StoryEditor

"Drakom" na ročnom období nezáleží

26.07.2010, 00:00
Rozmýšľate o kiteboardingu? Predstavte si, ako sa kĺžete veľkou rýchlosťou po hladine mora, jazera či dokonca zasneženej pláni, ťahaný niečím medzi veľkým šarkanom a malým padákom.

Vôbec pritom nezáleží, či ste pri mori alebo vo vnútrozemí, či v trópoch alebo za polárnym kruhom. Jediné, bez čoho sa nepohnete, je vietor. 

Narodeninový darček
"Fúkalo a robili sa záveje, keď som raz na služobnej ceste niekde pri Turčianskych Tepliciach zbadal dva menšie padáky, ktoré ťahali ľudí po poli slušnou rýchlosťou,“ hovorí o svojom zoznámení sa s kiteom Ján z Krupiny. Vtedy si povedal, že to vyskúša. "Chvíľu som pátral na internete a zistil som, že kiting je vo svete dosť rozšírený. A keďže patrím k tým šťastnejším ľuďom, dostal som kite na narodeniny od mojej sestry.“

Po prvých pokusoch na suchu sa vybral do vody. "Po vypití asi dvoch litrov vody som to chcel fakt vzdať,“ smeje sa. "No po prvom vydarenom štarte to zrazu išlo ako po masle.“ Nádherné je podľa neho to, že sa vždy dá naučiť nejaký nový trik, či už na vode alebo na snehu. "Ale voda je úžasná v tom, že sa vlastne kúpem, športujem, niekedy opaľujem a hlavne sa pritom nenudím.“ Ideálnym je tento preto šport niekde pri mori, kde je pravidelný a silnejší vietor. "A býva to aj adrenalínová zábava, hlavne, keď vás kite vytiahne tak tri a viac metrov nad vodu. Toto všetko je to, prečo ma tento šport tak veľmi láka,“ vysvetľuje.

Skúste kurzy
Pokiaľ by ste si aj vy radi vyskúšali tento "dračí“ šport, ako sa tiež zvykne označovať (z anglického kite, teda šarkan, či drak), žiaden problém. Môžete sa napríklad prihlásiť na niektorý z kurzov. "V ponuke máme základný štvordňový kurz za 200 eur, zdokonaľovací dvojdňový kurz za 100 eur a tiež zájazdy mimo Slovenska. Všetka výbava je v cene,“ hovorí Branislav Glonc, majiteľ firmy Fun Ascan. "Predávame aj kompletný výstroj. Vlastný nový výstroj si môžete kúpiť od 800 eur. Vieme však ponúknuť aj použitý výstroj, tam cena sa začína asi pri 500 eurách.“ Tréningy pod dohľadom inštruktorov ponúka tiež škola Harakiri kite kurzy. "Jednodenný kurz vyjde na 70 eur. Pre študentov máme týždňový kite kurz za 150 eur a v cene je aj ubytovanie,“ hovorí inštruktor školy Petr Grochal.

Problémom u nás býva podľa Jána počasie. "Musí fúkať vietor päť a viac metrov za sekundu a najlepšie niekde pri veľkých otvorených vodných plochách,“ hovorí. No nemusíte sa obávať toho, že si zaplatíte kurz a ako naschvál nezafúka. "Pri kurzoch na Slovensku garantujeme vietor a klienta voláme len vtedy, ak sú veterné dni,“ vysvetľuje Glonc.

Prihlásiť sa dá na kurzy jednoducho telefonicky alebo mailom. Vekovo nie je tento šport nijako obmedzený. "Dôležité je, aby malo dieťa aspoň 35 kilogramov. Začať môže aj človek v šesťdesiatke.“ Hoci samotný výcvik môže prebiehať v každej škole trocha inak, schéma je podobná. Začína sa na suchu s malými "padákmi“, tie sa zväčšujú, postupne sa pridáva jazda na doske, napríklad aj za člnom, a potom už prichádza na rad samotný kitesurfing.



Zábava po celom svete
To, že záujem o kiteing rastie, potvrdzujú aj v samotných školách. "Je to nový moderný šport, ktorý bude v roku 2016 zaradený ako ukážkový šport na olympiáde v Brazílii,“ vraví a Glonc a Grochal dodávajú: "O kiting je nebývalý záujem a potvrdzujú sa názory, že je najrýchlejšie rastúcim športom.“

Už začínate o tomto športe uvažovať? "Voda, slnko, pekné prostredie, mladí ľudia a zábava, to všetko môžem na tomto športe len vyzdvihnúť,“ hovorí Glonc. Navyše spoznáte mnoho nových miest. "U nás sa jazdí hlavne na jar a jeseň. Jazdíme tiež v Rakúsku na Neusiedler see a potom na jazerách v Taliansku, v zime chodíme do Brazílie či Grécka, v podstate do celého sveta. Kde sú piesočné pláže a vietor, tam nie je problém.“ 

menuLevel = 2, menuRoute = style/2010, menuAlias = 2010, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 16:22