StoryEditor

Bolesť hlavy a únava? Pozrite si 5 dôležitých vecí o skleróze multiplex

23.02.2015, 14:01
Sklerózou multiplex trpí viac než 2,5 milióna ľudí. Svetový špecialista Basar Sarikaya zhrnul o nej pre čitateľov HNporadne 5 najdôležitejších vecí.

Aj napriek mnohým výskumom z posledných rokov vieme o skleróze multiplex pomerne málo a presná príčina jej vzniku nie je doteraz známa. Skleróza multiplex (SM) postihuje centrálny nervový systém človeka. Odhaduje sa, že celosvetovo ňou trpí viac než 2, 5 milióna ľudí a takmer dve tretiny pacientov sú ženy. Jedným z hlavných príznakov ochorenia je únava a bolesť hlavy.

Skleróza multiplex obmedzuje prenos a vedenie nervového signálu a limituje tak komunikáciu nervových buniek alebo ich priamo poškodzuje. Je to autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje, že imunitný systém človeka útočí na vlastný organizmus. V súčasnosti neexistuje liek, ktorý by mohol sklerózu multiplex vyliečiť. Priebeh choroby možno však korigovať rôznymi liečebnými metódami.

Dôležitú úlohu v jej diagnostike zohráva vyšetrenie prístrojom magnetickej rezonancie, ktorého hlavnou časťou je silný magnet. Ten, zjednodušene povedané, umožňuje lekárom vidieť, čo sa deje v  pacientovom tele. Od svojich začiatkov v osemdesiatych rokoch prešli „MRká“ značným vývojom a dnes zabezpečujú priame zobrazovanie lézií sklerózy multiplex.


5 dôležitých vecí o MRI vyšetreniach v súvislosti so sklerózou multiplex zhrnul pre čitateľov HNporadňa.sk špecialista a neurorádiológ z portálu Diagnose.me Basar Sarikaya. V súčasnej dobe riadi oddelenie rádiológie univerzitnej nemocnice Yeditepe v Turecku. Venuje sa skleróze multiplex, zobrazovaniu nádorov mozgu, cievnych mozgových príhod, cievnych porúch, demencie a ďalším neurodegeneratívnym ochoreniam.

 


1. Diagnostika sklerózy multiplex

Diagnostika sklerózy multiplex zahŕňa anamnézu, neurologické vyšetrenia, vyšetrenie MRI a prípadne aj lumbálnu punkciu. Niekedy môže byť priamočiara, no často nie je úplne jednoznačná. Ochorenie sa môže spočiatku javiť ako nádor na mozgu, mŕtvica alebo encefalitída. Tieto musia byť vylúčené ako prvé, v čom je nápomocné vyšetrenie MRI prístrojom, vyšetruje sa hlavne mozog a miecha. Snímky ukazujú obsah vody v tkanivách, lézie sklerózy multiplex jej majú viac.

2. Vyšetrenie magnetickou rezonanciou

MRI vyšetrenie ukáže veľkosť, množstvo a rozmiestnenie lézií. V niektorých prípadoch môže lekár pacienta poslať na vyšetrenie aj niekoľko razy, aby zistil, či sa stav a počet lézií vyvíja a či bol mozog poškodený. U 95% pacientov sa zmeny na MRI viditeľne prejavia. Lekár ďalej sleduje aj to, či sa lézie rozširujú a vďaka MRI vyšetreniu to vie dnes robiť efektívne. V kombinácii s ďalšími výsledkami z neurologických vyšetrení a pacientovou anamnézou je MRI dôležitým nástrojom na potvrdenie diagnózy.

3. Priebeh MRI vyšetrenia

Na vyšetrenie MRI prístrojom si treba vyhradiť dostatok času, pretože počas samotného skenovania tela pacienta sa zhotovuje niekoľko rôznych sérií obrázkov.  Trvá od 20 do 40 minút. Vyšetrenie vykonávajú technici MRI prístrojov, ktorí sú kvalifikovaní na prácu s nimi. Obvykle pacienta privítajú, dajú mu inštrukcie o celej procedúre. Sedia pri  počítačovej obrazovke, mimo miestnosti s MRI prístrojom a cez veľké sklo pacienta sledujú a komunikujú s ním počas celej procedúry. Počas vyšetrenia je pacient v relatívne uzavretom prostredí. Ak trpíte klaustrofóbiou alebo vám vadí hluk, sú dve možnosti. Jednou z nich je vyšetrenie prostredníctvom tzv. otvoreného magnetu, ktorý poskytuje viac miesta alebo jednoducho požiadajte o sedatíva.

4. Použitie kontrastných látok

Pri skleróze multiplex sa robia vyšetrenia s kontrastnou látkou i bez nej. Kontrastná látka gadolinium umožňuje lepšie odlíšiť aktívne lézie, kde prebieha zápal, od zdravých častí mozgu. Aktívne lézie absorbujú farbu a na snímkach sú výraznejšie. Kontrastnú látku vstreknú lekári pacientovi do žily injekciou. Správne zobrazenie a určenie aktívnych lézií umožňuje lepšie pochopiť napredovanie ochorenia a monitorovať liečbu. Vyšetrenie bez kontrastnej látky zobrazuje všetky lézie a je rovnako dôležité, najmä pri monitorovaní ochorenia.

5. Výsledná správa

Rádiológovia, ktorí snímky interpretujú, sú obvykle v ďalšej miestnosti podobnej kabínke, kde na počítači študujú jednotlivé snímky a zapisujú nálezy do správ. Niekedy si môžu pozerať snímky v priamom čase a dávať technikom ďalšie inštrukcie. Správa s nálezmi obsahuje vyjadrenia a komentáre rádiológa a je určená pre odosielajúceho lekára. Ak máte otázky, treba sa pýtať predovšetkým jeho. Ak nevie odpovedať, neváhajte kontaktovať interpretujúceho rádiológa alebo neurorádiológa. Pýtajte si detailnejšie vysvetlenie.  


HNonline vám teraz prináša možnosť získať druhý názor svetových
odborníkov s 10 percentnou zľavou.
Stačí, ak pri objednávke posudku na stránke www.diagnose.me zadáte kód HNONLINE.
Špeciálna ponuka platí do konca februára 2015.
Viac informácií nájdete TU.


Ak pacient podstúpil aj vyšetrenie mozgu magnetickou rezonanciou (MRI) alebo počítačovou tomografiou (CT) je dobré spýtať sa na názor aj viacerých odborníkov, ktorí sú pre danú časť tela špecializovaní a ich názor môže pomôcť odhaliť ďalšie zistenia.


MRI snímky mozgu, ale aj iných častí tela, rovnako ako aj snímky z vašich CT či röntgenových vyšetrení teraz môžete prostredníctvom portálu www.diagnose.me jednoduchou cestou konzultovať nielen s doktorom Sarikayom, ale aj s desiatkami ďalších popredných špecialistov z celého sveta.

01 - Modified: 2007-03-22 10:18:21 - Feat.: 0 - Title: Umenie ako imidž
menuLevel = 2, menuRoute = style/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
13. apríl 2024 07:43