Reuters
StoryEditor

Do sto rokov vybudujeme na Marse mesto pre 600-tisíc ľudí. Arabský šejk má veľké plány

04.06.2017, 13:14

Na Mars sa chystá preniknúť kdekto. Americká NASA, Európska kozmická agentúra, pochopiteľne Čína, India, či súkromné ​​spoločnosti ako Mars One či Space X. V porovnaní so Spojenými arabskými emirátmi sú však tieto "ťažké váhy" vo svojich víziách trochári. Do sto rokov postavíme na červenej planéte plne funkčné mesto pre 600 tisíc ľudí, tvrdia tamojší vizionári.

Predseda vlády Spojených arabských emirátov šejk Muhammad ibn Rašíd Al Maktúm teraz zopakoval šokujúce kozmické plány svojej krajiny (prvýkrát tak urobil tento rok vo februári): Za sto rokov vybudujeme na červenej planéte plne funkčné mesto pre 600 000 ľudí. Povráva sa, že by sa mohlo volať Mesto múdrosti. Celé to vyzerá ako ťažké sci-fi, bohatí šejkovia však svoje zámery berú veľmi vážne.

Možno si poviete: Jednou vecou sú bombastické proklamácie, druhou - a o poznanie dôležitejšou - je ich realizácia. Kto však môže dnes povedať, čo bude za sto rokov?

Kozmické ambície Emirátov sú určite ambiciózne a dnes sa im aj mnohí posmievajú. Napadlo by však pred sto rokmi vôbec niekomu, že dnes sa akýsi arabský púštny štátik bude pýšiť najvyššou budovou sveta, najväčším umelým ostrovom sveta či najväčším nákupným centrom (ktoré mimochodom zahŕňa i kolóniu tučniakov)? Určite nie.

V každom prípade to vypovedá prinajmenšom o tom, že krajina od Perzského zálivu má fantáziu a neradno ju podceňovať. Naviac má financie a dlhodobý plán svojho rozvoja. Už v roku 2021 sa chce dostať medzi "ťahúňov" leteckých a kozmických technológií. Čo sa však týka konkrétnych krokov, je postup kolosálneho projektu Mars 2117 zatiaľ viac ako nejasný.

Vízia pre celé storočie
Čosi snáď môže napovedať plánovaná vesmírna sonda Hope, ktorú chcú šejkovia vypustiť za tri roky. Ďalšie tri roky potom má obiehať okolo Marsu.
Na druhej stranu predseda vlády Al Maktúm sa netají tým, že projekt Mars 2117 má predovšetkým inšpirovať a priniesť víziu, ktorej napĺňanie budú v rámci medzinárodnej spolupráce postupne zaisťovať budúce generácie konštruktérov aj rojkov v tom najlepšom slova zmysle. A predovšetkým pri tom nechcú Spojené arabské emiráty chýbať. Už teraz pre to robia mnohé.

"Chceme v tomto storočí rozvíjať vedu, špičkové moderné technológie a túžbu mladých ľudí po poznaní," vyhlásil Šejk Muhammad ibn Rašíd Al Maktúm, keď projekt zverejňoval. "Náš projekt je preniknutý práve touto víziou," dodal.

"Mars 2117 chápeme ako nadnárodnú snahu, vznik koalície krajín, ktorá bude spoločne postupovať k cieľu," uviedol pre agentúru Reuters Sajid Gergáví, programový riaditeľ marsovského projektu.

Smelý plán odráža nekonečné ambície tamojších vodcov, ktorí už dlhšiu dobu odlišujú Spojené arabské emiráty od väčšiny jeho susedov na Blízkom východe. Ambície umožnené oceánom ropy. "Usilujeme sa o nové úspechy. Ľudstvo nemá žiadny limit ani hranice, len svoju predstavivosť," hlása básnik a vizionár Al Maktúm.

Krajina dlhodobo venuje značnú pozornosť výchove vedcov a inžinierov, mladým umožňuje štúdiá na najšpičkovejších svetových univerzitách. Už táto snaha môže priniesť svoje ovocie, aj keby sa plán na kolonizáciu Marsu náhodou nakoniec nepodaril.

01 - Modified: 2022-04-29 09:34:15 - Feat.: - Title: Ingenuity prvýkrát v ôsmich metroch. A ukázal, čo „ostalo“ z pristátia na Marse 02 - Modified: 2022-04-21 10:50:31 - Feat.: - Title: Ako vyzerá zatmenie Slnka z inej planéty? Rover na Marse natočil fascinujúce video 03 - Modified: 2022-01-18 15:02:46 - Feat.: - Title: Curiosity objavilo na Marse ložiská izotopu spájaného so životom. Vedci nechcú nechať nič na náhodu 04 - Modified: 2021-10-18 14:30:03 - Feat.: - Title: Mars predstavuje novú riaditeľku ľudských zdrojov pre Strednú Európu 05 - Modified: 2021-08-13 14:48:13 - Feat.: - Title: Novým manažérom spoločnosti Mars pre slovenský trh sa stal Radovan Veselý
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 06:20