HN/Peter Mayer
StoryEditor

Vedci Univerzity Komenského pracujú na revolúcii v liečbe HIV. Vyvíjajú vakcínu pomocou nanočastíc

11.04.2017, 09:21
Autor:
TASRTASR
Výskum sa nachádza v štádiu predklinických štúdií, ktorých cieľom je identifikovať, syntetizovať a overiť biologickú aktivitu prípravku.

Vedci Univerzity Komenského (UK) v Bratislave pracujú na vývoji HIV vakcíny pomocou nanočastíc. Jednou zo stále aktuálnych otázok je vývoj efektívnej očkovacej látky. TASR informovala vedúca oddelenie vzťahov s verejnosťou Univerzity Komenského Andrea Földváryová.

UK v spolupráci s poľskou univerzitou v Lodži odštartovala výskumné práce na vývoji HIV vakcíny s konceptom použitia nanočastíc, konkrétne dendrimérov a zlatých nanočastíc.

"Pripravujeme komplexy syntetických HIV peptidov (malých bielkovín odvodených zo štruktúry HIV) a ich nosičov, ktorými sú rôzne druhy nanočastíc. Tieto komplexy následne charakterizujeme a študujeme ich interakcie s modelovými biologickými membránami použitím rôznych biofyzikálnych metód. Naším spoločným cieľom je vyselektovať čo najefektívnejší HIV syntetický peptid a jeho nosič - v zmysle schopnosti ich vzájomnej väzby a transportu cez lipidovú dvojvrstvu dendritických buniek," povedala zodpovedná riešiteľka prebiehajúceho projektu Zuzana Garaiová.

Výskum sa nachádza v štádiu predklinických štúdií, ktorých cieľom je identifikovať, syntetizovať a overiť biologickú aktivitu prípravku – potenciálnej vakcíny proti HIV a jej súčastí.

V spolupráci s poľskými kolegami sa vedcom UK podarilo potvrdiť schopnosť troch typov HIV-syntetických peptidov špecificky sa viazať s vybranými a preštudovanými typmi nanočastíc. K dispozícii majú experimentálne zariadenia, pomocou ktorých vedia pripraviť modely biologickej membrány a tieto analyzovať z hľadiska rôznych fyzikálnych parametrov.

Biologická membrána je jednou z prvých bariér, ktorú musí HIV-syntetický peptid a nanočastica ako jeho nosič prekonať, aby mohla dopraviť terapeutickú substanciu do antigén-prezentujúcich buniek.

Na modelových membránach sa vedcom podarilo preskúmať typ a silu interakcie študovaných systémov, ktorá bola v prípade samotných (nekomplexovaných) HIV peptidov nižšia v porovnaní s peptidmi v komplexe s nanočasticami. Tieto zistenia podľa nich poukazujú na potenciál vybraných nanočastíc spolupôsobiť s lipidovou vrstvou a dopraviť tak HIV syntetické peptidy do vnútra buniek.

01 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 02 - Modified: 2024-03-14 07:07:49 - Feat.: - Title: VIDEO Adela Vinczeová búra mýty. Pred publikom sa napila z pohára svojho hosťa nakazeného HIV 03 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 04 - Modified: 2024-03-04 15:50:41 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu covid-19 05 - Modified: 2024-02-13 10:24:28 - Feat.: - Title: Polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského v Bratislave. Prišlo hlásenie o bombe, budovu evakuovali
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 23:28