Prešov. Snímka: TASR/Svätopluk Písecký
StoryEditor

Iggy Pop sklamal pravoslávnych, Poprad zavádza menom, ani Prešou (Preshow) nepotešil

04.03.2016, 09:36
... alebo posledné slovo čísla. Prečítajte si pravidelnú rubriku HN magazínu, kde hľadáme (ne)tušené významy slov.

Byť naivným priaznivcom klasickej populárnej piesne je náročné. Pop sa síce stal súčasťou množstva slov, no fanúšik hudobného štýlu sa skôr popletie ako po(p)teší. Iggy Pop hrá viac-menej punk. Pop-oluška nemá čas – stále triedi fazuľky a šošovicu. Mesto Pop-rad nie je žiaden festival a ani zbor pravoslávnych popov nepoteší. Aspoň ten pop-Korn sa dá akceptovať.

Pop Igor

Popud popisovať popmusic nepopierateľne popletie popularizátorov popevkov Iggyho Popa. Predovšetkým, ak americký hudobník má s popom spoločné len to meno. A to si tiež vymyslel. James Jewell Osterberg sa radšej stal ikonou raného punku. Lenže umelecké meno Iggy Punk (prípadne Iggy Raný Punk) už zrejme bolo obsadené. A tak sa priaznivci populárnej piesne po zoznámení s tvorbou Iggyho Popa neubránia sklamaniu. No stále môžu hovoriť o šťastí. Horšie na tom sú postarší veriaci pravoslávneho vierovyznania. Tí od asketicky pôsobiaceho popa Igora určite stopercentne čakali oveľa viac ako „Som pasažier“. Nakoniec to uspokojí maximálne tak sprievodcu vo vlaku.

Pop-ne-rád

No sklamaného priaznivca klasickej populárnej hudby netreba hľadať len v americkom hudobnom priemysle. Kto na Slovensku má skutočne pop rád, Poprad ho nenadchne. Napriek (opäť) zavádzajúcemu názvu sa tam populárne piesne nijako zvlášť nepestujú. Skôr naopak. Viac možno zachytiť ľudové piesne. Ak nie slovenské, tak aspoň poľské či rusínske. (Nič proti.) Opäť existujú horšie možnosti. Napríklad náhodný nemecký turista, ktorý to prehnal s alkoholom. Ten môže začať holdovať jódlovaniu. A ak to viac ako preženie, tak jódlovať holdovaniu. Aj keď všetko je lepšie ako jódlovanie.

PopKorn a nepopKoRN

Na svoje si môžu prísť maximálne tak priaznivci popkornu. Jiří Korn skutočne pop zvládal na jednotku. Lenže kto vydrží dokola počúvať Miss Moskva? Obzvlášť dnes. Keď najmilovanejšia osoba v meste i celej krajine má síce hladké líca, ale volá sa Vladimír.
No i pri slove popkorn čaká na priaznivcov populárnej piesne možné úskalie. Popkorn nemusí byť len skrátená verzia vety: Popový veľmajster piesne Jiří Korn. Pod slovom sa môže skrývať i Poprední predstavitelia nu-metalu kapela KoRN. A to je iná Miss Moskva.

P. S. 1: V meste Pop-rad neznamená, že je tam pop rád.
P. S. 2: V meste Prešou sa veľkým šou nedarí. (PreShow must go on!)
P. S. 3: V meste KošiCe-tung marxizmus ani čínsky jazyk nedominuje.
P. S. 4: V Nit-Re nie je ani jeden chrám zasvätený egyptskému bohu slnka Re.
P. S. 5: V Tren-čine je od slova k činu rovnako ďaleko. Ale čin čin tam počuť často.
P. S. 6: V mesta Bratisľavá sú veci i napravo.
P. S. 7: Viem, P. S. 6 je úplne slabé. No vynechať hlavné mesto z textu by nebolo populárne. Obzvlášť v Pop.rade.
P.S.8.: Nemenovaná zostala Trnava. Ale uznajte, taký ľahký cieľ.

01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2023-09-16 15:00:00 - Feat.: - Title: Sú dominantné a priebojné: Tieto znamenia zverokruhu musia mať vždy posledné slovo 03 - Modified: 2022-04-04 20:24:38 - Feat.: - Title: Bez televízie, no s high-tech kuchyňou. Architekti na 55 metroch štvorcových vytvorili plnohodnotné bývanie pre rodinu 04 - Modified: 2021-05-18 20:21:39 - Feat.: - Title: Americký prezident Franklin Delano Roosevelt: Prekonal obrnu, no víťazstva sa nedožil 05 - Modified: 2021-05-17 14:50:49 - Feat.: - Title: Novodobí kreslení hrdinovia: Prečo Spiderman nahradil Mickeyho Mousa?
menuLevel = 1, menuRoute = style, menuAlias = style, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 03:14