Pixabay
StoryEditor

Pozor na kombinácie liekov a multivitamínov. Môžu uškodiť

03.09.2018, 00:01
Kupujete si potraviny, ktoré sú "posilnené" umelo dodanými vitamínmi a minerálnymi látkami, dávate peniaze za multivitamínové tabletky? Ak ste zdraví, asi to nevadí. Pri chorobe by ste si ale mali dávať pozor.

Cereálie na raňajky, jogurty, šťavy, čokoládové tyčinky ... Len máloktorá potravina unikla "obohateniu" vitamínmi a minerálnymi látkami. Je to ale v poriadku? pýtajú sa Lidovky.

"Toto sú väčšinou takzvané funkčné potraviny. Z pohľadu jednotlivých vitamínov a minerálnych látok to môže pre konzumenta mať zmysel v prípade, že mu práve nejaký vitamín chýba, napríklad kvôli chorobe," vysvetľuje farmaceut a nutričný ​​terapeut z Masarykovej univerzity v Brne Tomáš Pruša.

Kedy vitamíny nepomáhajú
"Z komplexného hľadiska sa ale naše telo vystavuje záťaži látok, ktoré musí spracovať," dopĺňa. "Tie môžu byť prirodzenou súčasťou surovín alebo môžu vznikať pri výrobe potravín a nemusia byť vždy vhodné." "Príkladom látok vznikajúcich pri výrobe potravín s negatívnym vplyvom na zdravie môžu byť chlorpropanoly v margarínoch a pekárenských výrobkoch či akrylamid vo výrobkoch zo zemiakov, v pekárenských výrobkoch, müsli," hovorí.

"Prečo vlastne vitamíny a minerálne látky konzumujete, keď ste zdravý?" pýta sa Tomáš Průša. "Môžete mi odpovedať, že vitamíny v tabletkách jete kvôli prevencii. Dobre, ale v niektorých štúdiách sa ukázalo, že doplnenie stravy o vitamíny nemusí byť vždy prospešné." Dôvod je prostý. V určitých podmienkach a pri vyšších dávkach sa môžu niektoré z vitamínov stať prooxidačnými. Namiesto toho, aby znižovali tvorbu voľných radikálov, ktoré môžu poškodzovať naše telo, naopak napríklad podporujú rozvoj zápalu.

"Mnoho ľudí má tiež strach z nasýtených tukov, ktoré sú napríklad v masle, tučných syroch alebo mäse. Obavy sú na mieste, keď budú jesť jednostranne založenú stravu, mať nedostatok pohybu, trpieť stresom. Potom si prídavkom vysokých dávok vitamínu C v podobe doplnkov stravy nepomôžu, ale môžu si uškodiť. To ale neplatí o konzumácii zeleniny, v nej nie je tak vysoký obsah jediného vitamínu a sú prítomné ďalšie látky s antioxidačným účinkom, napríklad flavonoidy," pokračuje Tomáš Pruša.

Multivitamíny? Orgány trpia
Ďalším trendom poslednej doby sú multivitamíny. Keď je niekto podľa magistra Prušu začne užívať bez odbornej konzultácie, môžu pomôcť v prípade potvrdeného nedostatku konkrétneho vitamínu. Ale všetko ostatné je pre náš organizmus nadbytočné.

"Je to záťaž pre obličky i pečeň. Ak sme zdraví, nič sa nestane. Ak máme choré napríklad práve obličky, potom to môže mať nepríjemné následky," upozorňuje brnenský farmaceut a nutričný ​​terapeut. Navyše platí, že vzájomnému pôsobeniu liečiv a doplnkov stravy nie je venovaná taká pozornosť ako pri vzájomnom pôsobení samotných liečiv. "Voľne dostupné vitamíny a minerálne látky sú spravidla predávajú ako doplnky stravy. Sú to teda potraviny a nároky na ne sú menej prísne ako nároky kladené na lieky," upozorňuje Tomáš Pruša.

Hry so zdravím
Ľudia skutočne často kombinujú rôzne doplnky stravy aj s liekmi a vôbec netušia, či to môže mať nejaké následky.

"Konkrétnym príkladom nešťastnej interakcie je napríklad chorý, ktorý berie warfarín," hovorí Tomáš Pruša. "To je liek proti zrážaniu krvi a predpisuje sa pacientom, ktorí mali nejaký kardiovaskulárny problém. Užívajú ho dlhodobo. Vo chvíli, keď si tento pacient vezme kvôli viróze ešte napríklad acylpyrín, alebo doplnok stravy či liečivú rastlinu s rovnakou obsahovou látkou, zvýši sa účinnosť warfarinu a môže hroziť riziko vnútorného krvácania. Podobne je potrebné dávať pozor pri doplnkoch stravy s cesnakom či u niektorých rastlín používaných v čínskej medicíne. Interakcie môžu ale tiež viesť k zníženiu účinnosti. Pri warfaríne to môže byť kombinácia s ženšenom alebo vyššími dávkami vitamínu C. "

Tiež napríklad vláknina znižuje vstrebávanie niektorých liečiv, vitamínov a minerálnych látok. Príkladom zníženia účinnosti je kombinácia hormonálnej antikoncepcie a ľubovníka bodkovaného, ​​pri ktorej môžu antikoncepčné pilulky stratiť účinnosť.

01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 02 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 03 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 05 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 02:23