StoryEditor

Na jazero? Najprv si overte kvalitu vody

02.08.2010, 00:00

Ohrozujete kúpaním sa v jazere alebo priehrade svoje zdravie? Mnohých ľudí prírodné vody odrádzajú, ich vyznávači zase na ne nedajú dopustiť. "Celý život sa tu kúpem a nikdy mi nič nebolo. Jedna moja známa - hygienička - mi raz povedala, že tunajšia voda patrí k najčistejším v okolí,“ hovorí Janka o kúpaní sa vo Veľkom Draždiaku v bratislavskej Petržalke. Kúpanie v prírodných vodách je podľa nej zdravšie ako v chemicky udržiavaných bazénoch. Odporcovia, naopak, argumentujú rôznymi nečistotami, o ktorých nevieme, alebo baktériami a mikróbmi, ktoré tu nie sú likvidované práve spomínanou chemickou úpravou.

Dvakrát týždenne
Ani prírodné kúpaliská však nie sú úplne bez kontroly. Pre laika je voľným okom nemožné kvalitu vody zistiť. Potvrdiť, či voda na kúpanie vyhovuje, môže s istotou len laboratórne vyšetrenie. "Najvhodnejšie je preto navštevovať sledované prírodné kúpaliská, prípadne si informácie o kvalite vody na kúpanie pred návštevou ešte overiť,“ hovorí Martina Merková z Úradu verejného zdravotníctva. Úrad sleduje kvalitu vody na kúpanie vo viac ako 70 lokalitách na Slovensku. "Najvýznamnejšie vodné plochy monitorujeme každé dva týždne, tie s nižšou návštevnosťou tak dva-trikrát za sezónu. Frekvencia kontrol závisí okrem významu lokality tiež od aktuálneho počasia.“ Zoznam a informácie o sledovaných lokalitách môžete nájsť na stránke úradu (www.uvzsr.sk) v časti Kúpaliská v Informačnom systéme o kúpaliskách a kvalite vody na kúpanie.

Podľa Merkovej sa zdravotný dozor prispôsobuje aktuálnym problémom a môže sa vykonať aj na niekoho podnet. "Ak má niekto podozrenie na zlú kvalitu vody, môže sa obrátiť na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva,“ hovorí. Ak prírodné kúpalisko nevyhovuje hygienickým požiadavkám, musí prevádzkovateľ alebo obec na viditeľnom mieste umiestniť tabuľu Zákaz kúpania, či v prípade menších nedostatkov informačnú tabuľu Voda nie je vhodná na kúpanie zo zdravotných dôvodov.

 


Vírusy nebývajú časté
Zdravotné riziko na prírodných kúpaliskách predstavujú podľa Merkovej najmä sinice. "Na hladine sa vyskytujú vo forme vodného kvetu. Produkujú cyanotoxíny a môžu vyvolať alergické reakcie, tráviace ťažkosti, zápaly očných spojoviek a podobne.“ Ani výskyt baktérií, vírusov a parazitov nie je v takýchto vodách vylúčený, no vzhľadom na nižšiu teplotu vody v porovnaní s umelými bazénmi býva menej frekventovaný. "V nekontrolovaných vodách však býva významnejšie riziko chemického znečistenia napríklad ropnými látkami, ťažkými kovmi, pesticídmi a detergentmi,“ upozorňuje Merková.

 

Nebezpečenstvom však nemusí byť len kvalita vody. Riziko utopenia je tu častejšie z dôvodu preceňovania svojich síl. Hrozbou sú aj úrazy pri skokoch do neznámej vody, najmä poranenia krčnej chrbtice a miechy, ktoré môžu mať za následok čiastočné alebo úplné ochrnutie tela. Dušan Uhrin

menuLevel = 2, menuRoute = style/2010, menuAlias = 2010, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:23