StoryEditor

Dobrá správa pre milovníkov kultúry. Susedné Rakúsko ponúka paletu zážitkov na celý život

08.04.2018, 00:01
Za kvalitnou dávkou zážitkov, nemusíte cestovať po celej Európe, Rakúsko, ktoré máme hneď za hranicami ponúka v tomto smere bohatú a širokú paletu podujatí.

Prinášame vám prehľad najočakávanejších koncertov a výstav v tomto roku. Väčšinu z nich máme doslova „za rohom“.

Najočakávanejšie koncerty v rakúsku na rok 2018
• Sam Smith - 08. mája 2018
Miesto: Wiener Stadthalle - Halle D Viedeň
• Roger Waters - 6.05.2018
Miesto: Wiener Stadthalle - Halle D, Viedeň
• André Rieu - 02.06.2018
Miesto: Viedeň, Rakúsko Wiener Stadthalle - Halle D
17 mája 2018
Miesto: Salzburg, Rakúsko Salzburgarena André Rieu und sein Johann Strauss Orchester
• Katy Perry - 4. júna 2018
Miesto: Wiener Stadthalle - Halle D Viedeň

Nové Svetové múzeum vo Viedni
25. októbra 2017 otvorilo vo Viedni svoje brány Svetové múzeum s rozsiahlymi zbierkami z rôznych častí sveta. Rakúska metropola tak získala ďalšiu jedinečnú kultúrnu atrakciu.

Expozícia v 14 sálach predstavuje pôsobivú cestu na všetky kontinenty. Veľa drahocenných exponátov sa do Viedne dostalo vďaka zberateľskej činnosti Habsburgovcov, ktorej sa venovali po mnohé stáročia.

Miesta, kde objavíte cisársku históriu

Múzeum cisárovnej Sisi a cisárske apartmány – interaktívna cesta po stopách cisárovnej do Hofburgu.

Umelecká klenotnica (nem. „Kunstkammer“) v Umeleckohistorickom múzeu vo Viedni sa po desiatich rokoch prestavieb a renovačných prác predstaví v novom dizajne.

Kláštor Klosterneuburg – kláštorná aplikácia vám pomôže objaviť jeho najväčšie zaujímavosti, napr. svetoznámy Verdunský oltár.
Viedenská Ringstraße – interaktívna cesta nádherným bulvárom.

Linz
V roku 2009 bol Linz kultúrnym mestom Európy, "Kulturhauptstadt Europas 2009". Pri tejto príležitosti sa mesto poriadne vyfintilo – novými stavbami i úžasnými podujatiami, preto mu venujeme viac priestoru.

Linz Tourismus

​Kultúra je v Linzi rozvrstvená: od interaktívneho umenia vo virtuálnych svetoch expozície v Ars Electronica Center, od diel majstrov 19. a 20. stor. v sklenenom Múzeu výtvarného umenia Lentos, po hudobné a divadelné predstavenia v Brucknerhause a divadle Landestheater až po súčasné umenia v OK (Otvorený kultúrny dom Horné Rakúsko) a výstavy v budovách Hornorakúskych Krajinských Múzeí.

Staré mesto očarí významnými renesančnými stavebnými pamiatkami. V trojpodlažnom Mozartovom dome skomponoval Wolfgang Amadeus Mozart v roku 1783 svoju "Linzer Symphonie".

V Kremsmünsterskom dome zomrel podľa legendy v roku 1493 Cisár Friedrich III., srdce a črevá ktorého sú uložené v románskom mestskom farskom kostole. Mestský zámok - Linzer Schloss - si rovnako pamätá i dobu renesancie.

Veľké podujatia sa stali každoročnou súčasťou kultúrneho života mesta Linz: pouličné predstavenia Pflasterspektakel, dunajské leto Donausommer, Ars Electronica Festival, linecký festival hudby Linzer Klangwolken, Brucknerov festival i zimné podujatia Advent v Linzi, Advent & Kulturwinter sú ponukou medzinárodných autorov, interpretov, umenia a kultúry pre každý vkus.

Dolné Rakúsko: múzeum vína, expresívnosť aj história
Tento rakúsky región ponúka širokú paletu architektonických zážitkov: prechádzka po Starom meste v Kremse je putovaním do stredoveku a snáď najvyšpekulovanejším klenotom dolnorakúskej architektúry je "Loisium", obrovské multimediálne múzeum vína, prepojené s dizajnérskym hotelom.

Udo Bernhart

​Napätie evokuje „Wolkenturm“ (mrakodrapová veža) v Grafeneggu. V ostrom kontraste so zámkom v štýle romantického historizmu sa nasúva expresívne naskladaný pavilón do oblohy parku a spĺňa zároveň niekoľko funkcií: sochárskeho objektu, scény pre open-air podujatia a miesta na pobudnutie.
Salzburg spája súčasnosť aj minulosť

Salzburg 

Kostoly, paláce a námestia z mozartovských čias. alzburg má však aj  inú - súčasnú - tvár, na ktorú je i hrdý: dôkazom je napr. stavba Museum der Moderne na vrchu Mönchsberg alebo Hangar 7 na salzburskom letisku, svetoznáma jedinečná kombinácia leteckého hangára, umeleckej galérie, gastronómie a umeleckých zážitkov.

Hangar 7 a

Štajersko, miesto architektúry, o ktorej ostatní len snívali

Harry Schiffer

​Graz bol a aj naďalej zostáva najživšou činorodou dielňou architektúry súčasnosti, dnes známou pod názvom „Grazer Schule“.  V meste je jedinečný Dom umenia - Kunsthaus – prezývaný i priateľský votrelec (Friendly Alien). Jeho autormi sú britskí architekti Cook a Fournier. 

menuLevel = 2, menuRoute = style/austria-special, menuAlias = austria-special, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:13