StoryEditor

Praha vystavuje Tiziana, ktorého neuvidíte nikde na svete

11.03.2016, 23:00
Autor:
grigri

Svet očaril najmä svojím talentom pre využitie farieb a šerosvitu. Ovplyvnil tým svojich súčasníkov i budúce generácie maliarov a zaradil sa k najväčším výtvarným géniom histórie. Reč je o Tizianovi Vecelliovi, ktorého diela aktuálne vystavuje Pražský hrad v historickom priestore Cisárskej koniarne pod príznačným názvom: Tiziano – Vanitas. Básnik obrazu a odtieňa krásy.
Taliansky maliar, tvoriaci v 16. storočí, totiž zostáva dodnes obdivovaný ešte pre čosi: pre výnimočný cit vyobraziť v portrétoch ženskú tvár aj telo v ich plnej a krehkej kráse. Práve tú si návštevníci v Prahe užijú vrchovato.

Vanitas a Flora
„Výstava pozostáva zo 46 diel, pričom prevažná väčšina z nich pochádza zo súkromných zbierok, v mnohých prípadoch až z Veľkej Británie či USA,“ hovorí pre HN projektový manažér výstavy Daniel Ross. Inými slovami, do českej metropoly boli privezené vyslovene pre túto príležitosť a niektoré z nich tu svet môže obdivovať úplne prvý raz. Nejde o putovnú výstavu, po jej skončení diela poputujú nazad k majiteľom.
K najväčším lákadlám patria majstrovské obrazy, ktoré aj prepožičali názov celej výstave: Mladá žena pred zrkadlom, väčšmi známe ako alegória Vanitas. Lahôdkou je aj dielo Flora, ktoré sa podľa Rossových slov dodnes vystavovalo len vo Florencii.



Samozrejme, Tizian sa nezameriaval len na ženy, šírka jeho tematického záberu sa pohybovala od portrétov, cez krajinomaľby, k mytologickým a náboženským námetom. Všetky z nich sú zastúpené aj v Prahe. Tizian však bol výnimočný nielen svojou všestrannosťou a majstrovstvom, ale aj dĺžkou času, ktorú maliarstvu zasvätil. Hoci presný dátum jeho narodenia nie je známy, dožil sa okolo deväťdesiat rokov, pričom už v deviatich alebo desiatich rokoch bol podľa tradície poslaný do Benátok, kde sa začal „učiť za maliara“.

Málo známy Tizian
Výstava približuje aj jeho život: cez dielňu pri jeho benátskej rezidencii v Biri Grande, ktorá dosiahla už za doby svojej činnosti obrovský ohlas a vďaka svojej starostlivosti o detail uspokojovala aj tú najnáročnejšiu klientelu. Ale aj prostredníctvom predmetov, ktoré pri svojej tvorbe využíval.
Garantom a hlavným kurátorom výstavy je profesor Lionello Puppi, ktorý je jedným z najväčších svetových odborníkov na Tiziana. Výstava sa napriek tomu nevyhla kritike. České Hospodářské noviny ju napríklad označili za sklamanie. „Tento pocit môže vyplynúť z nesprávneho očakávania. Na Pražskom hrade totiž diváci neuvidia najslávnejšie Tizianove obrazy, známe zo zbierok Louvra a iných svetových galérií. Jej prednosťou je práve fakt, že sa tu nachádzajú menej známe obrazy, ktoré nemajú návštevníci šancu vidieť nikde inde,“ reaguje Daniel Ross. A zrejme ani nebudú. Ak chcete unikátne diela Tiziana stihnúť aj vy, máte na to už len čosi vyše týždňa. Výstava sa končí 20.marca.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-05 13:32:13 - Feat.: - Title: Znamenia, ktoré sa môžu tešiť na víkend: Na čo sa títo štyria majú pripraviť?
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 23:45