StoryEditor

Poľský piesok je najsympatickejší na svete. I pláže Baltiku

27.05.2017, 10:50
Autor:
(zk)(zk)
O poľských plážach sa hovorí, že sú široké ako americké autostrády a líšia sa od ostatných aj svojou dĺžkou.

Vo svete, ak majú pobrežia charakter pláže, sú väčšinou rozdelené na jednotlivé časti a každá má svoj názov, ako napríklad Long Beach v Miami na Floride. V Poľsku je pláž jedna, nemá svoje pomenovanie. Rusi hovoria o poľskej pláži, že je ako cukor.

To znamená, že je výnimočná a čistá. O poľskom piesku sa hovorí, že je najsympatickejší na svete, je drobný, biely a vôbec sa nelepí na pokožku, na rozdiel napríklad od španielskeho. Je vraj príjemnejší ako na Maldivách a vraj ani piesok z Miami sa mu nevyrovná.

Maják vo Svinoústí, snímka: Threeart | Dreamstime.com

​Ďalšou zaujímavosťou poľských pláží sú pohyblivé duny, ktoré sú najväčšie v strednej Európe. Miestami ich výška dosahuje aj 50 metrov Chceme vám predstaviť najznámejšie poľské letoviská. Tomu, kto má rád otvorené more, odporúčame polostrov Hel. Podľa mnohých práve tieto pláže ponúkajú najkrajšiu scenériu.

Avšak aj milovníci vojenskej histórie tu určite nájdu pre seba niečo zaujímavé. V Darłowe, kde je pláž rozdelená korytom rieky na dve časti, nájde každý to, po čom túži. Na západnej strane kraľuje otvorený priestor, kde si nájdu svoje miesto milovníci hlbokej vody. A naopak, z východnej strany budú mať radosť rodičia s deťmi a tí, čo sa radi opaľujú. Terén je špeciálne chránený pred vetrom, vďaka čomu je aj voda v týchto lagúnach o niekoľko stupňov teplejšia.

Pláže v Sopote, snímka: Mestský úrad Sopot

Ďalším zaujímavým miestom je Międzyzdroje, ktoré sa nachádza na ostrove Wolin a je prezývané poľským Malibu či Monte Carlo. Na ostrove si prídu na svoje aj milovníci divokej prírody vo Wolinskom národnom parku. Samozrejme, nesmieme zabudnúť ani na pláže trojmesta Gdansk – Gdynia – Sopot.

Každé mesto má svojskú atmosféru a je zaujímavé niečím iným. Preto si tu každý nájde niečo pre seba, či už je to história, kultúra, kúpeľníctvo, zábava, jednoducho, nikto sa tu určite nebude nudiť. Sopot je zaujímavý najdlhším dreveným mólom v Európe, v Gdansku nájdete veľa historických pamiatok a Gdynia vás očarí neopakovateľnou atmosférou lodí kotviacich na pobreží.

Čo je zaujímavé a dôležité, do trojmesta sa zo Slovenska dostanete po autostráde asi za 9 hodín. Neďaleko trojmesta sa nachádza tiež veľmi známe letovisko Ustka – tu sa budú cítiť dobre nielen tí čo zbožňujú vodu, ale aj jantár. Hovorí sa, že mimo sezóny je skutočnou mekkou hľadačov jantáru.

Veľmi sympatickým miestom, typickým pre rodiny s deťmi, je Niechorze. Toto miesto je nielen cenovo prístupné, ale je to jedno z najpríjemnejších letovísk v Poľsku. Na širokej piesočnej pláži je nielen veľké množstvo atrakcií pre deti, ale aj vchod do mora je príjemný a bezpečný. Nesmieme, samozrejme, zabudnúť ani na nádherné pláže Świnoujścia (Svinoústia) – či Kołobrzegu (Kolobrehu) - kde sa
milovníci plávania a opaľovania, ale aj kultúry či histórie, budú cítiť ako v raji.

Veľmi zaujímavým miestom je aj druhý z prímorských parkov Słowiński Park Narodowy (Slovinský národný park). Tento atraktívny európsky unikát, ktorý je zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva Unesco, je prezývaný aj poľskou Saharou.

Morské putovanie po zátoke v Pucku, Snímka: M. Cieszewski / Poland.pl​

Najzaujímavejšie sú tzv. putujúce piesky. Vznikli vďaka moru, ktoré prináša piesok na pobrežie a vetru, ktorý ho svojím takmer nemenným smerom rozfúkava. Ten spôsobuje aj premiestňovanie piesočných dún, ktoré prejdú ročne až 9 metrov a zasypú všetko, čo im príde do cesty.

Vysoké kopce bieleho piesku sú lemované z pravej strany rozbúrenými vlnami Baltského mora a z ľavej rozľahlým Lebským jazerom. Keďže ide o jedinečný úkaz, ochrana parku je tomu patrične primeraná a pohybovať sa tu smie len po vyznačených trasách a len peši, alebo v špeciálnych elektrických minibusoch.

Na poľských plážach si každý nájde niečo pre seba. Aj tí, čo majú radi okolo seba viac ľudí, aj rodičia s deťmi, ale aj tí, čo vyhľadávajú samotu. Keď vyhladnete a máte radi čerstvé smažené ryby, môžete si ich kúpiť takmer na každom kroku. Preto všetkých srdečne pozývame, aby ste sa prišli presvedčiť, či to, čo sa o poľských plážach hovorí, je skutočne pravda. 

Spracovala: Anna Ciesielska  

menuLevel = 1, menuRoute = style, menuAlias = style, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:30