Flickr
StoryEditor

Zlomené srdce je skutočná choroba. A môže aj zabíjať

02.06.2017, 14:46
Autor:
sansan
Rastúci počet výskumov ukazuje, že smrť alebo strata blízkej osoby vám môže nielen spôsobiť zlomené srdce – ale môže skutočne spôsobiť fyzické zmeny, ktoré môžu viesť k vážnym problémom so srdcom.

Nová štúdia zistila, že ľudia, ktorých partner zomrie, sú vystavení výrazne vyššiemu riziku fibrilácie predsiení alebo nepravidelnému srdcového tepu a následky sú trvalé, informuje Time.

Aké sú príznaky?

Výskumníci už dlho študovali javy nazývané stresová kardiomyopatia alebo syndróm zlomeného srdca, čo je situácia, keď veľmi stresujúca udalosť, napríklad smrť manžela, spôsobuje, že človek má pocit, že má srdcový infarkt. To môže zahŕňať dýchavičnosť a bolesť na hrudníku, ale bez blokovaných tepien. Odborníci sa domnievajú, že za to môže nárast stresových hormónov, ktoré vyvoláva emocionálna udalosť. V štúdii publikovanej v časopise Open Heart, sa vedci zaoberali otázkou, či strata partnera môže tiež prispieť k vyššiemu riziku fibrilácie predsiení, a ak áno, aké veľké je toto riziko.

Tím skúmal v Dánsku národný register 88 600 osôb, ktorým bola diagnostikovaná fibrilácia predsiení. Zistili, že ľudia, ktorí stratili partnera, mali o 41 percent vyššiu pravdepodobnosť výskytu predsieňovej fibrilácie v prvom mesiaci po tom, ako stratili partnera v porovnaní s ľuďmi, ktorí také niečo nezažili. Vyššie riziko tohto stavu pokračovalo počas jedného roka. Tiež zistili, že riziko je obzvlášť vysoké u mladších ľudí a u ľudí, ktorých partner zomrel náhle alebo nečakane.

"Táto štúdia dodáva dôkazy o rastúcom vedomí, že spojenie medzi mysľou a srdcom je silné a  potrebuje ďalšie skúmanie," hovorí autor štúdie Simon Graff, výskumník na oddelení verejného zdravia na Aarhuskej univerzite. "Syndróm zlomeného srdca je iná choroba s celkovou inou patológiou, ale niektoré z patofyziologických mechanizmov môžu byť rovnaké." Napríklad návaly hormónov, ktoré uľahčujú zápal a nerovnováhu v nekontrolovateľných častiach nášho centrálneho nervového systému. "

Ako zmeniť vplyv stresu na telo?

Kardiologička Harmony Reynoldsová tiež študovala vzťah medzi stresom a srdcom, hovorí, že spojenie je dobre známe v lekárskej komunite, ale čo sa s tým dá urobiť, je stále predmetom skúmania. "Nemôžeme zastaviť stresové situácie, keď prídu do nášho života, ale môžu existovať spôsoby, ako zmeniť spôsob, akým stres ovplyvňuje naše telo," hovorí. "Niekoľko vecí môže zvýšiť aktivitu parasympatického nervového systému, ako je pravidelné cvičenie, meditácia, joga a hlboké dýchanie. Všetky tieto aktivity majú všetky ostatné prínosy pre zdravie - najmä cvičenie - preto sa odporúčajú, aj keď nemôžeme byť vôbec istí, že by mohli ovplyvniť riziko. "

Niekedy stav nie je podnietený zármutkom, ale aj inými stresovými situáciami, ako je vzrušenie, ktoré môže sprevádzať veľké športové víťazstvo. Štúdia nemôže potvrdiť, že pocity straty priamo spôsobili atriálnu fibriláciu u tých, ktorí sú v štúdii. Napriek tomu to nie je prvé, čo naznačuje, že ťažké životné stresory môžu podnietiť problémy v srdci. "V súčasnosti môžeme našu prácu poukázať len na asociácii, ale dúfame, že pomôžeme zmeniť myslenie spoločnosti - že trápenie nie je len duševným stavom, ale možno aj fyzickým," hovorí Graff.

01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 03 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 04 - Modified: 2024-04-11 14:45:00 - Feat.: - Title: Dezinfekčné chemikálie môžu poškodiť kritické podporné bunky v mozgu, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich?
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 11:19