Logo hudobného vydavateľstva The Universal Music Group (UMG). FOTO: REUTERS
StoryEditor

Skladby Taylor Swiftovej alebo Billie Eilishovej sa vrátili na TikTok. Sociálna sieť uzavrela zmluvu s UMG

02.05.2024, 15:04
Autor:
ČTKČTK

Piesne interpretov vydavateľstva UMG sa vrátili na sociálnu sieť TikTok. Spoločnosti uzavreli dohodu, ktorá sa sústredí na hodnotu hudby a nadradenosť ľudského umenia. Do videí tak môžete pridať skladby Taylor Swiftovej, Billie Eilishovej, Harryho Stylesa či Drakea.

K videám na sociálnej sieti Tiktok sa vracajú skladby spravované vydavateľstvom Universal Music Group (UMG). Týka sa to napríklad Taylor Swiftovej, Billie Eilishovej, Harryho Stylesa či Boba Dylana alebo kapely Pearl Jam.

UMG dnes podľa amerických médií oznámila, že s TikTokom uzavrela novú zmluvu po tom, ako sa po vypršaní tej predchádzajúcej firmy nezhodli na podmienkach bezpečnosti užívateľov v kyberpriestore alebo prístupe k melódiám vytvoreným umelou inteligenciou.

Stanica CNBC potvrdila, že na platforme sa už dnes objavili aj nové skladby zo Swiftovej najnovšieho albumu The Tortured Poets Department (2024).

UMG v minulosti obvinila TikTok vlastnený čínskou firmou ByteDance z "šikany a zastrašovania" pri vyjednávaniach, keď TikTok navrhol, že umelcom bude platiť "len zlomok toho, čo platia iné, podobne veľké sociálne platformy", opisuje stanovisko vydavateľstva CNBC.

TikTok podľa UMG podkopával duševné vlastníctvo umelcov, keď platformu "nechal zaplaviť" umelo vytvorenými melódiami. Nová zmluva má zabezpečiť hudobníkom lepšie finančné podmienky, príležitosti na propagáciu tvorby i ochranu proti nelicencovanému obsahu tvorenému generatívnou umelou inteligenciou.

"Nová zmluva sa sústredí na hodnotu hudby, nadradenosť ľudského umenia a dobré podmienky umeleckého spoločenstva," uviedol generálny riaditeľ UMG Lucian Grainge a dodal, že sa teší na ďalšiu spoluprácu s tímom TikToku.

Podobné vyhlásenie vydal tiež šéf TikToku Show Zi Chew. Platforma je podľa neho "odhodlaná spolupracovať na podpore hodnôt, objavovaní a propagovaní úžasných umelcov a skladateľov pod UMG".

01 - Modified: 2024-04-26 12:30:00 - Feat.: - Title: Fanúšikovia Billie Eilish po Coachelle špekulujú o jej novom vzťahu. Speváčka otvorene prehovorila o svojom súkromí 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 04 - Modified: 2024-04-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Selfie s letuškou či chodenie v ponožkách na toaletu. Letuška odhalila divné veci, ktoré cestujúci v lietadle robievajú 05 - Modified: 2024-04-24 12:00:00 - Feat.: - Title: Známy festival musí zaplatiť pokutu vo výške 28 tisíc dolárov. Všetko kvôli Lane del Rey
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 15:04