StoryEditor

Už Rimania si cenili kvalitu miestnej termálnej vody

06.08.2010, 00:00

Len na skok od Brhloviec, a čoby kameňom dohodil od Sebechlieb, leží kúpeľné mesto Dudince. Pokiaľ vás okrem objavovania zaujímavých kútov našej krajiny láka aj relax, určite ho neobíďte. Toto maličké mesto, s typicky pokojnou kúpeľnou atmosférou a južanskou klímou, patrí k našim najslnečnejším oblastiam.

A pokoj na mňa doľahol hneď po odparkovaní auta. Doprial som si dvojitú zmrzlinu a pomalým krokom som sa vybral po chodníku do parku. Na lavičkách tu posedávajú a živo komunikujú najmä starší ľudia. Kde-tu nájdete aj nejaký ten bufet a, samozrejme, nevyhnutné a všadeprítomné posedenie v chládku. Cestička ma priviedla až k prameňu minerálnej vody, ktorý má veľmi charakteristickú, no popravde nie príliš vábnu vôňu. Miestne sopečné pramene vyvierajú z travertínov, ktoré majú impozantné tvary a ich vek sa odhaduje približne na stotisíc rokov. Neďaleko prameňa je termálne kúpalisko. Tentoraz však kúpanie vynechám, mám totiž iný cieľ. Chvíľu sa ešte motám po okolí a pýtam sa okoloidúcich, aby som našiel to, čo hľadám -- rímske kúpele. V časoch antiky sa v travertínových otvoroch kúpali aj vojaci rímskych légií. Približne 32 bazénov ostalo až doposiaľ zachovaných ako chránená kultúrna pamiatka.

Ak by ste sa rozhodli tu pár dní ostať, odporúčam ubytovať sa a využiť kúpeľné služby niektorého liečebného domu. Napríklad v Rubíne dostanete od 50 eur na osobu za deň okrem ubytovania a polpenzie aj voľný vstup do vlastného vonkajšieho hotelového bazéna či vírivky. A pri liečebnom pobyte ešte aj zopár procedúr navyše.

menuLevel = 2, menuRoute = style/2010, menuAlias = 2010, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 04:30