StoryEditor

Svet sa zmenil. Top smartfóny sú z Číny

26.02.2013, 18:15
Mobile World Congress v Barcelone priniesol nové trendy v mobilnej komunikácii.

Telefóny v najbližšom čase opäť narastú do veľkosti, a na trh sa dostanú aj veľmi lacné zariadenia. Veľtrh v Barcelone ukázal aj to, že agresívna cenová politika je v strede záujmu v boji o zákazníka. Taktiež čínski výrobcovia, ktorí pred pár rokmi vyrábali telefóny, na ktorých sa mnohí len smiali, sú dnes váženou konkurenciou. Svetový veľtrh v Barcelone Mobile World Congress ukázal smer, akým sa budú uberať mobilné technológie, ktoré ovplyvnia aj vás. HN vám prinášajú kľúčové trendy.

Výrobcovia znižujú ceny
Ak už nemôžete prebiť konkurenciu len svojou technológiou, zaútočte na peniaze. Práve lacné zariadenia, a najmä tablety sú na veľtrhu v Barcelone hit. Dorazilo sem mnoho spoločností, ktoré chcú zvoliť túto stratégiu.

Škrt cez rozpočet môže spôsobiť širokej konkurencii lacná Nokia. Konkrétne model Nokia 105 zakúpite len za 15 eur. „Bez ohľadu na to, koľko miniete za mobilný telefón, vždy chcete, a zaslúžite si len to najlepšie,“ uviedol počas prezentácie výkonný riaditeľ Stephen Elop. Zariadenie je, samozrejme, bez operačného systému a vydrží bez dobíjania až 35 dní. „Môžete telefonovať od východu do západu slnka,“ vyhlasuje Elop.

HP sa po prvýkrát postilo do tabletu s Androidom, a taktiež bude útočiť cenou. HP Slate 7 je vybavený obdobne ako Nexus 7, a navyše bude lacnejší. Cena by nemala presiahnuť 200 eur.

 

Kľúčové trendy v mobilnom svete nájdete už zajtra v Hospodárskych novinách.

 

Made in China už patrí medzi špičku
Výrobky čínskych spoločností boli ešte pred pár rokmi na úplnom chvoste výkonnostnej tabuľky, a len sa snažili kopírovať úspešných producentov. Dnes však vystavujú v Barcelone v obrovských stánkoch, ktoré sú ihneď oproti Samsungu či LG.

Spoločnosť ZTE sem priniesla dokonca smartfón, ktorý má osadený najvýkonnejší procesorom z celého veľtrhu, Snapdragon 800. Model Grand Meno dosahuje uhlopriečku HD displeja až 5,7 palca a ponúka až 2 GB pamäte RAM. „Naozaj sme sa snažili vytvoriť zariadenie, ktoré je vhodné pre zábavu, ale aj prácu,“ povedal viceprezident spoločnosť ZTE He Sheiyou.

Je teda možnou konkurenciou pre akýkoľvek model. Navyše sa počíta s nízkou cenou.
Taktiež Huawei, ktorý sa pred pár rokmi nevenoval mobilným telefónom, ešte pred výstavou stihol strhnúť na seba pozornosť zaujímavým modelom Ascend P2, ktorý sa môže pochváliť 13 Mpx fotoaparátom alebo novou grafickou nadstavbou Androidu, ktorá ho robí jednoduchším.

Pobyt redaktora hradí spoločnosť Orange.

 

menuLevel = 1, menuRoute = style, menuAlias = style, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 02:38