31.10.2015, 00:00

Ako sa vyhnúť rakovine z údenín? Jedzte lamie mäso, radia Bolívijčania

Svetová zdravotnícka organizácia čelí kvôli zaradeniu údenín a spracovaného mäsa na zoznam karcinogénov vlne kritiky.

Ako sa vyhnúť rakovine z údenín? Jedzte lamie mäso, radia Bolívijčania

Bolívijské ministerstvo zdravotníctva však správu privítalo a vyzvalo obyvateľov planéty, aby červené mäso vo svojom jedálničku nahradili mäsom z lám.

Svalovina juhoamerických párnokopytníkov má podľa Bolívijčanov nízky obsah tukov a vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín.

Lamie mäso už dávno nie je len potravou chudobných andských farmárov, v posledných rokoch sa dostalo na stoly módnych reštaurácií v La Pazu a Lime. Osobitnú pochúťkou je údajne lamie carpaccio. I tu podľa Bolívijčanov ale platí: Všetkého s mierou.

Správa Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou WHO, vyvolala zdesenie aj pobúrenie takmer po celom svete. Zaradila totiž obľúbené údeniny, ako je šunka, slanina či párky, na zoznam preukázaných karcinogénov, kde figuruje napríklad aj tabak, azbest či plutónium. Rakovinu podľa správy IARC navyše "pravdepodobne" spôsobuje aj nespracované červené mäso.

Mäso nie je jed, mierni emócie WHO

WHO teraz krotí emócie vyvolané správou. Podľa nej varovanie neznamená, že by ľudia mali prestať jesť mäso úplne. "Najnovšia správa IARC nevyzýva ľudí, aby prestali jesť spracované mäso, dáva ale najavo, že obmedzenie jeho konzumácie môže znížiť riziko rakoviny tráviaceho traktu," stojí vo štvrtkovom vyjadrení WHO. Diskutovaná správa vraj len potvrdila výživové odporúčania WHO z roku 2002, podľa ktorých by ľudia mali znížiť konzumáciu mäsových výrobkov, aby "znížili riziko rakoviny".

Odhady hovoria o tom, že rakovina spôsobená nadmernou konzumáciou mäsových výrobkov podľahne každoročne asi 34 000 ľudí. Karcinómy spôsobené fajčením majú podľa rovnakej metodiky na svedomí úmrtie asi jedného milióna ľudí, alkohol zabije každý rok asi 600 000 osôb a znečistené ovzdušie 200 000.

WHO vo štvrtok tiež uviedla, že v rámci organizácie pôsobí stála skupina odborníkov, ktorí pravidelne hodnotia vplyv výživy na vznik a priebeh chorôb. Zísť by sa mala znovu na začiatku budúceho roka, aby sa na základe najnovších vedeckých poznatkov zaoberala "miestom mäsových výrobkov a červeného mäsa v kontexte zdravej výživy".

Proti výsledkom správy sa ostro ohradili predovšetkým výrobcovia mäsových výrobkov, ale aj niektorí politici. Podľa severoamerického mäsového ústavu (NAMI), ktorý združuje spracovateľa mäsa predovšetkým z USA, vedci upravovali dáta tak, aby došli k vopred určenému záveru. Austrálsky minister poľnohospodárstva správu označil za "frašku".

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.