StoryEditor

Horský priesmyk, ktorý by ste si mali prejsť aspoň raz za život. Cestu na Grossglockner turisti milujú

25.08.2018, 09:00
Či už máte chuť na relaxačnú dovolenku v  prírode alebo si chcete užiť bohatý kultúrny mestský život, Rakúsko je destinácia, ktorú by ste pri plánovaní rozhodne nemali obísť.

Lucia Máliková žije vo Viedni a píše lifestylový blog lucididit.com.  

Rakúsko považuje za ideálnu krajinu na cestovanie, oddych aj objavovanie nepoznanej gastronómie. 

Alpy v zime aj v lete

Okrem majestátnych horských masívov, národných parkov a tyrkysových jazier nám susedná krajina ponúka aj celý rad atraktívnych lokalít. Hádam najpopulárnejšie sú alpské zimné strediská, kam sa za zábavou každoročne vyberú stovky domácich i zahraničných turistov.

Vyhľadávanými sú však aj horské turistické chodníky a cyklo-/mountainbike-trasy. Tí, ktorí uprednostňujú pokojné miesta si oddýchnu v horských termálnych kúpeľoch, no a fajnšmekeri si prídu na svoje v regiónoch vína a pôžitku. A to ani nehovorím o historických pamiatkach, umení či kultúre. S batohom alebo bez, nechať si ujsť tie najkrajšie rakúske lokality by bolo doslova hriechom.

Schladming Dachstein

Začnime miestom, na ktoré sú Rakúšania mimoriadne hrdí - rakúske Alpy. A keď dovolenka v horách, potom rovno v mekke všetkých lyžiarov a outdoorových nadšencov.

​Schladming-Dachstein, kde sa v roku 2013 konali Majstrovstvá sveta v alpskom lyžovaní, každoročne láka turistov na lyžovačku (nielen) po stopách svetových majstrov (nazývanej aj ako trať slávy). To však zďaleka nie je všetko. 

Popri ski-turizme v zimných mesiacoch ponúka Schladming aj extrémne širokú paletu letných voľnočasových aktivít a nespútanej zábavy. Nepôjde o lacný špás, no stojí to za to.

Flickr.com

​Tu je malá ochutnávka toho, čo všetko táto malebná oblasť ponúka: pešiu, cyklistickú a vysokohorskú turistiku, adrenalínové športy, horolezectvo, paragliding, canyoning, rafting, nordic walking, jazdu na koňoch, golf a minigolf.

Za zmienku určite stoja aj lanové parky, letné lyžovanie na ľadovci Dachstein alebo vodný komplex Grimming Therme v Bad Mitterndorf. Ultimatívny zážitok vám poskytne letná bobová dráha Rittisberg Coaster, mountin go-carts v Hochwurzen (jazda na kárach, ktorú jednoducho musíte skúsiť).

Dachstein Sky Walk je  vzdušný div s neopakovateľným výhľadom vo výške 2 700 metrov. Už len táto prechádzka po oblohe, pri ktorej si môžete otestovať svoju odvahu, je zážitok sám o sebe. Z Bratislavy je to pritom iba 370 km. 

Vyhliadkovú plošinu postavili  na vrchole hornej stanice lanovky na ľadovci Dachstein. Nachádza sa nad 250 metrovou zvislou skalnou stenou vrcholu Hunerkogel v rakúskych Alpách. Dojem umocňuje priezračná sklenená podlaha. Táto vyhliadka ponúka nádherný výhľad na južnú stenu Dachsteinu a úchvatnú panorámu alpských štítov. Vyhliadkovú plošinu postavili na vrchole hornej stanice lanovky na ľadovci Dachstein. Nachádza sa nad 250 metrovou zvislou skalnou stenou vrcholu Hunerkogel v rakúskych Alpách. Dojem umocňuje priezračná sklenená podlaha. Táto vyhliadka ponúka nádherný výhľad na južnú stenu Dachsteinu a úchvatnú panorámu alpských štítov. Karl Thomas

Zlatonosná sliepka Rakúska 
Horský priechod Grossglockner Hochalpenstrasse je druhou najnavštevovanejšou rakúskou atrakciou. Mnohí sem prichádzajú len pre to, aby si vychutnali jedinečnú jazdu po upätí najvyššej hory Rakúska Grossglockner (3798 m n. m.).

Flickr.com

​Každý rok cezeň prejdú státisíce návštevníkov. Rátajte s tým, že prejazd horským priesmykom niečo stojí. Poplatky sa pohybujú v desiatkach eur. Pri počte návštevníkov to musí byť zlatá baňa.

No jedno sa mu musí nechať: takúto jazdu nezažijete každý deň.  Grossglockner však ani zďaleka nie je len o horskom priesmyku. Priamo na mieste sa turistom ponúka celý rad atrakcií a voľnočasových aktivít počnúc turistikou cez rafting až po lezenie skál. V blízkosti horského masívu leží napríklad aj malebné mestečko Lienz.

Flickr.com

01 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 02 - Modified: 2024-04-10 12:08:58 - Feat.: - Title: Lavína v rakúskych Alpách zasiahla nemeckých turistov, jeden zahynul 03 - Modified: 2024-04-06 07:10:14 - Feat.: - Title: Rakúsko bude o 40 rokov takmer bez ľadovcov. Už sa tomu nedá zabrániť, vravia vedci 04 - Modified: 2024-04-02 17:45:00 - Feat.: - Title: Vo Švajčiarsku zomreli traja ľudia pri nehode vrtuľníka v Alpách 05 - Modified: 2024-03-19 15:56:39 - Feat.: - Title: Menej snehu v zime ohrozuje lyžiarske strediská, vysokohorské druhy aj zásoby vody
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:42