Flickr
StoryEditor

Celiakiu môže vyvolať bežný a zvyčajne neškodný vírus, odkazujú vedci

12.04.2017, 00:01
Autor:
ipip
Konkrétne ide o vírusové interakcie v strete s lepkom, prostredníctvom ktorých sa vyšle zlý signál imunitnému systému, hlásia výsledky štúdií, vykonávané na myšiach.

Správu zverejnil Medzinárodný tím vedcov v apríli tohto roka. Ide o reovírus: vírus, vyvolávajúci kombinované respiračné a gastrointestinálne ochorenia, vírusový pôvodca ochorení tráviaceho systému a horných dýchacích ciest. Môže spôsobiť, že imunitný systém zareaguje na lepok, akoby to bol nebezpečný patogén a nie neškodný potravinový proteín, píše Science News.

Keď vírus zmanipuluje imunitný systém, problém je svete

"Tento vírus T1L zmanipuluje imunitný systém k útoku na nevinné molekuly v potrave. Vyvolá regulačnú odozvu imunitného systému," uvádza Terence Dermody, virológ na University of Pittsburgh, pričom spolu s kolegami zhodne dodávajú, že potom ako vírus oklame imunitný systém, vyvolá škodlivé zápalové odpovede.

„Vírusy boli podozrivé ako potenciálni spúšťači autoimunitných chorôb alebo potravinových alergií, po celé desaťročia," hovorí Herbert Virgin, vírusový imunológ na Washington University School of Medicine v St. Louis. Táto štúdia poskytuje nové údaje o tom, ako vírusové infekcie môžu zmeniť reakciu imunitného systému na potraviny, hovorí Virgin, ktorý však nebol zapojený do štúdie.

Reovírusy pritom nie sú smrtiace

Takmer každý človek bol už počas svojho života napadnutý reovírusom, to neznamená, že ochorie, hovorí Dermody. Ale ak dôjde k prvej expozícii potraviny, ktorá obsahuje lepok počas infekcie, vírus dokáže interpretovať imunitnému systému tento proteín ako škodlivý, upozorňujú výskumníci.

Imunitný systém môže v takom prípade rozhodnúť dvomi spôsobmi:

• Umožniť plynulý prechod telom cudzím látkam, akými sú potravinárske bielkoviny.

• Zvoliť cestu útoku.

U osôb s celiakiou sa lepok berie a spracováva ako škodlivý patogén – čo je imunitná odpoveď tela. Prejaví sa ako poškodenie systému sliznice tenkého čreva, čo spôsobuje symptómy ako krvavá hnačka. Celiakia je spájaná s dvomi genetickými vlastnosťami. Hoci 30 až 40 percent ľudí v Spojených štátoch zahrňuje jednu alebo obe z nich, iba jednému percentu populácie bola diagnostikovaná choroba.

Čo je spúšťačom?

Tento rozdiel naznačuje, že existuje niečo, čo ju aktivuje. Dermody a spolupracovníci zistili, že T1L reovírus môže byť teda iba spúšťačom. Poznatok vychádza z pokusu na myšiach, ktoré boli špeciálne upravené tak, aby mali len jednu z týchto genetických vlastností. Vírus, ktorý sa potom v ich tele zaznamenal, mal prinútiť imunitný systém, aby registroval lepok ako nepriateľa.

"Kľúč interakcie je v mezenterických lymfatických uzlinách, kde sa lepok dostáva do kontaktu s dendritickými bunkami, ktoré sú rovnaké ako "vodiče" imunitného systému," hovorí Dermody. Tieto bunky diktujú imunitnému systému či má látku odignorovať alebo sa začať brániť. Dermody a jeho kolegovia zistili, že reovírus len stimuluje aktivitu enzýmu: to sa nazýva tkanivová transglutamináza.

U osôb s celiakiou, tento enzým spôsobuje, že lepok spustí škodlivú odozvu imunitného systému. Pacienti s týmto ochorením mali podľa štúdie aj vyššie hladiny protilátok reovírusov, ako tí, ktorí ochorenie nemali.

Dermody si však nemyslí, že by T1L reovírus bol jediným, ktorý môže stimulovať procesy v tele, vedúce k celiakii. Plánovaný výskum bude analyzovať potenciál iných vírusov a tiež určí, či T1L spúšťa ochorenia u ľudí. "Ak áno, potom by sa vakcína reovírusu mohla využiť pre deti, ktoré sú ochorením potenciálne ohrozené a ktorá by mohla blokovať rozvoj celiakie, a to by bolo úžasné," dodáva na záver Dermody.

01 - Modified: 2017-09-05 20:58:14 - Feat.: 0 - Title: Vedci Univerzity Komenského pracujú na revolúcii v liečbe HIV. Vyvíjajú vakcínu pomocou nanočastíc 02 - Modified: 2019-04-18 10:51:17 - Feat.: 0 - Title: Zdravie, bohatstvo a úspech. Týchto päť zručnosti vám ich prinesie do života, tvrdia vedci
01 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí 04 - Modified: 2024-04-02 13:00:00 - Feat.: - Title: Vtáčia chrípka sa po prvýkrát preniesla z dobytka na človeka. Ide len o druhý prípad prenosu na ľudí v tejto krajine 05 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 13:39