Pixabay
StoryEditor

Zbraň v boji proti rakovine prsníka. Riziko úmrtia môže znížiť tento liek

05.06.2017, 13:22
Autor:
bapbap
Novou nádejou a zároveň cennou zbraňou v boji proti rakovine prsníka môže byť bežný liek na zníženie hladiny cholesterolu.

Statíny, ktorými sa lieči zvýšenie hladiny určitých lipidov v krvi, môžu podľa štúdií znížiť riziko úmrtia na následky rakoviny prsníka až o 40 percent, píšu Lidovky.

Tím medzinárodných vedcov skúmal sedem existujúcich štúdií zahŕňajúcich vyše 197 tisíc žien a zistili, že užívanie akéhokoľvek statínu znižuje riziko úmrtia na nádorové ochorenie prsníka o 27 percent. Najsilnejší účinok bol zaznamenaný u žien, ktoré boli sledované menej ako štyri roky. Riziko sa tak znížilo o 38 percent. Ukázalo sa, že na ženy sledované dlhší čas nemá užívanie významný vplyv. Uviedol to britský server The Independent.

Statíny zmenšujú pravdepodobnosť návratu ochorenia
Odborníci a charitatívne organizácie vyzývajú ku klinickej štúdii, ktorá by testovala účinok liekov porovnaním dvoch skupín pacientov. Výskum, ktorý bol predstavený na schôdzi Americkej spoločnosti pre klinickú onkológiu (ASCO) v Chicagu, vychádza z poznatkov zistených na začiatku tohto roka - pacientky s rakovinou prsníka, ktoré užívajú statíny, majú menšiu pravdepodobnosť návratu choroby.

Podľa tímu Národného onkologického centra v Pekingu vykazuje silne ochranný účinok bežný typ statínu, ktorý je rozpustný v tukoch, oproti statínu hydrofilnému. Podľa údajov z Informačného centra zdravia a sociálnej starostlivosti (NHS) bolo v minulom roku napísaných takmer 63 miliónov receptov na statíny rozpustné v tukoch, vrátane verejnosti známemu Simvastatínu. Ten je určený na zníženie hladín cholesterolu a tukových látok nazývaných triglyceridy v krvi.

Doktor Pin-liang Liou z oddelenia onkologického pekinského centra uviedol: "Urobili sme metaanalýzu a ukázalo sa, že statíny skutočne môžu zmeniť prognózu rakoviny prsníka. Je ale obmedzená ich typom a časom užívania. Lipofilné statíny (rozpustné v tukoch), prestupujú bunkovou membránou oveľa ľahšie. Majú nejaký dobrý účinok na imunitný systém, ktorý môže pomôcť zabiť rakovinotvorné bunky. "Dodal, že verí, že statíny budú v budúcnosti preukázanou a užitočnou liečbou rakoviny prsníka.

Dlhodobý účinok liekov zostáva nejasný
Štúdiu uvítala tiež barónka Baroness Delyth Morganová, generálna riaditeľka najväčšej britskej výskumnej charity rakoviny prsníka, Breast Cancer Now. Upozornila, že sú ešte potrebné klinické testovanie na dvoch samostatných skupinách pacientov. "Napriek pokrokom v liečbe si stále niektoré typy rakoviny prsníka nachádzajú spôsoby, ako sa stať odolnými voči liekom a pokračujú v raste," povedala Morganová. Oznámila tiež, že tento výskum naznačuje prínos statínov, ich dlhodobý účinok ale zostáva nejasný, a je potrebné ďalej skúmať aj riziká.

Breast International Group (BIG) je zameriava na spoluprácu medzi výskumníkmi na celosvetovej úrovni v oblasti rakoviny prsníka. Jej zverejnený výskum v časopise Journal of Clinical Oncology v apríli zistil, že ženy, ktoré užívali statíny, žijú dlhšie ako tie, ktoré ich neužívali. Počas ôsmich rokov sledovali vedci osem tisíc žien, z toho vyše 1400 z nich sa rakovina vrátila. Šanca na prežitie bola o 18 percent vyššia u tých, ktoré už na začiatku štúdie užívali statíny.

V minulom roku laboratórny výskum, uverejnený v časopise Cancer Research Breast tiež zistil, že niektoré rané nádory prsníka môžu produkovať molekulu "vyrobenú" z cholesterolu, ktorý napodobňuje estrogén a povzbudzuje rast nádorov. Použitie statínov u týchto pacientov by mohlo byť cenným prírastkom liečby rakoviny prsníka, uviedli vedci.

01 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 02 - Modified: 2024-04-02 12:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Galéria nádeje. Fotografka pomocou umelej inteligencie ukázala chorým ľuďom ich budúcnosť, ktorej sa možno nedožijú 03 - Modified: 2024-03-04 08:03:23 - Feat.: - Title: Rakovine krčka maternice vieme predísť. Aj tak každá desiata Slovenka nechodí ku gynekológovi 04 - Modified: 2024-02-29 09:27:45 - Feat.: - Title: Onkoliek Trodelvy by sa mohol hradiť zo zdravotného poistenia 05 - Modified: 2023-11-27 11:41:12 - Feat.: - Title: Nemocnica Bory otvorila moderné Mammacentrum
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 05:12