StoryEditor

Nový Zéland za tri eurá

16.08.2010, 00:00

Čo robiť, ak prázdninové počasie nepraje kúpaniu a vylihovaniu na pláži? Zvlášť deti vždy poteší návšteva ZOO, a najmä kontakt s mláďatkami ich nikdy neomrzí. Na Slovensku máme niekoľko miest, kde môžete stretnúť exotické, ale aj tie bežnejšie zvieratá. Zooparky sa najmä cez víkendy snažia prilákať návštevníkov aj pestrým programom.

Slony a dinosaury
Napríklad v našej najstaršej ZOO v Bojniciach môžete ako v jedinej u nás vidieť slona afrického. "Lákadlom pre deti budú určite aj nové prírastky, či návšteva Detskej ZOO,“ povedala pracovníčka pre vzdelávanie Katarína Gromová.

Hoci najvyššie vstupné zaplatíte v bratislavskej ZOO, jej návšteva za to stojí. Tradičným lákadlom tu je určite DinoPark - teda expozícia prehistorických jašterov v životnej veľkosti, s paleotologickým ihriskom a 3D kinom. "Pre ľudí robíme aj komentované kŕmenie zvierat, či každú sobotu počas prázdnin organizujeme Rodinné zoologiády, doplnené rozprávkovými predstaveniami. Deti si tiež môžu zajazdiť na koníkoch,“ hovorí vedúca oddelenia pre vzdelávanie a propagáciu Silvia Pirošková.
Návštevníci z východu majú hneď dve možnosti. Košická ZOO ponúka podľa riaditeľa Ericha Kočnera jazdu safaribusom, či letné čitárne. "Vďaka detským ihriskám, občerstvovacím zariadeniam a ohniskám v prírode sme ideálnym miestom na celodenný rodinný výlet.“ Najmladšia ZOO v Spišskej Novej Vsi zas ťaží z polohy priamo v meste, či z kontaktnej ZOO, kde sa môžete zvierat dotýkať.

Celý maorský tábor
Exotiku však nájdete aj inde. Vstupom do Zoofarmy v Modrovej pri Piešťanoch sa prenesiete na opačnú stranu zemegule. Vďaka originálnej maorskej osade spred 400 rokov aj s pôvodnými obyvateľmi sa presuniete na Nový Zéland. "Vidieť tu môžete aj austrálskeho klokana, či amerického bizóna, alebo si dokonca zalietať ponad areál na helikoptére," hovorí Miloš Minár.

 

 

01 - Modified: 2004-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vital Žilina začal využívať elektronické aukcie
menuLevel = 2, menuRoute = style/2010, menuAlias = 2010, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 22:48