StoryEditor

Učím mladých, ako podnikať. A dám im peniaze

21.11.2013, 23:00
Mladí Európania už v biznise dobehli Ameriku, tvrdí známy fínsky biznis anjel v rozhovore pre HN.

Ak sa vás mladý absolvent univerzity spýta: mal by som skúsiť rozbehnúť vlastný biznis, alebo sa zamestnať – čo by ste mu odporučili?
Keby bol skvelý a naozaj presvedčivý, a mal aj výborný biznis plán, odporúčal by som ísť do podnikania. Ako podnikateľ si totiž mladý človek dobre nastaví svoje plány, ciele a naučí sa manažovať čas. Okrem toho má veľa slobody – no aj zodpovednosti a práce. Podnikanie môže byť nebo – ale aj peklo.
A majú vôbec mladí Európania dosť guráže, aby rozbehli vlastný biznis?
Jednoznačne! V minulosti sa hovorilo, že skôr Američania sú naklonení tomu, aby začali podnikať. Dnes je už európska „mládež“ veľmi konkurencieschopná v tejto oblasti – pozrime sa napríklad na projekty, ako sú Skype, Spotify, Rovio či Supercell. Samozrejme, bez pomoci sponzorov by sa veľa startupov určite nedostalo tam, kde sú. 
V čom je teda postoj mladých Američanov k „mladému“ biznisu odlišný od západnej alebo východnej Európy?
Internet spojil národy do takej miery, že sú všetci inovatívni viac-menej rovnako. USA majú dlhú históriu v podpore podnikania, ale musím povedať, že Európania ich dobiehajú. Rýchlo. Mladí ľudia majú veľa možností, viac než sme mali my. Dôkazom toho je napríklad spomínaný Skype – pôvodne startup z Estónska. Okrem toho, sieť podpory startupov je dnes veľmi rozvinutá a medzinárodná. Dokonca aj africké krajiny už majú založené vlastné siete biznis anjelov. A spolupracujú s globálnymi investormi.


 

Ako mladým pomáha samotné podnikateľské prostredie? Ste z Fínska – ako dlho tam napríklad trvá založenie firmy?
Keď máte reálny biznis plán – stačí na to deň. A reálne podnikať môžete okamžite, niekedy aj pred oficiálnou registráciou. Plná registrácia prebehne maximálne za jeden až tri týždne. 
To je skutočne rýchle... Váš biznis je založený na pomoci iným – ste „biznis anjelom“. Podľa čoho sa rozhodnete, aký startup podporíte?
Moje kritériá sú nasledujúce: dobrý tím, veľký alebo rýchlo rastúci trh, merateľný biznis model, férové podmienky vzájomnej dohody. Zvyčajne investujem vtedy, ak už firma má aké-také postavenie na trhu a niekoľko zákazníkov. 
A aká je vaša úloha po tom, ako do firmy vstúpite ako biznis anjel?
Zvyčajne som aktívnym investorom a zaujmem aj miesto člena predstavenstva vo firme. 
Stalo sa, že vaša investícia  zlyhala?
Tri z mojich 21 investícií zlyhali. Všetky kvôli neschopnému manažmentu, ktorý nedokázal zabezpečiť chod firmy. 
Konkrétne? Čo sú najväčšie chyby, ktoré mladí podnikatelia – startupisti, robia?
Príliš skoro žiadajú investorov o podporu, nemajú životaschopný biznis plán – to znamená, že sa odpália na začiatku, napriek tomu, že majú potenciál. Najprv si sami musia overiť, že to, čo robia, môže fungovať. Len čo sa potvrdí, že ich činnosť môže generovať zisk – tak, že napríklad získajú zákazníkov, môžu žiadať o podporu. Podpora nie je to jediné, čo drží firmu nad vodou. To si musia uvedomiť. 
Čo vás vlastne motivuje, aby ste finančne podporovali iných?
Práca s mladými podnikateľmi je, povedal by som, „regenerujúca“ a zároveň vďačná. Každý deň je iný. Veľa sa naučíte a ide vlastne o win-win situáciu. Biznis anjel získa späť investíciu, zarobí a podnikateľ exceluje v biznise. 
 

Kto je Ari Korhonen
Pochádza z Fínska. V roku 2010 bol vyhlásený za Európskeho podnikateľského anjela roka. Je predsedom European Business Angel Network. Viac než 20 rokov podnikal v oblasti IT a zamestnával sto ľudí, neskôr jeho firmu kúpil veľký investor a on sa rozhodol, že začne pomáhať rozbiehať podnikanie mladým biznismenom. 

***

O Startup Awards 2013
Konajú sa dnes, 22. novembra, v Bratislave. Je to najväčšie startup podujatie na Slovensku, aktuálne ide o tretí ročník. Organizátormi sú Neulogy, ZSE, KPMG a Tatra banka, Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom podujatia.

Ako to funguje
Startupisti – mladí podnikatelia s nápadom, majú iba 4 minúty na to, aby ho odprezentovali pred porotou zloženou z investorov. Ak zaujmú a vyhrajú, okrem podpory získajú aj exkurziu do investičných hubov v USA či inde vo svete.

Víťazné startupy z minulého roka
Mapz – projekt na asistenciu pre nevidiacich
Asana – stoličky so špeciálnym dizajnom
Excalibur – aplikácia, ktorá nahrádza heslá na počítači
A*space – diagnostický nástroj na ľudské patogény

01 - Modified: 2005-09-22 17:37:00 - Feat.: 0 - Title: BVS za 1. polrok so ziskom pred zdanením 107,7 mil. Sk
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:27