StoryEditor

Američania prepadli škoricovej výzve (video)

17.03.2012, 23:00
Autor:
ČTKČTKredred
Tisícky Američanov skúšajú prehltnúť lyžicu škorice. Táto zábavka je však rizikom.

Guvernér štátu Illinois to urobil naživo v rozhlasovej show. Dvaja hráči NBA boli napomínaní, pretože to nahrali na video. Škola v Pensylvánii kvôli tomu zakázala vysoké kozačky odstávajúce od nôh. O čom je reč? Predsa o prehĺtaní škorice, napísal denník The Wall Street Journal.

Takzvaná "škoricová výzva" - teda to, či sa dotyčný či dotyčná odváža prehltnúť polievkovú lyžicu škorice bez vody - sa šíri ako vírus a možno ešte viac. A aj keď táto "zábava" už existuje niekoľko rokov, jej popularita vystrelila nahor až pred nedávnom, čo časť ľudí baví a u iných vzbudzuje rozpaky.

Na internetový server YouTube už bolo nahraných 30-tisíc videí s popisom "škoricová výzva". To najpopulárnejšie, kde sa počet zhliadnutí blíži desiatim miliónom, bolo nahrané minulý mesiac. Je na ňom žena s veľkými kruhovými náušnicami, ktorá si do úst nasypala nie polievkovú lyžicu, ale rovno naberačku hnedého prášku a okamžite ju s množstvom dramatických zvukových prejavov začala vypľúvať a vykašliavať do drezu.

https://www.youtube.com/embed/Cyk7utV_D2I

Problém je, že sa tento druh korenia nijako zvlášť rýchlo nerozpúšťa a môže uviaznuť v hrdle a vyvolať kašeľ, dávenie a dokonca aj zvracanie. Lekári varujú, že to môže byť nebezpečné, pretože škorica môže zabrániť vzduchu dostať sa do pľúc. "Je to zjavné riziko zaskočenia a vdýchnutia škoricového prachu. Rozhodne to neodporúčame," povedal hovorca Amerického úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Doktor Jeffrey Cain, ktorý stojí na čele amerického zväzu rodinných lekárov, uviedol, že škorica sama o sebe nebezpečná nie je, ale reálnou hrozbou je zápal pľúc. A to už rozhodne nie je na smiech, dodal.

V dôsledku toho školy od Alabamy po Guam začali varovať rodičov i školských pracovníkov pred potenciálnym nebezpečenstvom prehltnutia takého množstva škorice naraz. "Deti o tom vedia všetko z internetu, ale rodičia o tom nemajú tušenie," povedal Arthur Williams, riaditeľ strednej školy v meste Ann Arbor v Michigane. Ten musel pred časom poslať vysvetľujúci e-mail rodičom, ktorých potomok bol na štyri a pol dňa hospitalizovaný s dýchacími problémami potom, čo si vyskúšal škoricovú výzvu.

Stredná škola v pensylvánskom Pottstowne, ktorá od januára zaznamenala tri prípady študentov skúšajúcich škoricovú výzvu, pristihla jedného zo žiakov, ako sa do školy pokúša prepašovať koreničky so škoricou v topánke. To viedlo k zákazu nosenia čižiem odstávajúcich nohy, ktorý má zároveň zabrániť nedovolenému nosenia mobilov do školy. "Mladí ľudia skúšajúci vzrušujúce, potenciálne nebezpečné výzvy - to nie je nič nové. Len sa to teraz šíri rýchlejšie," povedal John Armato z pottstownského školského úradu.

Ale nie sú to len deti, kto sa do podobných vecí púšťa. Tiež dospelí na seba zhusta priťahujú pozornosť prehĺtaním škorice. "Je neuveriteľný. Neverím, že to naozaj urobil. Guvernér, padám na kolená sa pred vami," kričal vo februári moderátor Jonathon Brandmeier na rozhlasovej stanici WGN-AM v Chicagu potom, čo illinoiský guvernér Pat Quinn v priamom prenose prehltol škoricu.

Iní to robia, aby pozdvihli svoju online popularitu. A ďalším to prináša problémy. Videonahrávku, ktorú vlani na jeseň nahrali hráči tímu Washington Wizards Nick Young a Javal McGee, odvysielal televízny program stanice ABC Good Morning America ako príklad toho, čo hráči robia počas pauzy NBA. "Problém je, že oni už dávno nie sú mladými hráčmi. Takže by mali ukázať disciplínu a zrelosť nielen na palubovke, ale aj mimo nej," povedal vtedajší tréner tímu Flip Saunders novinárom na tlačovej konferencii.

https://www.youtube.com/embed/GAVgmlmsTAI

A popularita škoricovej výzvy medzitým rastie. Pred vlaňajším decembrom prebehlo anglické slovné spojenie "cinnamon challenge" na internetovej sociálnej sieti Twitter menej ako dvadsaťkrát denne, aby v decembri dosiahlo tisícky denne. Ale potom sa to naozaj rozbehlo a do 23. januára už Twitterom kolovalo 70-tisíc zmienok o škoricovej výzve denne.

Rozdúchať záujem o túto zábavu pomohol 28. februára v nočnej televíznej show komik Jimmy Kimmel. V paródii na udeľovanie Oscarov vyhlásil novú kategóriu: "Úspech v škoricografii" a nominoval tri obľúbené nahrávky na YouTube. Prvá z nich so ženou s veľkými náušnicami prepadla. Druhá s dvoma ženami prskajúcimi škoricu tiež. A víťazom sa stal ... muž, ktorý po úspešnom pokuse vyhodil stoličku do vzduchu a začal radosťou skákať po vlastnom byte. "Konečne dostal cenu nejaký film, ktorý sme všetci videli," komentoval to Kimmel.

menuLevel = 1, menuRoute = style, menuAlias = style, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:50