lidovky.cz
StoryEditor

Vydával sa za generála a zrejme vraždil. ČT odkrýva príbeh najväčšieho českého podvodníka

18.10.2016, 18:58
Autor:
hephep
Príbeh Josefa Eichlera ukazuje, ako pomocou strachu zo Sovietskeho zväzu dokázali ľudia dokázať ťažko uveriteľné veci.

"Keď som o ňom počula prvýkrát, neverila som, že je to možné," hovorí Šárka Maixnerová, autorka hraného dokumentu Obchodník s dažďom, ktorý rekonštruuje osudy zrejme najväčšieho českého podvodníka všetkých čias Josefa Eichlera. Film bude uvedený v utorok 18. 10. o 20:50 na ČT 2.

Josef Eichler bol pôvodne nenápadná postava, obyčajný Čech z Nymburku, bez vzdelania a znalosti jazykov. Nikdy sa nenaučil po rusky, hoci sa neskôr úspešne vydával za generála KGB.

Stratený preukaz

Jeho čas prišiel po roku 1968, v čase začínajúcej normalizácie, kedy Eichler náhodou našiel stratený novinársky preukaz sovietskeho dopisovateľa Baranova a chopil sa príležitosti.

Predstieral, že je vysoko postavený generál, a úspešne sa votrel do vysokých straníckych kruhov. Ťažil zo strachu, ktorý ovládal vtedajšiu spoločnosť, najmä vo vzťahu ku všetkému, čo sa týkalo "nedotknuteľného" veľkého brata - Sovietskeho zväzu. Nezostal ale len u podvodov - pokúsil sa aj o vraždu, keď sa zamiloval do vydaej ženy a potreboval sa zbaviť jej manžela. Napriek dôkazom nebol nikdy usvedčený.

Úspešný aj po revolúcii

Eichlerova spanilá falošná jazda pokračovala aj po nežnej revolúcii - podarilo sa mu votrieť do priazne americkej veľvyslankyne Shirley Black-Templeovej, stal sa aktivistom Občianskeho fóra a dokonca sa pokúsil preniknúť do rozhlasovej stanice Slobodná Európa. Tam bol síce odhalený, ale podarilo sa mu uniknúť.

Príbeh neuveriteľnej drzosti, klamstiev a zločinov rekonštruovala pre Českú televíziu scenáristka a režisérka Šárka Maixnerová. Server Lidovky.cz s ňou priniesol rozhovor.

Lidovky.cz: Kde ste objavila námet na film?
Námet je od Jefima Fištejna, ktorému príbeh rozprával major Josef Lottes, bývalý šéf kriminálky. Chlapi z kriminálky to mali ako svoj nedoriešený prípad.

Lidovky.cz: Čo vás na ňom zaujalo, keď ste príbeh počula prvýkrát?
Na prvýkrát som vôbec neverila, že je to možné. Síce verím, že ľudia dokážu neuveriteľne klamať, ale že by niekto dokázal klamať na každom kroku, mi prišlo veľmi zvláštne.

Lidovky.cz: Celé mi to trochu pripomenulo príbeh špióna Karla Kochera, čo je skoro patologická osobnosť, tiež klamal celý život. Ako by ste popísali osobnosť Josefa Eichlera?
Pýtala som sa na neho všetkých ľudí, ktorí s ním prišli do styku, pretože ma to hrozne zaujímalo. Vrátane pána doktora (advokáta Tomáša) Sokola. A ich opisy Eichlera sa veľmi rôznili. Každý ho stretol v inej situácii. Podľa doktora Sokola nebol Eichler nijako zvlášť inteligentný človek, ale naopak pán major Lottes s pánom vyšetrovateľom (Janom) Puflerom tvrdili, že bol mimoriadne inteligentný. Každopádne to bol ale zdatný manipulátor.

Lidovky.cz: Myslíte, že je to osobnosť, ktorej rysy sú stále aktuálne a že aj dnes sa takí ľudia objavujú?
Je to strašne aktuálne! Ako povedal Jefim Fištejn - keby žil Eichler dnes, uplatnil by sa zrejme v nejakej populistickej strane. Keby sa nedopustil tej vraždy, ktorú sa síce nepodarilo preukázať, ale vlastne všetky nepriame dôkazy svedčia o tom, že toho človeka - manžela svojej milenky - naozaj zabil, tak je to naozaj dnešný ukážkový podvodník. Populista, človek, ktorý hrá na seba, odporná vec, ani nie človek. Títo ľudia sú tu stále. Nie je to len historka typu Kohút, ktorá teraz sedí, ale naozaj ide o populistické klamanie za účelom vlastného prospechu.

Lidovky.cz: Ako sa vám spolupracovalo s kriminalistami, ktorí vo filme vystupujú?
Výborne, pán major Lottes bol úplne neuveriteľný. Bola som rada, že sa rozhodli, že nám poskytnú všetky informácie. Oni mali ten príbeh úplne pod kožou. Sú to praví kriminalisti, ktorí žili svojimi prípadmi a brali si ich osobne. Pán vyšetrovateľ Pufler, ktorý je dnes v dôchodku na chalupe, všetko rozprával, ako keby sa to stalo včera.

Lidovky.cz: Ako dlho trvala príprava filmu?
Asi pol roka. Materiálu sme nazbierali toľko, že zaznel aj názor, že by to bol super seriál alebo hraný film.

Lidovky.cz: Váš film z polovice skutočne hraný je. Pre vás ako skúsenú scenáristka to bola prvá réžia, že?
Áno, ja som vždy písala scenáre a komunikovala s respondentmi na pľaci. Režírovala som doku-soap, ktorý sa bude vysielať v Českej televízii v januári, ale to je čisto dokumentárna vec. V tomto prípade som sa bála hraných scén, pretože som nikdy neštudovala prácu s hercom a podobné veci. Nemala som pocit, že by som do toho mohla len tak skočiť a režírovať. Preto mi supervíziu na hrané scény robil režisér Viktor Polesný.

Lidovky.cz: Spomenuli ste váš pripravovaný projekt - môžete k nemu povedať niečo bližšie?
Volá sa to Stratení v Česku a je to šesťdielna docu-soap o ľuďoch, ktorí sú na dne a my sme sa ich rok snažili viesť - alebo byť im oporou - pri ceste z úplného dna nahor.

Lidovky.cz: Kto v seriáli vystupuje?
Je tam jedna bezdomovkyňa, druhá pani je zavretá, treťou postavou je starý pestún, ktorému zostali na krku dve maličké deti. A máme tam aj imigrantov - rodinu Sýrčanov, ktorí požiadali o azyl v Českej republike ešte pred vlnou utečencov a získali azyl a osamostatnili sa tu.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = style, menuAlias = style, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:51