StoryEditor

Jesenná dovolenka pri mori je lacná

30.08.2010, 00:00
Ak nemáte radi preplnené pláže, neznesiteľné teploty a zároveň nechcete na dovolenku minúť veľa peňazí, prichádza váš čas. Jesenná dovolenka je lacnejšia a v mnohých prípadoch aj príjemnejšia ako tá v špičkovej sezóne.

Musíte si len zvoliť tú správnu destináciu a potom sa netreba obávať ani zlého počasia.

 


Keď teplo nie je prekážkou
September alebo október je v niektorých krajinách tou pravou dovolenkovou sezónou. Týka sa to hlavne turistických oblastí, kde je v letných mesiacoch neznesiteľne horúco a teploty často presahujú 40 stupňov Celzia. "K najobľúbenejším a vyhľadávaným destináciám v jesennom období patrí Cyprus, Turecko, Andalúzia, Turecko i Tunisko a, samozrejme, Egypt,“ hovorí marketingová riaditeľka Satur Travel Mária Gallová. "Aj v neskoršej jeseni sú stále obľúbené letné dovolenkové zájazdy na Kanárske ostrovy a do Egypta, pričom celoročne sa dá za slnkom cestovať do exotických krajín,“ hovorí Anežka Hrabovská z cestovnej kancelárie Firo Tour. "Našim klientom, ktorí aj v októbri hľadajú ideálnu letnú dovolenku, odporúčame Tunisko, Turecko alebo Cyprus,“ dodáva Marta Privrelová z agentúry Zájazdy.sk. "Počasie je tam stabilné s teplotami okolo 30 stupňov a aj teplota mora je príjemných 23 až 25 stupňov,“ dodáva Gallová. "Ešte v novembri sú v Egypte teploty okolo 23 až 29 stupňov,“ hovorí Ivan Šidla, hovorca spoločnosti Invia.

 

Druhou alternatívou jesennej dovolenky pri mori je vybrať sa do niektorej z exotických turistických destinácií, ako napríklad Kuba, Dubaj alebo Thajsko. Kým v Európe a jej blízkom okolí je už po letnej sezóne, napríklad v Thajsku letná sezóna iba štartuje. Už je tam teplo a ceny ešte nie sú na svojich maximách.                              

Lacnejší o stovky eur
Ďalšou podstatnou výhodou, ktorá hovorí v prospech jesenných zájazdov, sú nižšie ceny. "Za jesenný pobyt, samozrejme, zaplatíte menej ako v letných mesiacoch,“ hovorí Privrelová. Oproti špičkovej sezóne dokážete ušetriť stovky eur. "Päťhviezdičkový all inclusive pobyt v hoteli na dvanásť dní s leteckou dopravou, ktorý sa v júli alebo auguste predáva za 799 eur, dostanete v septembrových termínoch za 499 eur,“ hovorí Gallová. Na základe skúseností z minulej sezóny vieme povedať, že päťhviezdečkový hotel v Turecku v režime all inclusive na osem dní stojí počas jesenných mesiacov niekedy iba 300 eur,“ dodáva Privrelová.

Netreba si však nechať kúpu dovolenky na poslednú chvíľu. Cestovné kancelárie si na túto sezónu vo všeobecnosti objednali menej zájazdov s tým, že očakávali slabšiu sezónu. Dopyt po dovolenkách však nakoniec neklesol tak, ako sa predpokladalo, a teda nie je v tejto sezóne ani veľa last minute zájazdov. Preto ani na jeseň nemusí byť na poslednú chvíľu nič voľné a vám sa nepodarí nájsť vhodný zájazd.

Bez detí a turistov
Letná dovolenka na jeseň má však aj viac iných výhod. Pláže v tomto období sú už zvyčajne oveľa prázdnejšie ako počas letných mesiacov, čo ocenia predovšetkým ľudia, ktorí si chcú v pokoji poriadne oddýchnuť. Keďže sa skončili aj letné prázdniny, v letoviskách ostanú väčšinou hlavne bezdetné páry alebo dvojice, ktoré deti nechali doma u starých rodičov a sami sa prišli zrelaxovať po náročnom lete. To tiež prispieva k príjemnému tichu na pláži.

Na druhej strane pokoj niekedy môže znamenať aj problém. S koncom hlavnej turistickej sezóny totiž pomaly začína upadať i kvalita a dostupnosť služieb. Môže sa vám stať, že na pláži si už nekúpite zmrzlinu alebo kávu. Pre niekoho nemusí byť ani príjemné žúrovať v poloprázdnych kluboch.

Aj v prípade, že máte smolu a napriek sľubom o teplom počasí vám to nakoniec nevyjde podľa predstáv, máte na jeseň niekoľko možností, ktoré by sa vám v lete nemuseli naskytnúť. Veterné počasie je ideálne na windsurfing alebo plachtenie. Keď nepáli slnko, lepšie sa tiež cestuje po pamiatkach v okolí, a tak toto obdobie ocenia hlavne ľudia, ktorí síce chcú ísť na letnú dovolenku, ale nechcú ju stráviť na pláži pod slnečníkom.

menuLevel = 2, menuRoute = style/2010, menuAlias = 2010, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:50