14.07.2017, 00:01

Zásadná správa pre kávičkárov. Obľúbený nápoj vplýva na dlhovekosť a vznik rakoviny

Pijete kávu? Je možné, že si tým predlžujete život. Potvrdili to viaceré štúdie.

Zásadná správa pre kávičkárov. Obľúbený nápoj vplýva na dlhovekosť a vznik rakoviny
Zdroj: Flickr

Vedci skúmali kávu z rôznych uhlov. Podľa štúdie, ktorú publikoval magazín Annals of Internal Medicine, ľudia ktorí pili viac kávy, sa dožijú vyššieho veku ako tí čo kávu nepijú vôbec. Sledovali 700 tisíc ľudí v Spojených štátoch amerických a v desiatich krajinách Európy. Výsledky štúdie zverejnil Time.

Vedci sa však najmä zaujímali o pomer úmrtí časti populácie tmavšej pleti. Ľudia, ktorí pili viac kávy mali menšie riziko zomrieť (počas štúdie), ako tí, ktorí pili kávy menej alebo žiadnu.

Štúdia v Spojených štátoch zase zahrňovala Afroameričanov, Američanov - pochádzajúcich z Japonska a Latinoameričanov, vo veku od 45 do 75 rokov. Tí, ktorí vypili denne viac ako štyri šálky kávy, mali o 18 percent nižšie riziko smrti v najbližších 16 rokoch, oproti tým, ktorí kávu nepijú.

Potvrdilo sa, že stačí len jedna šálka kávy denne a riziko predčasného úmrtia sa znižuje o 12 percent.  (V tejto štúdii, si ľudia sami zaznamenávali konzumáciu).

Európska štúdia priniesla podobné výsledky:  ľudia, čo pijú kávu častejšie, než je obvyklé, vykazujú 7 až 12 percentné zníženie pravdepodobnosti úmrtia, ako tí, ktorí kávu úplne odmietajú. 

Štúdia ukazuje, že ľudia, ktorí pravidelne pijú kávu majú nižšie riziko cukrovky, menšie riziko mŕtvice, ochorení srdca a znižuje sa aj riziko rakoviny, čím sa aj odôvodňuje tvrdenie, prečo kávičkári žijú dlhšie.  

Najlepšie zo všetkého však je to, že štúdia dokázala, že efekt je rovnaký či pijeme kávu s kofeínom alebo bez kofeínu, takže kľúč k dlhovekosti nie je v kofeíne, ale v iných zložkách, ktoré káva obsahuje. Iná štúdia priniesla informácie, že zložkou, ktorá znižuje riziko spomenutých ochorení, je niečo iné, čo zjavne obsahuje antioxidanty a látky, ktoré im zabraňujú.

Treba si však uvedomiť, že výsledky štúdii nehovoria, že tí, čo kávu nepijú zomrú skôr. Kávičkárov však môže upokojiť fakt, že vypiť štyri šálky kávy (v priemere má jedna šálka dva decilitre), je bezpečné, uvádza Food and Chemical Toxicology. Nevýhody môže káva priniesť ľuďom, ktorí trpia nepravidelným tepom srdca a problémami s trávením.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.