StoryEditor

Nové techniky, ale aj chyby pacientov. Biznis je občas bezohľadný, tvrdí lekár

25.04.2017, 15:39
Autor:
ipip
Nové zariadenie, spôsoby liečby, ale aj hlavné chyby pacientov či o to, ako funguje biznis spoločností, ktoré navštevujú: to sú skutočnosti, ktoré nám prezradili odborníci cievnej chirurgie.

Na Slovensku máme novinku v oblasti liečby a diagnostiky, týkajúcej sa chronického ochorenia kŕčových žíl, ktorými trpí viac ako polovica populácie. 

Nové metóda ako jediná na Slovensku

Vo Zvolene nedávno predstavili aj najnovšiu metódu v boji s ochorením. Ide o VienViewer, ktorého cena s celým vybavením dosahuje približne 150 tisíc eur a ide o vizualizáciu žíl prostredníctvom infrakamery. „Je to infrakamera, ktorá premieta hlbšie žily, sníma infračervené žiarenie, ktoré sa odráža od červených krviniek a žila sa stáva viditeľnou. Je to pre pacientov, ktorí majú estetický problém. V rámci prvého vyšetrenia, ktoré prebieha sonograficky, zistíme či majú kmeňové kŕčové žily v poriadku a nevyžadujú operáciu. Pokiaľ sa zistí, že kmeňové žily fungujú aj hlboký systém funguje, tak majú len tento kozmetický problém a vieme im ponúknuť estetický zákrok na metličkách,“ informoval Štefan Munka, cievny chirurg.

Vo Zvolene nedávno predstavili aj najnovšiu metódu v boji s ochorením. Ide o VienViewer, ktorého cena s celým vybavením dosahuje približne 150 tisíc eur a ide o vizualizáciu žíl prostredníctvom infrakamery. Informoval o ňom Štefan Munka, cievny chirurg. Vo Zvolene nedávno predstavili aj najnovšiu metódu v boji s ochorením. Ide o VienViewer, ktorého cena s celým vybavením dosahuje približne 150 tisíc eur a ide o vizualizáciu žíl prostredníctvom infrakamery. Informoval o ňom Štefan Munka, cievny chirurg. ip

​Riešenie predstavuje v tomto prípade podľa jeho slov synergiu lasera, skerotizáciu a pôsobenie chladu, zákrok sa odborne nazýva Cryo-Laser-Sclerotherapy. „Filozofia je v tom, že ošetríme kmeň stromu, a tým aj jeho vetvy,“  dodáva Munka. A cena tohto estetického zákroku? „Cena je podľa počtu impulzov, ale zväčša to vychádza okolo 500 eur.“ Nie je to trvalá ani stopercentná metóda, ale tým že je kombinovaná, je o to účinnejšia, upozorňuje doktor.

Extrémne prípady ochorenia sa ale riešia chirurgickým zákrokom, ktorý je ako jeden z nich hradený zdravotnou poisťovňou, a to sú operácie pre kmeň. „Metličky nie sú hradené poisťovňou, ale endovaskuláry, ako laser a rádiofrekvencia je,“ hovorí Žarnovický.

Medzi metódy, ktoré sa využívajú v liečbe patria:

  • Termálne ošetrenie

„Pri ňom sa buď emituje laserové žiarenie alebo emitujú rádiofrekvenčnú energiu. Princípom je to, že tým, že sa tkanivo zohreje, tak ho akoby vnútri končatiny uvaríte a žila sa zatvorí,“ hovorí František Žarnovický, cievny chirurg. Vykonáva sa bez celkovej anestézy, bez spinálnej anestézy, ide o jednodňovú chirurgiu. Po zákroku pacient nie je obmedzený, ale musí nosiť kompresnú pančuchu a to týždeň, pričom prvé dva dni nonstop. Ošetrenie je ideálne na väčšie a hrubšie žily.

  • Laserové ošetrenie
  • Notumescenčná (nová metodika)

Žila je uzavretá zvnútra, no nie teplom, ale kyanoakrylátom. „To je metodika ktorá funguje dobre, ale zostáva to vo vás ako permanentný implantát približne dva roky, a to už nie každý chce. Ja to robím s rešpektom, aj keď sme týchto výkonov urobili už okolo 150. Treba byť veľmi opatrný, lebo po čase prídu pacientky a povedia, že tá noha vyzerá horšie ako predtým a s tým sa už nedá nič robiť, s tým treba rátať,“ upozorňuje Žarnovický.

  • Kombinácia skleroterapie s mechanickou abraziou (nová metodika)

Mechanické ohobľovanie žily zvnútra: vykonáva sa bez celkovej anestézy, bez spinálnej anestézy, tým že sa vlákno zavedie do žily, tam sa roztočí, ohobľuje žilu zvnútra a potom sa na miesto pridá etoxiskleról (sklerotizačné činidlo – ktoré vyvolá zápal v žile).

Biznis je biznis a mýty, ktorým veríme

Doktor upozorňuje aj na nástrahy, ktoré môže priniesť fakt, že ľudia sa stále častejšie vrhajú pod nôž a neuvedomujú si dôsledky. „Dnes je ten problém, že ľudia sú veľmi skoro operovaní a príliš zbytočne. Je to biznis a niektorí bez škrupulí navrhnú operáciu a potom ten pacient aj pri minirefluxe podstúpi operáciu za 1500 eur. Je to tragická situácia, keď potom ten človek žilu potrebuje a vy mu ju nemáte odkiaľ dať, to je nepríjemné. A práve táto liečba, ktorú navrhujeme sa nevyužíva. Tiež keď prídete k zubárovi s chorým zubom, nechcete, aby vám ho vytrhol, ale, čo sa týka tejto oblasti je zvykom, že safénu odstránia hneď.“

Mnohí si zas myslia, že ich zachránia vo veľkom reklamované krémy a prípravky, ale pravda je niekde inde. „Nemajú ani vedecký základ, ale hlavne skúsenosť. Ja osobne verím na osobnú skúsenosť a nie reklamy. Niekedy je to až bezohľadné, cieľom je, aby sa to predalo,“ upozorňuje Žarnovický.

01 - Modified: 2024-04-24 09:00:00 - Feat.: - Title: 11-ročné dievča objavilo milióny rokov starú fosíliu. Vedci sa domnievajú, že patrí najväčšiemu plazovi, aký kedy obýval planétu 02 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 03 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 04 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 05 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 13:41