Zrejme ste si už všimli, že po prebdenej noci nie sú vaše športové výkony zrovna obdivuhodné. Kvalitný a dostatočne dlhý spánok je podľa on-line magazínu Bodybuilding.com jedným z najdôležitejších faktorov pre získanie energie nevyhnutnej pre športovanie. Mnoho ľudí však tento fakt prehliada a pokles energie pri cvičení si s nedostatkom odpočinku nespája. Málo hodín spánku, plytký alebo prerušovaný spánok zvyčajne spôsobí, že budete pri tréningu spomalení, unavení a slabí.Flickr
StoryEditor

Trpíte nespavosťou? Lekári radia, ako s ňou zatočiť

03.02.2017, 08:30
Autor:
sansan
Uvádzame niektoré podivne znejúce terapie, ktoré lekári odporúčajú pre tých, ktorí nevedia v noci oka zažmúriť.

Každý, kto si už niekedy googlil spôsoby, ako rýchlo zaspať, vie o nekonečnej záplave tipov ako "osprchovať sa pred spaním" alebo "nejesť po 6-tej hodine večer“. Aj keď niektoré z nich môžu byť užitočné, ľudia, ktorí majú poruchy spánku, potrebujú viac než len malé zmeny, informuje portál TIME.

"Spánková hygiena je ako umytie rúk: môže zabrániť infekcii, ale nemôže ju už liečiť," hovorí riaditeľ výskumného programu spánku a zdravia na univezite v Arizone Michael Grandner. Ak už prekročíte čiaru poruchy spánku, budete podľa neho potrebovať nejakú pomoc.

Uvádzame niektoré podivne znejúce terapie, ktoré lekári odporúčajú pre tých, ktorí nevedia v noci oka zažmúriť.

1. Stimulácia spánku

Väčšina z nás má tendenciu v posteli čítať knihy alebo pozerať televíziu. Skúste prijať posteľ ako spánkovú mantru. "Keď ste v posteli, zaspávate. Ak ste v posteli a nezaspávate, môžete vstať z postele," vysvetľuje Grander. Cieľom je posilniť vzťah tela a postele ako miesta, ktoré je určené len na spánok.

2. Obmedzenie spánku

"Toto je najhorší výraz pre liečbu nespavosti, ale je neuveriteľne efektívny," hovorí Grandner. Predstavte si, že sa snažíte spať osem hodín, podarí sa vám len päť a zvyšné tri len ležíte v posteli. Podľa lekárov mali ste mali radšej stráviť len päť hodín v posteli a potom vstať. Zníženie množstva času stráveného v posteli spôsobí nedostatok spánku, ktorý môže pomôcť človeku cítiť sa viac unavený ďalšiu noc. Postupne čím viac sa spánok zlepšuje, tým viac sa pridá času v posteli. Netreba to však skúšať bez dozoru lekára, vzhľadom k možným vedľajších účinkov.

3. Paradoxný zámer

Je to výraz pre oklamanie samého seba snažiť sa zostať hore. Je to technika vhodná pre ľudí, ktorí majú veľmi veľké obavy z nespavosti. "Ak potrebujete byť niečím posadnutí, tak nie snahou zaspať. Namiesto toho buďte posadnutí snahou zostať hore," tvrdí Grandner. Zbavenie sa frustrácie tak môže pomôcť ľuďom zrelaxovať a zaspať.

4. Biofeedback  

Liečebná metóda v špeciálnom zariadení, kde môžu ľudia sledovať svoje vlastné biologické signály, ako je srdcový tep, mozgové vlny a dýchanie. Sami sa potom môžu naučiť, ako ich spomaliť a využívať tieto zručnosti pred spaním.

5. Boj so zlými myšlienkami

Niektorí zas presviedčajú samých seba, že ak čoskoro nezaspia, stane sa im na druhý deň niečo zlé, napríklad spôsobia autonehodu alebo ich vyhodia z práce. „Jeden spôsob, ako spochybniť tieto myšlienky je spýtať sa ľudí, koľkokrát sa to skutočne stalo,“ hovorí Grandner. Tým, že si vsugerujú, že takéto možnosti sú veľmi nepravdepodobné, vypustia to z mysle.

6. Meditácia

Relaxačné a dychové cvičenia môžu pomôcť telu, aby sa samo pripravilo na odpočinok. Meditácia, ktorá kladie dôraz na dýchanie a prináša vašu myseľ do súčasnosti, nielen zlepšuje zdravotný stav, ale podľa lekárov tiež zmierňuje príznaky nespavosti.

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 03 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Ventilovanie neznižuje hnev, ale niečo iné áno, zistila veľká štúdia 04 - Modified: 2024-04-06 08:30:00 - Feat.: - Title: Cítiš sa, akoby si za noc zostarol o desať rokov? Vedci skúmali ako ovplyvňuje spánok vnímanie nášho veku 05 - Modified: 2024-04-03 13:20:00 - Feat.: - Title: Štúdia: Po nepokojnom spánku si človek môže pripadať až o desať rokov starší
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 15:20