StoryEditor

Graz: všestranné a kreatívne mesto

19.05.2018, 08:00
Úžasné obchody, kaviarne, umenie a dizajn: Graz ponúka svojim návštevníkom rozmanité kultúrne zážitky

 V tomto všestrannom a kreatívnom meste nájdete dokonca aj samostatný park sôch.

Všestranné a kreatívne mesto

Pozerajte sa počas prechádzky ulicami na mesto očami domácich, otvorte sa novým veciam, objavte ukryté dizajnové obchodíky, navštívte neobyčajné kaviarne a využite park sôch ako kulisu pre vaše fotky – to všetko môžete robiť počas jedného dňa v Grazi.

Harry Schiffer

Raňajky s vyhliadkou
Kto chce mať výhľad na mesto Graz a trochu sa v ňom najprv zorientovať, mal by navštíviť obľúbený vrch jeho obyvateľov s úžasnou vyhliadkou: Schlossberg. Tu hore, iba niekoľko krokov od grazskej veže Uhrturm sa nachádza aiola upstairs – príjemná a moderná reštaurácia s veľkou slnečnou terasou ocenená kuchárskou čiapkou.

Architekti z grazskeho ateliéru Thomas Pucher & Bramberger architects navrhli pre reštauráciu rafinovaný tvar: budova zasahuje do vnútra skalnej vyvýšeniny a jej bočné steny je možné úplne zapustiť do zeme. Za pekného počasia sa teda takmer celá reštaurácia premieňa na nádherné miesto pod šírou oblohou. A váš deň môže začať raňajkami s vyhliadkou.

Malá kaviareň v trendovej štvrti

Po 260 schodoch, ktoré vedú nadol z vrchu Schlossberg, sa cez most ponad rieku Mura dostanete do známej mestskej štvrti Lend. Opäť to boli kreatívni ľudia, ktorí z bývalej polorozpadnutej štvrte s pochybnou povesťou urobili centrum umeleckej scény: usídlili sa tu mnohé dizajnové obchody, napríklad „tag.werk“ a „kwirl“, takže okolie ulice Mariahilferstraße je ideálnym miestom na kúpu originálnych darčekov.

Harry Schiffer

​Na námestí Lendplatz sa vždy dopoludnia (okrem nedele) koná farmársky trh, kde obyvatelia Grazu nakupujú ovocie, zeleninu a regionálne špeciality. Určite si ani vy nenechajte ujsť „Die süße Luise“, malú šarmantnú kaviareň (stánok č.9) s výbornými tortami, cukrovinkami a najlepším jablkovým koláčom v meste upečeným podľa tajného receptu z východného Štajerska. Vaše dopoludnie tak môžete zakončiť sladkou bodkou.

Obed v dome umenia
Na tom istom brehu rieky Mura – no na opačnom konci Mariahilferstraße – sa nachádza najpozoruhodnejšia stavba mesta: Grazsky dom umenia. Návštevníci a domáci ho láskyplne volajú „the friendly alien“ – „priateľský mimozemšťan“, ktorý tu „pristál“ v roku 2003, keď bol Graz Európskym hlavným mestom kultúry. Budova sa stala moderným symbolom tohto univerzitného mesta a očarí vás nielen svojím neobyčajným vzhľadom, ale aj hodnotou vystavovaných exponátov. V tamojšej kaviarni sa radi stretávajú predstavitelia kreatívnych povolaní, študenti a samozrejme priatelia moderného umenia.

Harry Schiffer

Park sôch vo večernom svetle
Obľúbeným výletným miestom obyvateľov Grazu je Park sôch na okraji mesta. Svoje miesto si tu našlo viac ako 70 moderných sôch a inštalácií renomovaných rakúskych i medzinárodných umelcov. Kopcovitý trávnatý areál je veľký približne ako sedem futbalových ihrísk. Park pôsobí ako ihrisko pre dospelých: vedľa nadrozmerného držadla z kufra sú rôzne časti lietadla a stroskotaná loď. Exponátov sa môžete nielen dotýkať, ale na ne aj liezť alebo len tak spadnúť, na čo je ideálna obrovská ružová mäkká lopta. Nezabudnite pritom na originálne fotografie!

viac info: 

www.austria.info

01 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 02 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 03 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 04 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci 05 - Modified: 2024-04-11 12:21:00 - Feat.: - Title: Ďalšia lavína v rakúskych Alpách má najmenej jednu obeť, dvaja ľudia sú nezvestní
menuLevel = 2, menuRoute = style/austria-special, menuAlias = austria-special, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 02:42