláštor. Umberta Eca inšpiroval k napísaniu románu Meno ruže.

Volker Preusser

​Kláštor sa týči na skalnom brale a ukrýva prekrásnu starú knižnicu s 80 tisíc knihami. 

Údolie Wachau 

Je to vôbec najkrajší úsek Dunajskej cyklotrasy. Údolie zapísali aj do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. 

​Oblasť vyhľadávajú najmä vinári. Okrem vínnej révy sa tu pestujú aj marhule. Nezabudnite ochutnať preslávenú miestnu marhuľovicu. 

Krems

Tourismus EOS Witzany

​V príjemnom, tichom meste žije okolo 20 tisíc obyvateľov. Krems sa pýši najmä svojim historickým centrom, ktoré obklopujú hradby. Vedeli ste, že práve z Kremsu pochádza aj u nás obľúbená Kremžská horčica? ​Žiaľ, dnes sa už vyrába úplne inde. Turisti však často mieria aj do väznice, ktorá je otvorená pre verejnosť. 

Tulln

Opäť je to starobylé rakúske mesto. Je to aj rodisko expresionistického maliara a grafika  Egona Schieleho, medzi slávnych rodákov patrí aj politik Kurt Waldheim. Cyklisti však oceňujú hlavne možnosť okúpať sa v krásnom, čistom prírodnom kúpalisku. 

Viedeň

Schönbrunn, Dóm svätého Štefana, Hofburg, množstvo múzeí a galérií. Viedeň ponúka širokú škálu pre kultúrne vyžitie.

Rainer Mirau

​Môžete sa vydať po stopách Habsburgovcov, obdivovať jednu z najstarších zoologických záhrad sveta alebo ochutnať nezabudnuteľný wiener schnitzel. Alebo by ste sa radšej vybláznili v zábavnom parku Prater? 

01 - Modified: 2018-04-09 13:44:12 - Feat.: 0 - Title: Dobrá správa pre milovníkov kultúry. Susedné Rakúsko ponúka paletu zážitkov na celý život 02 - Modified: 2018-04-03 13:26:21 - Feat.: 0 - Title: Salzburg: „Rím Severu“ - od cirkevného štátu k cirkevnému mestu 03 - Modified: 2018-08-23 07:14:20 - Feat.: 0 - Title: Horský priesmyk, ktorý by ste si mali prejsť aspoň raz za život. Cestu na Grossglockner turisti milujú
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 14:51