StoryEditor

O zdravie musí bojovať každý sám za seba

11.09.2012, 00:00
Správa o zdravotnom stave Slovákov za posledné tri roky (2009 -- 2011) prináša viacero zaujímavých faktov. Viac v analýze Alena Cvopová z Odboru podpory zdravia Úradu verejného zdravotníctva.

Počet narodených detí u nás každý rok klesá, naopak, pribúda ľudí v staršom veku. Kde teda treba hľadať dôvody tohto stavu? Prechod od plánovaného k trhovému hospodárstvu priniesol nový „fenomén“, a to rastúcu nezamestnanosť a vysokú infláciu. Na strane druhej sa mladí ľudia chcú sebarealizovať, tiež súčasná generácia odkladá založenie rodiny z dôvodu zlej bytovej situácie, ekonomickej neistoty, uprednostňujú stabilitu v zamestnaní a určité spoločenské postavenie. Tým sa zvyšuje vek matky – prvorodičky, ale zároveň sa znižuje úroveň úhrnnej plodnosti žien. Tiež možnosť užívania účinnej a dostupnej antikoncepcie umožňuje ženám slobodne sa rozhodnúť a naplánovať tehotenstvo. Do popredia sa dostáva emancipácia, osobná sloboda. Menší počet detí v rodine umožňuje rodičom ľahšie uhradiť rastúce náklady na ich výchovu a vzdelanie.

Lepšia starostlivosť o starších
Ľudí v staršom veku pribúda aj v dôsledku zlepšenia zdravotnej starostlivosti. Technologický, vedecký pokrok, modernizácia lekárskej starostlivosti umožnili pokles úmrtnosti, čo sa prejavuje v rastúcej strednej dĺžke života a lepšom zdravotnom stave populácie. Zdravotnícka starostlivosť o starších ľudí je nákladná a k jej zníženiu môže prispieť zdravší životný štýl seniorov, tzv. „prevencia u starších“. Za hlavné faktory zdravého starnutia môžeme považovať zdravú životosprávu, fyzickú aktivitu, nefajčenie a umiernenú spotrebu alkoholu. Pre zlepšenie celkového zdravotného stavu populácie je potrebné mať dobrý zdravotnícky systém, zabezpečenie životného štandardu, lepšieho vzdelania, podporovanie zdravšieho životného štýlu a preventívneho prístupu k zdraviu.

Počet hospitalizácií rastie
Zaujímavým údajom je, že priemerný počet všetkých hospitalizácií aj hospitalizácií „pre chorobu“ sa v rokoch 2009 – 2011 v porovnaní s rokom 2006 – 2008 zvýšil o šesť percent. Nárast počtu hospitalizácií možno hľadať v náraste počtu obyvateľov, aj v náraste počtu obyvateľov nad 65 rokov, ale napríklad aj v nových možnostiach a metódach liečby, napríklad onkologických ochorení. Vzostupy alebo poklesy hospitalizácií môžu byť odrazom viacerých dôvodov: závisia od závažnosti ochorenia, od možnosti nemocníc liečiť pacienta vo „vlastnej réžii“ alebo v spolupráci s iným oddelením tej istej alebo inej nemocnice, ale aj od toho, či sú možnosti nahradiť ústavnú liečbu efektívnou ambulantnou starostlivosťou. Napríklad zvyšujúci sa počet hospitalizácií pre choroby obehovej sústavy súvisí s frekvenčnými prekladmi pacientov na vysokošpecializované pracoviská a s ich častejším následným „návratom“ na pôvodné pracovisko. Pri takomto manažmente sa však docielilo zároveň skrátenie priemerného pobytu pacienta v nemocnici.

Zodpovednosť za zdravie
Medzi prioritné chronické skupiny chorôb, ktoré majú zásadný dosah na kvalitu života populácie, patria choroby srdca a ciev, nádory, choroby pohybovej sústavy, diabetes a duševné choroby. Príčiny treba hľadať v príčinách jednotlivých ochorení a vo forme a spôsobe života. Prevenciou môže byť odhaľovanie rizikových faktorov v životnom prostredí, ale aj zlepšenie pracovného prostredia a životného štýlu každého z nás. Dominantnú úlohu v príčinách úmrtnosti, chorobnosti a invalidizácie budú aj v ďalších rokoch naďalej zohrávať choroby obehovej sústavy a nádorové ochorenia.
V rebríčku srdcovocievnych ochorení naďalej dominujú ischemická choroba srdca, vrátane infarktov myokardu a náhlych cievnych ochorení mozgu. Zhubné nádory kolorekta (hrubého čreva a konečníka) u oboch pohlaví, prostaty u mužov a prsníkov u žien, budú predstavovať jeden z najzávažnejších problémov najbližších rokov. Treba počítať aj s vysokým výskytom diabetu II. typu, ochorení pohybového aparátu, pod vplyvom spôsobu života môže pretrvávať aj vysoký výskyt psychiatrických ochorení a duševných porúch. Na jednej strane je tu úloha a výzva aj pre nás – pre oblasť zdravotníctva, prostredníctvom výchovy k zdraviu poskytnúť verejnosti dostatok informácií o možnostiach a spôsoboch prevencie chorôb, motivovať ľudí k zmene rizikového správania a postoja k sebe, k zodpovednosti za svoje zdravie. A na druhej strane, je potrebná väčšia zainteresovanosť na strane verejnosti, a zodpovednosť každého jedinca za svoje zdravie – aktívny postoj k svojmu zdraviu.

Závery zo Správy o zdravotnom stave Slovákov (2009 – 2011):
– úmrtnosť sa od roku 1993 naďalej udržuje pod hranicou 10 zomretých osôb na 1 000 obyvateľov,
– naďalej v príčinách úmrtnosti dominujú choroby obehovej sústavy a nádorové ochorenia, úmrtia z vonkajších príčin, ochorenia dýchacej a tráviacej sústavy,
– od roku 2004 sa mierne zvyšuje pôrodnosť, naďalej klesá potratovosť, prirodzený prírastok na 1 000 obyvateľov je v kladných číslach,
– v rokoch 2009 – 2011 oproti rokom 2006 – 2008 priemerný počet všetkých úmrtí na srdcovocievne ochorenia i predčasné úmrtia (0 – 64 rokov) klesli o 3,4 % (naďalej zostávame na chvoste Európy),
– naďalej pokračuje nárast výskytu diabetu (od roku 2000 sa počet diabetikov zvýšil o 20 %) ,
– od roku 2000 plynule rastie počet psychiatrických vyšetrení, no priamy výskyt psychiatrických ochorení sa od roku 2008 nezvyšuje,
– u Slovákov sa naďalej vyskytuje vysoká miera rizikových faktorov, ako sú hypertenzia, obezita, fajčenie a podobne

menuLevel = 2, menuRoute = style/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 14:35