StoryEditor

Keď sa z mozgu stane strašiak. Ako sa chrániť pred mŕtvicou?

14.06.2016, 00:00

Cievna mozgová príhoda je druhou najčastejšou príčinou úmrtí v Českej republike. Postihne až štyridsať tisíc ľudí ročne. Mozog už navždy zostáva poškodený a úplný návrat do pôvodného stavu už nie je po mŕtvici nikdy možný. Odpovede na to, ako sa tejto civilizačnej chorobe brániť, hľadal portál iDnes.cz.

Hral s priateľmi malý futbal, chcel spracovať loptu, keď sa zvalil na zem. Rana bola tak silná, že mal pocit, akoby mu praskol nadočnicový oblúk. Jozef Imrich si už na viac z dňa, keď sa mu od základu zmenil život, nepamätá. Neskôr sa dozvedel, že v športovej hale to boli takzvaní poslíčkovia, teda predzvesť. Cievna mozgová príhoda ho zastihla až v nemocnici, keď bol pod dohľadom lekárov. Našťastie. Napriek tomu zostal vo svojich 54 rokoch ochrnutý na celú ľavú polovicu tela.

Mozgová mŕtvica je definovaná ako rozvíjajúce sa ohraničené alebo celkové postihnutie mozgu. Vzniká väčšinou tým, že sa mozgová tepna upchá krvnou zrazeninou. Mŕtvica prichádza náhle a prejavuje sa hlavne slabosťou až ochrnutím, poruchou reči a videnia. Ak sa tieto príznaky objavia, je vždy nutné čo najrýchlejšie zavolať záchrannú službu. Mozgové bunky kvôli nedostatku kyslíka odumierajú v priebehu niekoľkých minút, nervové bunky v okolí za niekoľko hodín.

Úplný návrat nie je možný

„Sú prípady, kedy na ľuďoch po mŕtvici nemusíte spoznať, že niečo také prekonali. Keďže je ale mozog poškodený, úplný návrat do pôvodného stavu nastať nemôže. Je potrebné prijať skutočnosť, že pri takejto chorobe na sebe musíte pracovať už stále,“ povedala pre týždenník 5plus2 doktorka Kamila Řasová, ktorá sa zaoberá rehabilitáciou neurologicky chorých. S klinickými prejavmi sa dá pracovať a pre človeka neznamenajú konečnú. Musia ale začať rehabilitovať včas. „Mozog je plastický a množstvo procesov sa dá vhodnou terapiou obnoviť,“ upozorňuje. Od mozgovej príhody, ktorú prekonal Jozef Imrich, uplynuli štyri roky. Priznáva, že vnútorne stále pociťuje zlosť, čo jeho manželka hodnotí ako pozitívum.

Znamená to, že nerezignoval, nevzdal to. Hoci takéto myšlienky mal. „Ty mi pomôžeš. Ale on na to, že nepomôže, pretože sa nikdy nepostavil na nohy. Od narodenia je ochrnutý. Takže nikdy nepoznal, aké to je postaviť sa a ísť,“ pokračuje Jozef v rozprávaní. Vtedy mu došlo, že sú na svete ľudia, ktorým je celý život niečo odopreté a napriek tomu sa vedia radovať. Na rehabilitáciu v Košumberku s ním na izbe ležal mladý Michal. „Pozeral som do parku, ako veveričky lezú po stromoch a Michalovi hovorím, že to ukončím. Hodím si povraz cez vetvu. Lenže on sa mi vysmial. Ako vraj si chcem zavesiť povraz cez vetvu, keď som na polku tela ochrnutý?“ Spomína Jozef v rozhovore pre týždenník 5plus2.

„Práve tým mi vtedy Michal veľmi pomohol,“ dodáva muž, ktorý dnes pravidelne rehabilituje. Navyše psychiku ladí tým, že trávi dosť času medzi priateľmi. Nikomu nepripadá trápne, keď mu niečo sem tam spadne. Jozef sa väčšinou pohybuje na vozíčku, s pomocou stabilizačnej palice chodí ťažko.

Prevenciou je zdravý životný štýl

Mozgovej mŕtvici môžete predísť zdravým životným štýlom. Odborníci odporúčajú nefajčiť, obmedziť množstvo soli, tuku a cukru v jedle. Dôležité je tiež jesť pravidelne ovocie a zeleninu a aspoň 30 minút denne sa venovať fyzickej aktivite - cvičenie, prechádzky, jazde na bicykli, práca v záhrade a podobne. Dôležité je tiež udržiavať si správnu váhu a vyhnúť sa nadmernej konzumácii alkoholu. Ak ste starší ako 50 rokov, nechajte si aspoň raz ročne u lekára zmerať krvný tlak. Vysoký krvný tlak je totiž hlavný rizikový faktor pre vznik cievnej mozgovej príhody.

Príznaky cievnej mozgovej príhody

* Slabosť až ochrnutie, porucha citlivosti polovice tela

* Porucha reči

* Vychýlenie hlavy, obrna pohľadu

* Výpady zorného poľa, zdvojené videnie

* Náhly závrat alebo náhly pád

* Slepota

* Bolesť hlavy

* Zvracanie, porucha vedomia alebo epileptické záchvaty

* Varovným signálom býva ovisnutý kútik, človek pri úsmeve nie je schopný dostať kútiky úst do rovnakej výšky. 

01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 02 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 04 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 05 - Modified: 2024-04-11 14:45:00 - Feat.: - Title: Dezinfekčné chemikálie môžu poškodiť kritické podporné bunky v mozgu, ukazuje štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 03:49