StoryEditor

Bedeker: Nevytáčajte slovenských čašníkov

22.03.2012, 23:05
Čo píšu zahraničné bedekre o Slovensku a na čo potenciálnych turistov upozorňujú? Prečítajte si ukážky.

Čo píšu o Slovensku zahraničné bedekre

Slovenska Reisgids Slowakije. Unikátny turistický sprievodca, ktorý sa nevyhýba ani informáciám o slovenskom štáte. Napísal ho Holanďan Abram Muller, ktorý u nás prežil vyše 20 rokov. Bedekru sa na holandskom trhu darí pomerne dobre.

Slovensko je jednou z najneznámejších krajín Európy; len málo ľudí si o nej vie urobiť predstavu. Môžete prísť domov a povedať, že ste boli v Poľsku, Česku alebo v Maďarsku, a každý bude vedieť, o čom hovoríte; Praha, Budapešť a Krakov sú každému známe a mnohí tam už boli pred vami. No ak poviete, že ste navštívili Slovensko a Bratislavu, prinajlepšom ľudia nebudú reagovať vôbec, alebo sa budú pýtať, čo ste to práve povedali. Slovensko? Bratislava?

Vybrané tipy pre turistov: Vinárska oblasť Tokaj, Belianske Tatry (a Ždiar), Kremnica (a Kremnické gagy), Bratislava, Oravský hrad, Múzeum SNP, Demänovská dolina (plus jaskyne), Jánošíkove dni, Múzeum moderného umenia Andyho Warhola, Košice


Webový portál slovakiaan.com je pravdepodobne jediným zdrojom informácií o Slovensku vo fínčine. Vytvoril ho Fín Matti Ranta-Krenkku. Okrem rôznych aktualít na ňom momentálne nájdete napríklad i video ku Kristíninej skladbe Horehronie.

Najväčšie bratislavské predmestie nie je bežne navštevované masami turistov. Petržalka, samozrejme, nepatrí k miestnym turistickým atrakciám, čo je však aj zásluha toho, že je známa ako škaredé a neprívetivé miesto. Chceme však, aby naši klienti spoznali aj kúsok každodenného života Bratislavčanov.

Vybrané tipy pre turistov: Banská Štiavnica, Pajštún, spoznávanie minulosti Slovenska cez archeológiu (návšteva Nitry, Bratislavy), Muránska planina


Dokonca ani vo svetoznámom vydavateľstve Lonely Planet nenájdete samostatný bedeker venovaný Slovensku.  Popri Wikipédii však ide pravdepodobne o svetovo najvyužívanejší zdroj informácií o našej krajine.

Slo-what-kia? Nie je vo vojne? O. K., malé, pokojné Slovensko nepatrí k najponúkanejším destináciám. Veľká chyba. Tu sa môžete šplhať na alpské vrcholy v Tatrách na východe Slovenska, skúmať hrad na útese v Trenčíne, lyžovať sa v Národnom parku Malá Fatra či posedieť v množstve kaviarní bratislavského Starého Mesta. (...) Mimo miest nájdete tradičné dediny, úžasné turistické trasy a zlomkové ceny v porovnaní s tými v západnej Európe.

Vybrané tipy pre turistov: Snina (a okolité lesy), Slovenský raj, Pieniny, Poprad, Devín


Keď si do Googla zadáte názov našej krajiny v slovenčine, webový portál eslovaquia.sk sa vám zjaví ako jeden z prvých. Jeho tvorca, Peruánec Carlos Arturo Sotelo Zumarán, je veľmi hrdý, že za štyri roky preň napísal viac ako 200 článkov a v súčasnosti ho navštevuje viac ako 5 000 ľudí.

Svadby na Slovensku sú skutočne malebné, keďže na mnohých z nich sa dodržiavajú rôzne zvyky. K hlavným patrí únos nevesty alebo návšteva cigánky. Niektorý z priateľov sa zvykne prezliecť za cigánku, príde na svadbu s vypchatým bruchom ako tehotný a začne biť ženícha a nadávať mu, ako sa môže ženiť a zanechať ju v takomto stave. Na svadbe si ženích zvolí starejšieho – istý typ krstného otca, ktorý tak trochu režíruje celú svadbu. Bežne to býva niektorý zo ženíchových strýkov alebo starších priateľov.

Vybrané tipy pre turistov: Dolná Krupá (kde pobýval Beethoven), galéria Danubiana, Štrbské Pleso, Devín, hrady Považia, Vlkolínec


Ruský internetový bedeker turbina.ru Slovensko prezentuje ako o najmladšiu európsku krajinu s úžasnou prírodou. Portálov s opismi cestovateľských zážitkov je požehnane, no spája ich jedno: na Slovensko málokto cestuje cielene.

Žolíkom súčasného Slovenska je bez pochýb jeho panenská príroda, krása a pestrosť krajiny priťahujúca ako magnet milovníkov aktívneho pohybu. (...) V posledných rokoch je tu čoraz populárnejšia agroturistika. V susednom Česku také čosi nenájdete. Takže vrelo odporúčame.

Vybrané tipy pre turistov: Malé Karpaty (ako vinársky región), lyžiarske strediská v Tatrách a Malej a vo Veľkej Fatre

 

Na čo upozorňujú bedekre na Slovensku

Zistite si, či sú v cene aj raňajky
„V bratislavských hoteloch budete potrebovať aj peniaze na vedľajšie výdavky na parkovanie a nosičov. Obzvlášť sa tu musíte pýtať na to, či sú raňajky a parkovanie už zahrnuté v cene ubytovania.”

Nehovorte o komunizme
„Ak budete hovoriť so Slovákmi o komunizme, buď vás zo slušnosti neopravia, alebo vám dôrazne povedia, že to nebol komunizmus ale socializmus.”

Nevytáčajte čašníkov
„Vaši slovenskí priatelia sa budú pravdepodobne sťažovať, že vytáčate čašníkov, ak pri platení
cenu nezaokrúhlite. Päť až 10-percentné sprepitné sa v tunajších reštauráciách cení.”

Nenechávajte veci v zamknutom vozidle
„Kriminalita je tu v porovnaní so západom nízka, no k vreckovým krádežiam dochádza. A nikdy nenechávajte
čokoľvek na sedadle opusteného vozidla - aj keď je zamknuté. Tým vlastne dávate najavo, že o danú vec už nemáte
záujem.”


Zdroj: Lonely planet, Slovenska Reisigds
Slowakije, turbina.ru



menuLevel = 1, menuRoute = style, menuAlias = style, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:47