StoryEditor

Ochranný faktor vyšší ako 50? Zbytočné

19.07.2010, 00:00

Ktorý opaľovací krém je ten správny? Otázka, ktorú si pred regálom plným kozmetiky na opaľovanie položí azda každý. Ochrana pokožky pred slnkom je v letných mesiacoch nevyhnutná. Nie všetci však vedia, ako si vybrať. Na trhu dnes existuje množstvo firiem, ktoré opaľovacie prípravky ponúkajú. "Každá z týchto firiem ich pritom vyrába 15 až 20 druhov. Každoročne sa prakticky všetky inovujú. Mení sa ich textúra aj množstvo a pomer jednotlivých filtrov,“ hovorí doktor Rastislav Vrabec z Ústavu lekárskej kozmetiky. Každý z krémov je podľa neho určený na iný účel. Označovanie poskytovanej ochrany je zjednotené odporúčaním Európskej komisie.

 


Sledujte UV index
Pri kupovaní by si podľa Vrabca mali ľudia všimnúť veľkosť ochranného faktora (SPF), úroveň ochrany pred UVB žiarením, prípadne označenie odolnosti voči vode. "Vhodnosť prípravku závisí od fototypu kože, dĺžky pobytu na slnku, nadmorskej výšky (čím vyššie, tým väčšia intenzita UV žiarenia), odrazu od okolia, času, kedy pobyt na slnku začne a kedy sa skončí, predchádzajúceho opaľovania či činnosti, ktorú plánujete,“ hovorí Vrabec.

 

Toto najjednoduchšie vystihuje takzvaný UV index. Ide o medzinárodne uznávaný spôsob merania intenzity slnečného UV žiarenia na konkrétnom mieste a v konkrétnom čase. Pohybuje sa v škále od 0 do 11+ a čím je vyšší, tým je žiarenie silnejšie. U nás jeho predpoveď a informácie o dennom chode poskytuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Dôležité je poznať aj svoj fototyp pokožky. Dohromady sú štyri. Prvý je veľmi svetlá pokožka, ryšavé vlasy a pehy. Hranica začervenania kože bez ochrany je do 10 minút. Druhý typ je svetlá koža a svetlé vlasy s hranicou začervenania do 20 minút. Tretí je stredne svetlá koža a tmavoplavé až tmavé vlasy s hranicou do pol hodiny. Najodolnejší je štvrtý fototyp, s tmavou kožou a tmavými vlasmi má hranicu až trištvrte hodiny.
Kombinácia UV indexu a fototypu vám prezradí, aký ochranný faktor si zvoliť. Najvyšší, až 50+ sa odporúča bledým ľuďom pri indexe deväť a viac. Prípravky s faktorom cez 50 už podľa zistení výraznejšie ochranu pred UV žiarením nezvyšujú. Ochranný faktor zároveň vyjadruje dobu, o ktorú môžete na slnku ostať dlhšie bez toho, aby vaša pokožka začervenala. Ak teda zvyknete začervenať do 10 minút, s faktorom šesť môžete na slnku ostať až hodinu.

Vyvarujte sa parfumov
Ponuka značiek opaľovacích prípravkov je veľmi široká. "Pozor si musia dávať alergici alebo ľudia s hyperreaktívnou pokožkou,“ hovorí beauty konzultantka Dagmar Volková. Vtedy je podľa nej ideálne siahnuť po "opaľovákoch“ z lekárni. Radí tiež dávať si pozor na parfumy, tie môžu spôsobiť vznik hyperpigmentácie.
U nás ľudia stále uprednostňujú krémy s nižším ochranným faktorom. "Kusovo sa určite najviac predávajú produkty s nižšími faktormi, aj keď v predajoch sú v porovnaní s predchádzajúcim rokom najrýchlejšie rastúce práve vyššie faktory,“ hovorí sortimentová manažérka dm drogerie markt Jana Krivdová.

Ako sa teda správne opaľovať? "Základné pravidlo je opaľovať sa postupne,“ hovorí Volková. Ak plánujete dovolenku v exotických krajinách s vysokou intenzitou slnečného žiarenia, je podľa nej predtým vhodné navštíviť solárium, no len odporúčanú dobu a kvalitné štúdio. "Určite nechoďte na slnko v čase okolo obeda a rozhodne nie s deťmi. Je vhodné natrieť sa opaľovacím prostriedkom ešte pred príchodom na pláž, pretože chvíľu trvá, kým začne pôsobiť UV filter. A samozrejme opakovať vždy, keď vyjdete z vody.“

menuLevel = 2, menuRoute = style/2010, menuAlias = 2010, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 03:06