Flickr
StoryEditor

Ak užívate ibalgin či iné lieky proti bolesti, toto by ste mali vedieť, varujú vedci

21.07.2017, 00:01
Autor:
ipip
Existuje veľa konvencií a múdrostí o liečivách a liekoch, ktoré užívame na utlmenie bolesti. Niektorí však pravidelnejšie, ako ostatní: takmer každodenne. S tým súvisia aj úskalia a nebezpečie, že ich užívame bez potrebnej konzultácie s lekárom.

Podľa štátneho ústavu pre kontrolu liečiv pritom lieky užívajú správne len traja z piatich pacientov. V poslednej štúdii o medikamentoch na utlmenie bolesti, publikovanej v American Journal of Epidemiology, výskum doktora Garyho Curhana z Brigham Women’s Hospital prišiel na zásadné zistenia, píše Time.

Správa hovorí, že ženy, ktoré dlhodobo užívajú analgetiká (NSAID- Nesteroidné antiflogistiká alebo nesteroidné protizápalové látky s analgetickými, antipyretickými a protizápalovými účinkami – znižujú bolesť, horúčku a zápal) a paracetamol si privolávajú zvýšené riziko straty sluchu.

Analýza zahŕňa viac ako 55-tisíc žien v rámci štúdie ´Nurses’ Health Study´ a prišla na to, že ľudia, ktorí nahlásili užívanie antiflogistík (látok s analgetickými a protizápalovými účinkami) ako ibuprofen a paracetamol počas obdobia viac ako šiestich rokov, vykazovali až o deväť až 10 percent zvýšené riziko straty sluchu.

Netýkalo sa to tých žien, ktoré užívali aspirín, pretože nevykazovali podobné problémy s poškodením sluchu (ženy v rámci výskumu informovali ako o užívaní NSAID, tak aj aspirínu).

„Obávam sa, že ľudia si myslia, že NSAID (ibubrofen a paracetamol) sú absolútne bezpečné a nie je dôvod zamýšľať sa nad potenciálnymi vedľajšími efektami,“ hovorí Curhan.

„Ale obzvlášť chcem upozorniť tých, ktorí ich užívajú pri chronických bolestiach, na to, že je dôležité skôr sa pokúsiť prísť na dôvod bolesti, ako na spôsob, ako ju utlmiť alebo liečiť“.

To je jedinou odpoveďou na dlhodobé užívanie týchto liekov – bez lekárskeho predpisu. Ak ich užívate len občas, počas krátkej doby, na utlmenie nečakanej bolesti, sú relatívne bezpečné.

Pretože, ak nie sú na lekársky predpis, pre mnohých z nás  sa stáva ich užívanie pri bolestiach hlavy a všeobecne bolestiach, rutinou. Namiesto toho, aby sme riešili príčinu bolesti. Týka sa to aj podporných medikamentov, používaných na zvýšenie efektivity cvičenia alebo tých, ktoré pomáhajú pri problémoch so spánkom. „Ľudia by si mali byť vedomí aj druhej a odvrátenej stránky užívania analgetík,“ upozorňuje Curhan.

Nedávna štúdia prišla na to, že pravidelné užívanie medikamentov vedie k riziku zlyhania srdca a problémom s hypertenziou (vysokým tlakom). Takisto môže byť ovplyvnený aj sluch. Zatiaľ čo posledná štúdia neprišla na to, ako sa ich užívanie konkrétne dotkne vplyvu na kvalitu sluchu, predchádzajúce práce naznačujú, že ich užívanie má vplyv na bunky, nachádzajúce sa v ľudskom uchu, ale aj na krv a kyslík, ktoré prúdia citlivými časťami orgánu. Tie vplývajú na kvalitu sluchu.  

Rizikové skupiny

  • Seniori

Najohrozenejšou skupinou sú starší ľudia. Často užívajú nevhodné kombinácie liekov a veľmi časté sú duplicity liekov, keď hrozí predávkovanie. Platí to v prípade paracetamolu (paralen, panadol, eferalgan, coldrex).

  • Malé deti

Často je to problém aj u malých detí, ktorých mamičky im servírujú viac rovnakej účinnej látky pod rôznymi názvami, pričom môže dôjsť až k smrteľnej otrave. Počas jedného až dvoch dní dôjde k prechodnému zlepšeniu, potom sa však nevoľnosť vracia a po niekoľkých dňoch môže dôjsť až k zlyhaniu obličiek, pečene, k otrave krvi a kóme.

  • Mladiství

Lieky na bolesť často kombinujú s alkoholom. Tu je potrebné dávať pozor hlavne na paracetamol, jeden z najúčinnejších liekov na chrípku a horúčku. V pečeni sa látka mení na toxický jed. Jeho bežnú dávku pečeň ľahko odbúra, ale ak k tomu musí odstrániť ešte vypitý alkohol, hrozia problémy, ako píše Petra Hátlová, ktorá je redaktorkou magazínu Téma.

„Môže to viesť až k akútnemu zlyhaniu pečene. Počas liečby paracetamolom je vhodné znížiť aj príjem kofeínu,“ varuje Slanař.

„Jednou zo správ, ktorú chceme odovzdať verejnosti, je, že aj napriek tomu, že ide o lieky, ktoré sú voľnopredajné, nepotrebujete na ne predpis od lekára a v rámci krátkodobého užívania sú bezpečné pre zdravie človeka, netreba zabúdať na to, že sa to netýka tých, ktorí ich užívajú dlhodobo. To len málokto berie do úvahy,“ uzatvára Curhan.

01 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 02 - Modified: 2024-04-11 14:45:00 - Feat.: - Title: Dezinfekčné chemikálie môžu poškodiť kritické podporné bunky v mozgu, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 05 - Modified: 2024-04-10 12:22:12 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa vo veľkom premnožil tento hmyz. Láka na svoje sfarbenie, no je prudko jedovatý a dokáže zabíjať
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
12. apríl 2024 11:46