StoryEditor

Cisárska elegancia, prijmite pozvanie od Habsburgovcov

29.03.2018, 12:00
Sedem miest, kde môžete zažiť cisárske Rakúsko: tradícia a cisárska elegancia od Viedne po Innsbruck.

S Mozartom u cisárovnej

Zrkadlová sieň na zámku Schönbrunn. Srdce vzrušene bije obdivom: šesťročnému zázračnému dieťaťu i cisárovnej Márii Terézii. Nadšenie hravého Mozarta nepozná hraníc. Oplatilo sa! Za svoje hudobné vystúpenie na dvore Habsburgovcov dostal malý génius obrovskú odmenu. Súčasťou honorára boli aj drahocenné šaty na elegantný život vo Viedni ako centre hudby. Z Mozarta sa stala superstar.

 Na fiakri do srdca Viedne
Cisárska Michalská brána otvára cestu do Španielskej jazdeckej školy. V tejto elegantnej inštitúcii sídli už viac ako 450 rokov „vysoká škola“ jazdeckého umenia v zmysle renesančných tradícií. Dianie v nej sa riadi kolobehom života koní a jazdcov.

Fotograf

​Odborná výuka a praktická príprava cvičiteľov lipicanov trvá 12 rokov. Odmenou sú im žiariace oči detí i dospelých počas predstavení v budove Zimnej jazdeckej školy, ktorú navrhol architekt Fischer von Erlach. „Biely balet“ je protikladom gravitácie, elegantné pohyby koní spojené s valčíkovými melódiami sa stávajú súčasťou krásneho sna.

 Sny presiaknuté históriou
Z centra Viedne von do prírody: zámok Laxenburg obklopuje pokojná aura cisárskeho parku. V roku 1858 sa tu narodil a bol pokrstený korunný princ Rudolf. Jeho predkovia z cisárskej habsburskej dynastie si sem chodili oddýchnuť od vladárskych povinností.

Na titulné stránky novín sa Laxenburg dostal aj vďaka perzskému šachovi Násir ad-Dínovi, ktorý tu býval počas svojej návštevy Viedenskej svetovej výstavy v roku 1873.

Žasnite nad krásou zámku, prechádzajte sa po nádhernom parku a preplavte sa na romantický vodný hrad Franzensburg: skrátka, zoznámte sa s cisársko-kráľovskou monarchiou v prírode. Prostredie tu priam dýcha dejinami: môžete si nielen kráľovsky oddýchnuť, ale doslova aj pocítiť kultúru a tradície Habsburgovcov.

 Jeho Veličenstvo na cestách
Vyberte sa proti prúdu Dunaja a bližšie k oblohe v dolnorakúskom kláštore Melk, kde sa každá prehliadka začína v cisárskej komnate. Sebavedomý klenot barokovej architektúry vás istotne očarí.

Volker Preusser

​Ako centrum sakrálnej moci poskytoval kláštor habsburskému cisárovi ubytovanie hodné jeho postavenia. Bohyňa Pallas Aténa, ktorú v roku 1731 namaľoval Paul Troger ako stropnú fresku, ochraňuje panovníka svojou múdrosťou a silou. V cisárskej komnate panovník býval a na oslavy slúžila Mramorová sála – priestor pre párty korunovaných habsburských hláv.

 Zmena perspektívy
Slová slávnej divadelnej hry „Jedermann“ sa už dávno stali súčasťou salzburskej biskupskej rezidencie. Mesto svetoznámych hudobných slávností patrí k Rakúsku od roku 1816. Cisár František I. mu sľúbil miernu vládu, aká zodpovedala lesku a bohatstvu kniežat-arcibiskupov v salzburskej rezidencii Domquartier.

Prehliadka jej prvého poschodia odhalí návštevníkom architektonické skvosty plné historických superlatívov. Arcibiskupstvo sv. Petra je najstarším kláštorom v nemecky hovoriacich krajinách. Vôňa kávy na terase pred organovou emporou sa vznáša nad námestím Residenzplatz, dotvára obraz mesta a spríjemňuje chvíle oddychu.

 Cisárska elegancia v Innsbrucku
Kráľovský prepych v dialógu s tirolským svetom hôr. Pred Zlatou strechou - „Goldenes Dachl – sa hmýria domáci i užasnutí turisti. 2.657 pozlátených medených šindľov svedčí o bohatstve cisárskeho dvora.

Goldenes Dachl Innsbruck Tourismus Einschränkung

​Prepychový balkón cisára Maximiliána I. pripomína jeho výrok: „Vojny nech vedú iní, ty, šťastné Rakúsko, sa žeň!“ A vy sa možno rozhodnete pre svadbu na zámku Ambras.

 Viac info:

www.austria.info

(pr)

 

01 - Modified: 2018-05-29 11:34:14 - Feat.: 0 - Title: Rakúsko nie je len Viedeň. Náš sused ponúka aj výnimočnú prírodu, kultúru či architektúru
01 - Modified: 2021-12-17 08:30:12 - Feat.: - Title: V susednom štáte povolili asistovanú samovraždu. Doteraz za ňu hrozili tvrdé tresty 02 - Modified: 2021-11-10 15:04:28 - Feat.: - Title: V nevestinci vo Viedni klientov očkujú. Potom ich za dievčatami púšťajú zadarmo 03 - Modified: 2021-10-01 07:39:10 - Feat.: - Title: Jeden lístok na štátne a súkromné vlaky, autobusy a MHD. Rakúsko zavádza „klimatický lístok,“ pozri, koľko stojí 04 - Modified: 2021-08-07 16:11:55 - Feat.: - Title: V Rakúsku zaznamenali najviac prípadov od polovice mája 05 - Modified: 2021-08-04 12:21:18 - Feat.: - Title: Chystáš sa v najbližších týždňoch do Rakúska? Toto všetko budú od teba vyžadovať
menuLevel = 2, menuRoute = style/austria-special, menuAlias = austria-special, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:22