Najviac skúseností s flexibilným pracovným časom majú v Európe Švédi.Reuters
StoryEditor

Vo Švédsku musia zamestnanci počas obedňajšej prestávky športovať

10.03.2018, 09:12
Autor:
ČTKČTK
Štúdia Štokholmskej univerzity ukázala, že telesný pohyb počas pracovného dňa má výhody pre zamestnancov, ale aj zamestnávateľov.

V mnohých západných krajinách nie je ničím prekvapivým, keď zamestnanci v priebehu obedňajšej prestávky strávia hodinu v bazéne. Vo Švédsku však zamestnávatelia priviedli túto prax do extrému a pracovníci musia povinne športovať.

To je aj prípad štátnych vodární Kalmar Vatten alebo odevnej značky Björn Borg, ktorú založil bývalý slávny tenista. Každý piatok opúšťajú zamestnanci štokholmské sídlo firmy a odchádzajú do športového centra.

Nie je možné sa tomu vyhnúť, už dva roky je jedna hodina športu týždenne povinná. Nariadil to generálny riaditeľ Henrik Bunge, štyridsiatnik s postavou zápasníka.

"Ak niekto nechce robiť šport a nechce sa začleniť do kultúry podniku, odchádza," povedal Bunge agentúre AFP. Zatiaľ ale podľa neho kvôli hodine povinného športu nikto neodišiel. Cieľom tohto športovania je zvýšiť produktivitu a rentabilitu.

V roku 2014 štúdia Štokholmskej univerzity ukázala, že telesný pohyb počas pracovného dňa má výhody pre zamestnancov, ktorí sú tak zdatnejší a cielenejší, aj pre zamestnávateľov: o 22 percent klesá absencia v práci. To je nezanedbateľné v krajine, kde je neprítomnosť v zamestnaní kvôli chorobe dvakrát vyššia, ako je európsky priemer.

S ružovými tvárami a s úsmevom na perách sa šesťdesiatka zamestnancov, ktorí dnes mali cvičenie jogy, vracia zjavne spokojná do šatne. "Väčšina z nás si myslí, že to je naozaj dobré spestrenie pracovného týždňa," hovorí Cecilie Nissborgová.

Vplyv luteránskej kultúry

Švédi sú ovplyvnení luteránskou kultúrou, ktorá zdôrazňuje askézu, úsilie a telesné cvičenie. "Myslíme si, že sme vo forme, silní a šťastní, keď sa veľa pohybujeme v prírode," poznamenal Carl Cedeström, ekonóm zo Štokholmskej univerzity a autor publikácie Syndróm spokojnosti.

Švédi sa pýšia tým, že sú najviac športový národ starého kontinentu. Raz týždenne podľa Eurobarometra športuje 70 percent Švédov a 51 percent dokonca dvakrát až trikrát do týždňa.

Každý Švéd musí byť zdatný: ide o imperatív pochádzajúci z 30. rokov minulého storočia, kedy rozkvital kult mladosti, sily a "sociálnej hygieny". Je to tiež povinnosť voči zamestnávateľovi, dodáva vedec.

Od konca 80. rokov väčšina firiem podporuje finančne športové aktivity, od golfu po akvagymnastiku, a to až 500 eurami ročne, ktoré sa odpočítajú z daní. Niektorí organizujú v pracovnej dobe kurzy športu.

Henrik Bunge prehlasuje, že v spoločnosti Björn Borg vytvoril pracovné prostredie, kde sa lepšie žije a pracuje. Od tej doby, čo bol tento projekt zahájený, sa všetky kľúčové ukazovatele skupiny zlepšili, dodáva.

Šport zbližuje zamestnancov

Hodina povinného športu, najčastejšie v skupine, zbližuje zamestnancov a umožňuje zmazávať hierarchické vzťahy. "Keď vstupujeme do telocvične, sme všetci na rovnakej úrovni. Vaše miesto v podniku nemá žiadny význam, všetci si tu sú rovní," uvádza účtovník u Björn Borg Ida Langová.

Podľa Carla Cederströma je Švédsko skutočne extrémom, pokiaľ ide o podniky, ktoré zaviedli povinné športovanie v práci. Túto prax považuje za pochybnú.

"Ak si človek myslí, že keď športuje, tak je najlepšia matka či otec, najlepší priateľ, tak môže dôjsť k situácii, že dôjde k záveru, že tí ľudia, ktorí nežijú príliš zdravo, majú nadváhu alebo fajčia, sú horší," upozorňuje .

01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 03 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu 04 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 05 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený
menuLevel = 1, menuRoute = style, menuAlias = style, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 06:17