StoryEditor

Boli sme sa pozrieť na miesta, kde sa nakrúcal nový Bond

06.12.2015, 17:12

Zasnežená krajina, tajomné jazero a na ňom agent 007. S HN MAGAZÍNOM sme boli na miestach, kde sa nakrúcala čerstvá bondovka Spectre. Najdlhšia, najnovšia aj najdrahšia. Hoci scény od susedov v Rakúsku tvoria len zlomok filmu, využili ich dokonale. Pozrite sa s nami, ako sa robí biznis s Bondom.


Keď pred troma rokmi prišiel do kín Skyfall, dal jasne najavo, že Bond, James Bond, nepatrí do starého železa. A dokáže dosiahnuť závratné príjmy. Aktuálne mu patrí trinásta priečka v tabuľkách najziskovejších filmov. Keď sa 6. novembra do kín dostal nový Spectre (oficiálna premiéra v Londýne bola 26. októbra), latka bola nasadená poriadne vysoko. No letmý pohľad do sál, kde ľudia čakali na lístky v radoch a pri premietaní sedeli aj na schodoch (áno, aj na Slovensku), naznačil jeho potenciál. Konkrétne u nás si počas prvých štyroch dní  prišlo film pozrieť až 66 400 divákov. Zaradil sa tak na piate miesto najlepších otváracích víkendov všetkých čias, na tretie miesto najúspešnejších filmových štartov tento rok a dosiahol najvyššiu návštevnosť počas prvého víkendu spomedzi všetkých bondoviek.
No ešte o poznanie väčšie šialenstvo spôsobil Spectre v susednom Rakúsku. Pretože tri miesta - lyžiarske stredisko Sölden, biatlonové centrum Obertiliach a magické jazero Altaussee si „zahrali“ po boku Daniela Craiga. Za svojich doslova pätnásť minút slávy zinkasovali slušné prostriedky. A z Bonda chcú vyťažiť ešte viac. Pripútajte sa, pozývame vás na jazdu s agentom 007.



 

Bond po rakúsky
Je pokojné štvrtkové predpoludnie a my parkujeme pred hotelom Seevilla v rakúskom Altaussee. Chvíľu sa neveriacky potulujeme po brehu rovnomenného jazera, do ktorého vybieha terasa hotela. Pokojná a trochu ospalá atmosféra zaliata asi posledným slnkom tohtoročného babieho leta ničím nenaznačuje, že sa to tu pred niekoľkými mesiacmi hemžilo filmármi A reportérmi z celého sveta. Vidiecka idyla akosi nejde dohromady so žánrom, v ktorom svištia guľky a pokoj majú už iba tí, ktorých zasiahnu. „Bond? Viete, sme zaviazaní mlčanlivosťou, veľa vám toho nemôžem povedať,“ nedôverčivo hľadí na novinársky preukaz manažér hotela Alexander Gulewicz. Práve v ňom totiž počas natáčania býval celý štáb na čele s hlavným hrdinom.





No po chvíli sa pri káve rozhovorí. „Samozrejme, sme nesmierne šťastní, že sme tu mali Bonda. Bola to skvelá príležitosť,“ začína opatrne. Dvom dňom natáčania predchádzali dva mesiace príprav. A potom to prišlo - vyše tucta kamiónov naložených technikou, štáb, poľná kuchyňa s vlastným kuchárom. Pri predstave, ako sa po úzkej ceste, kde sme ledva prešli malým osobným autom, tiesnili omnoho väčšie „stroje“, sa trochu zatají dych. „Celá oblasť bola pre dopravu uzavretá, inak by to nešlo,“ dôvodí Gulewicz. Na dokreslenie pridáva čísla - Altaussee, ktoré má niečo vyše 1 800 obyvateľov, a jeho blízke okolie, muselo pojať 500-členný štáb a desiatky novinárov.

 


Prečítajte si aj:
12 vecí, ktoré by ste mali vedieť o novom Bondovi
Po stopách agenta 007. Toto sú top hotely, ktoré si obľúbil aj James Bond
Bond vstúpil do kín vo veľkom štýle. Prekonal svojich predchodcov



Reklama za diskrétnosť
Ak by ste však čakali veľké tabule s nápisom „V tomto hoteli/v tejto izbe spal James Bond“, budete sklamaní. Historický hotel, do ktorého svojho času chodieval na letné prázdniny aj známy hudobný skladateľ Johannes Brahms, si zakladá na „pokojnej turistike“, ako vysvetľuje ešte stále tajomne sa tváriaci manažér. Ktorý je, mimochodom, už štvrtou generáciou, ktorá hotel vlastní. „Viete, my nepôjdeme cestou ako v Söldene, kde majú rezeň Jamesa Bonda alebo 007 Strudel, to nie je naša mentalita,“ usmieva sa Alexander Gulewicz. Naráža na ďalšiu lokáciu - tirolské lyžiarske stredisko, ktoré si z Bonda urobilo hlavnú hviezdu sezóny. A popravde, v Altaussee to ani veľmi nepotrebujú. Im reklamu robí samotný film - meno jazero je totiž jediné, ktoré z trojice rakúskych destinácií v bondovke zaznie. Dokonca sa na plátne zjaví aj jeho poloha na mape. Čo na tom, že tirolské strediská zaplatili za možnosť účinkovať vo filme viac ako zapadnutá štajerská dedina, do ktorej je to z každej veľkej diaľnice ešte tak hodina cesty? „Ja si myslím, že je to práve kvôli diskrétnosti, ktorú mali u nás zaručenú,“ uvažuje Gulewicz.  





Túto úvahu nám o niečo neskôr potvrdí šéf miestnych hasičov Werner Fischer, ktorý počas nakrúcania zodpovedal za celú logistiku a bezpečnosť. „Producentka filmu Barbara Broccoli nám poslala osobný list, v ktorom ďakovala za profesionalitu a skvelé prostredie.“

Trikrát jedno Rakúsko
A ochotne sa podelí o podrobnosti z natáčania. „Mali sme tu dohromady pätnásť hasičských lodí, z toho len tri zo Štajerska, zvyšok sme si museli požičať. K domu, kde sa natáčalo, sa totiž nedalo dostať inak, ako po jazere,“ ukazuje malú flotilu na fotografii.
Tu sa však žiada malá vsuvka pre tých, ktorí novú bondovku nevideli. Také malé uvedenie do deja. Celá rakúska sekvencia trvá vo filme odhadom pätnásť minút. Záber, ako sa James Bond plaví po vodách Altaussee, asi tridsať sekúnd. Ďalších tridsať pohľad na dom na brehu jazera, v ktorom sa skrýva bývalý člen tajnej organizácie Spectre. Jej šéf má s Bondom nevyriadené účty z detstva a rieši to, ako inak, tým, že ničí celý svet a ľudí okolo Bonda.

Muž, čo sa skrýva v chatke pri jazere, je smrteľne chorý. No predtým, ako si preženie hlavou guľku, pošle Bonda za svojou dcérou, ktorá mu má dať ďalšiu stopu v pátraní. V tomto momente končí štajerská filmová päťminútovka a agent 007 sa presúva do tirolského Söldenu. To však z plátna nezistíte. Na ňom len uvidíte pôsobivé zábery na presklenú reštauráciu, ktorá sa ako topiaca ľadová kocka ligoce na zasnežených svahoch. A následne ešte pôsobivejšiu prestrelku a naháňačku, na ktorej konci Bond v lietadle bez krídel preletí cez sedliacky dom a zázračne nezranený pristane na ďalšom svahu (a oslobodí svoju Bond girl). To sme však reálne už v ďalšom tirolskom stredisku - Obertiliachu. No, opäť, na plátne vôbec nie je jasné, že by to bolo miesto vzdialené od pôvodného jazera zhruba dvestopäťdesiat kilometrov.



 

Bond na skipase
A práve toto podľa všetkého Tirolákov škrie - divák uvidí napísané Altaussee a potom absolútne nepostrehne zmenu prostredia. Najmä keď jazýček na váhach v prospech rakúskych lokácií vraj zvrátil práve aktívny manažér strediska v Söldene, ktorý sa vybral za tvorcami do Londýna a odprezentoval ho ako ideálne miesto pre Bonda. Alexander Gulewicz však vidí viacero styčných bodov. „Christoph Waltz, ktorý hrá hlavného záporného hrdinu, sa narodil v Rakúsku. Známy Klaus Maria Brandauer, ktorý stvárnil zloducha v bondovke Nikdy nehovor nikdy, je rodák z neďalekého Bad Aussee. A samotný autor literárnej predlohy Ian Flaming mal vraj k Tirolsku blízky vzťah, dokonca tam mal dom.“ Niet sa čo čudovať, že Spectre považujú Rakúšania tak trochu za svoju bondovku.

No kým stránka Seevilly v Altaussee iba skromne spomenie, že tam Bond bol, tá zo Söldenu v samostatnej sekcii chrlí články a zaujímavosti z nakrúcania. Bond je tam jednotkou na Facebooku a na nový rok chystajú hneď niekoľko aktiví spojených s 007. „Aké konkrétne zatiaľ prezradiť nemôžeme, no bude to veľkolepé,“ sľubuje Nicole Jäger z Ötztal Tourismus. Nachystané sú aj skipasy s Bondovou podobizňou.



 

Otvoríme v decembri
Vráťme sa však na breh Altaussee, kde sa biznis z Bondom roztáča predsa len o niečo decentnejšie. „Len samotná produkcia tu nechala vyše štyristo tisíc eur za niekoľko dní,“ prezrádza Werner Fischer. Prvotnú bondmániu, ktorá vypukla na prelome rokov počas filmovania, tak možno už čoskoro vystrieda nová. Ktorú by mohlo spustiť premietanie v kinách. „Viete, u nás sa hlavná sezóny začína až v zime,“ vysvetľuje nám jeden z domácich, keď sa márne snažíme dostať do ďalšieho hotela. Na väčšine reštaurácií, gasthofov či súkromných penziónov visí ceduľka s informáciou, že otvoria opäť až v decembri. „No môj známy, ktorý má pätnásť izieb tu neďaleko, mi hovoril, že už má rezervácie až do marca,“ dodáva.

Poobede sa brehy jazera zapĺňajú čipernými dôchodcami, no aj mladšími skupinami s paličkami v rukách. Nadšencov nordic walkingu stretávame po celej ceste k Jagdhausu Seewiese dobrú pol hodinu svižnej chôdze od hotela. „Dievčatá a vy čo tu robíte?“ prihovorí sa nám znenazdajky Slovenka, ktorá tu robí opatrovateľku. „Viem, že sa tu natáčal Bond, ale vtedy som tu nebola,“ vysvetľuje. V chate, ktorá poslúžila ako filmové kulisy, je v lete bufet. Momentálne na dverách visí len už dobre známa ceduľa - otvoríme v decembri. No len samotný výhľad na jazero stojí za to.




 

Tisíce litrov dieslu
Najmä keď k nemu zopár „pikošiek“ z nakrúcania pridá Werner Fischer. „Dva dni predtým, ako sem dorazil štáb, tu nebolo ani vločky. Deň predtým sa spustila taká snehová búrka, že sme museli niekoľkokrát odhrabávať cesty a neskôr zapadnuté kamióny.“ Jedinou špeciálnejšou požiadavkou vraj bol generátor na výrobu elektriny - predsa len, väčšina kamier aj osvetlenia musela byť primontovaná na loďky. „Za päť dní sme minuli päťtisíc litrov dieslu,“ hovorí. Hoci nakrúcanie preňho novinkou nebolo, pretože v Altaussee sa už vystriedali desiatky európskych produkcií, táto bola prvá s prívlastkom hollywoodska. „Mali to všetko perfektne zogranizované. A boli nesmierne úctiví a vďační.“ Pokiaľ teda budete mať cestu okolo, určite sa zastavte. A nemusí to byť iba kvôli Bondovi..

 


 

01 - Modified: 2007-11-28 14:24:00 - Feat.: 0 - Title: Fico: Nebude tolerovať rozbíjanie koalície Mečiarom v spolupráci s Dzurindom
01 - Modified: 2016-11-25 15:32:34 - Feat.: - Title: V rakúskej dedine majú najvýkonnejšiu lanovku na svete. Lyžoval tu aj James Bond 02 - Modified: 2016-09-05 16:37:15 - Feat.: - Title: Len blafuje? Za dve ďalšie bondovky núkajú Danielovi Craigovi 150 miliónov 03 - Modified: 2016-05-24 11:53:43 - Feat.: - Title: Špekuluje sa o novom Bondovi. Zahrá si ho agentka Scullyová? 04 - Modified: 2016-02-15 16:29:42 - Feat.: - Title: Hovorí sa o konci aktuálneho Jamesa Bonda. Craig bude hrať v seriáli 05 - Modified: 2015-11-10 11:37:48 - Feat.: - Title: Bond vstúpil do kín vo veľkom štýle. Prekonal svojich predchodcov
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 10:15