StoryEditor

Život v skale? Úplne bežné a normálne

06.08.2010, 00:00

Stavby vytesané do skál lákajú vo svete zástupy turistov. Napríklad starodávne mesto Petra v Jordánsku, či z historického pohľadu mladšia austrálska usadlosť Coober Pedy patria k svetovým unikátom.

Viete však, že aj na Slovensku existuje obec, kde ľudia žijú obydliach vytesaných v skale? V Brhlovciach, dedinke, ktorá leží len pár kilometrov od Levíc, môžete takúto usadlosť nájsť. Časť z nich pritom stále využívajú miestni obyvatelia.



Zastal tu čas
To, čo vo svete považujú za niečo výnimočné, u nás často leží nepovšimnuté. Už samotná cesta, ktorá do Brhloviec vedie, má romantický nádych. Lemujú ju rady orechov a čerešní a kľukatí sa pomedzi polia a lesy, s výhľadmi na Štiavnické vrchy na severe.

Auto som zaparkoval vedľa informačnej tabule na malom parkovisku v strede obce. Je tu ticho, typické dedinské letné nedeľné popoludnie. Vyrážam v smere značenia a hneď za najbližšou zákrutou začína ulička Šurda, ktorá bola vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. Stretávam tu manželský pár z Banskej Bystrice, ktorý trávi čas na dôchodku potulkami po Slovensku. "Zastavili sme sa tu cestou do Levíc. Povedali sme si, že si pozrieme túto pamiatku, a keďže sme tu prvýkrát, necháme sa prekvapiť,“ prezrádza mi pán.

Cez ploty domov tu vidieť skalné obydlia. Sú vytesané do skaly za domami, ktorú tvorí sopečný tuf a tufit. To, že je ľahko opracovateľný, si všimli už obyvatelia v stredoveku. Dodnes sa traduje, že tunajšie skalné obydlia majú vlastne svoj pôvod v ochrane domáceho obyvateľstva pred nájazdmi Turkov. Do usadenín si Brhlovčania vyrúbali obytné aj hospodárske priestory. Kameň bol vhodným materiálom nielen na vytvorenie originálnych obydlí, ale poskytoval obyvateľstvu zdroj obživy. V devätnástom storočí sa preto stalo kamenárstvo najdôležitejšou formou existencie tunajších ľudí.



Mezonet po historicky
Uličkou ďalej sa dostávam až k domu číslo 142, usadlosti, kde ešte pred dvadsiatimi rokmi žila rodina. "Je to tu jediná verejnosti prístupná usadlosť,“ hovorí turista s Bystrice. Usadlosť má na konci dvora vysekané do skaly priestory až v dvoch podlažiach a po stranách dvora stoja z kameňa vymurované domy. Obytné miestnosti sú zariadené tak, aby priblížili atmosféru živej domácnosti a ukázali vývoj kultúry obyvateľov Brhloviec v priebehu 20. storočia. S príjemným pocitom sa vyberám k autu, no v hlave mi vŕta ešte otázka, tak sa zastavujem v malom bufete pri parkovisku. "Cez víkend k nám chodia tak dva autobusy turistov,“ uspokojuje moju zvedavosť miestny štamgast.
Dušan Uhrin

 

01 - Modified: 2004-01-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obsah 2 02 - Modified: 2004-01-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fakty o americkej misii robotov 03 - Modified: 2004-01-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Po nadšení (ľahké) zmrazenie
menuLevel = 2, menuRoute = style/2010, menuAlias = 2010, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:23