StoryEditor

Niekedy odtiaľto vidno aj na Slovensko

18.08.2010, 00:00

Žilinčania, Košičania, ľudia z Banskej Bystrice či Popradu nemajú problém vybrať sa na jednodenný turistický výlet a zdolať niektorý z tatranských štítov. Obyvatelia západného Slovenska to však na jeden deň do Tatier majú ďaleko. Viac ako vhodnou alternatívou je Schneeberg. Najvýchodnejšia alpská dvojtisícovka je zároveň najbližší kopec tejto výšky od Bratislavy - jazda autom sem trvá zhruba hodinku a pol. Za skutočne dobrého počasia vrch vidno z našich sídlisk, a platí to aj naopak.

Slnko na webe
Do vidieckeho horského mestečka Puchberg am Schneeberg dorážame v jedno upršané nedeľné ráno a rozmýšľame, prečo predpoveď rakúskych meteorológov nevyšla. Výhodou výletu na Schneeberg totiž je, že služby pre turistov sú tu vytvorené na základe dlhoročných skúseností, a preto nie je problém nájsť dostatok informácií o odchodoch lanoviek, horských vláčikov či o boji slnka s dažďom na internete aj v slovenčine.

Schneeberg je jedným z najľahšie dostupných kopcov. Horským vláčikom, ktorý tu premáva už vyše storočia, sa možno dostať až pod vrchol do výšky 1 810 metrov nad morom. Cestu na chatu Fischerhütte, ktorá leží tesne pod dvomi vrcholmi vo výške 2 025 metrov, zvládne takmer každý vrátane malých detí aj dôchodcov. Slováka však môže zaskočiť cena lístka. "Obojsmerný lístok stojí 32 eur, jedna jazda 22,60. Ak máte so sebou deti, môžem vám dať zľavu pre dospelého 4,5 eura,“ hovorí nám pokladník na železničnej stanici v Puchbergu. My sa však rozhodujeme inak. Lanovkou sa vyvezieme do sedla vo výške 1 200 metrov a začíname náš výstup.



Značky sú problém
V Rakúsku funguje veľa vecí pre turistov lepšie, treba však uznať, že nájsť turistické značky je niekedy problém. Ani vzdialenosť či čas potrebný na dosiahnutie cieľa na smerovníkoch nenájdete. "V tomto je Česko-Slovensko vraj najlepšie na svete,“ hovorí jeden z členov našej výpravy, turista so skúsenosťami aj zo zámoria. A tak nám nezostáva nič iné, len šliapať do kopca a byť trpezliví. Pomaly opúšťame les a keď prichádzame do pásma kosodreviny, začíname velebiť miestnych meteorológov. Napriek rannému dažďu im predpoveď vyšla stopercentne. Záverečná časť trojhodinového výstupu je skomplikovaná silným vetrom, na druhej strane máme pred sebou hrebeň Schneebergu bez jediného mráčika. Keď sa po trávnatých pláňach dostaneme na koniec našej cesty, domácky rakúsky obed vo vyhriatej turistickej chate a nádherné výhľady sú nám výbornou odmenou za námahu.


 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = style/2010, menuAlias = 2010, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 01:52