StoryEditor

Stretnúť žraloka? Treba trošku šťastia

23.08.2010, 00:00

"Potápať sa bol vždy môj sen, aj keď som neveril, že pod vodou to môže byť skutočne také krásne ako v dokumentárnych filmoch v televízii. Tak sme sa s kamarátmi rozhodli urobiť si kurz v Senci. Keď sme o rok na to išli do Egypta, nemohol som tomu uveriť, ale všetko bolo v skutočnosti ešte krajšie a farebnejšie ako na obrazovke,“ hovorí Martin z Bratislavy. "Bohužiaľ, nedá sa byť každý víkend pri mori, tak sa potápame väčšinou na Slovensku a v okolí. Nedá sa to porovnať s koralovým útesom, ale stretnúť sumca či veľkého kapra je zážitok,“ vysvetľuje.             

Stovky nových potápačov
Aby ste sa mohli potápať kdekoľvek na svete, potrebujete certifikáciu. Existuje niekoľko systémov, na celom svete je dnes najrozšírenejší systém PADI. "V tejto asociácii pribúda na Slovensku ročne približne 700 nových potápačov,“ hovorí Michal Palkovič, inštruktor potápačskej školy DiveINN. Cena základného kurzu sa v Bratislave pohybuje medzi 230 a 290 eurami, mimo hlavného mesta je to o niečo drahšie. Približne za týždeň by ste sa mali naučiť, ako sa správne pohybovať vo vode, ako vyrovnávať tlak v ušiach, čo robiť, keď vám vypadne z úst prístroj na dýchanie alebo sa vám do masky naleje voda. "Celoslovensky približne polovica úspešných absolventov si rozširuje svoje skúsenosti v kurze pokročilého potápača,“ hovorí inštruktor. Ak ho úspešne ukončíte, môžete sa miesto začiatočníckych 18 metrov potápať do hĺbky 40 metrov. Asi desatina všetkých kurzistov podľa Palkoviča pokračuje cez záchranárske kurzy až na certifikáciu profesionálneho potápača.

Na Guláške pri Senci
Potápačskú licenciu môžete získať prakticky v ktoromkoľvek prímorskom letovisku. Lepšou alternatívou pravdepodobne je urobiť si ju doma. Odpadá jazyková bariéra a inštruktor sa môže do hĺbky venovať vašim problémom. Okrem ponorov absolvujete aj niekoľko hodín teórie. Navyše, nestrácate čas na dovolenke. "Väčšina západného, stredného a severného Slovenska navštevuje Gulášku pri Senci. Obmedzene sa dá potápať aj na Richňave a vodných nádržiach na východe,“ hovorí Palkovič. Niektoré potápačské školy dokončujú kurzy buď v Chorvátsku, alebo Egypte. "Sladkovodné prostredie je podstatne náročnejšie. Menšia viditeľnosť, relatívne studenšia voda, hrubšie neoprénové obleky, to všetko robí úspešného absolventa výcviku oveľa lepšie pripraveného na reálne potápanie v hocijakom prostredí,“ vysvetľuje inštruktor.

Lov na žraloka
Ak sa chcete stať potápačom, musíte sa pripraviť na to, že to bude mokré - je až na neuverenie, koľko ľudí si to neuvedomuje. "Často sa stretávame so študentmi, ktorí nemajú skúsenosti s maskou, so šnorchlom a s plutvami, prekáža im voda v ušiach či nose a nevedia si na to zvyknúť. Takíto ľudia často vôbec nevedia, do čoho idú,“ hovorí Palkovič. Pripomína, že základný kurz nestačí, tak ako pri každom inom športe, pravidelný tréning je jeho najdôležitejšia súčasť.

Aj keď sa to tak na prvý pohľad nejaví, vôbec nejde o adrenalínovú zábavu. "Poznám mnohých ľudí z môjho okolia, ktorí sa nepotápajú, lebo sa boja žralokov. Skutočnosť je však úplné iná. Za tie roky som žraloka videl iba raz. Väčšinou to dopadne tak, že sa naňho vrhne niekoľko potápačov s foťákmi a neutekajú ľudia, ale chudák žralok,“ vysvetľuje Martin. Ako hovorí, vždy je najdôležitejšie zachovať chladnú hlavu. Čím ste pokojnejší, tým menej vzduchu pod hladinou vydýchate a tým viac môžete obdivovať vodný svet. Potápanie by malo byť hlavne o zábave a relaxe, aj keď si pod tým každý predstavuje niečo iné. "Zaznamenali sme aj žiadosti o nudistické kurzy potápania sa, čo je z nášho pohľadu len pre veľmi silné žalúdky,“ smeje sa Palkovič.

menuLevel = 2, menuRoute = style/2010, menuAlias = 2010, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 11:04